ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Οχι Μουντιάλ… στη ζέστη της ερήμου»

οχι-μουντιάλ-στη-ζέστη-της-ερήμου-461339

Ο Μισέλ Πλατινί επανέλαβε την ιδέα του να διεξαχθεί τον χειμώνα η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και να φιλοξενηθεί σε αρκετές χώρες του Περσικού Κόλπου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αφόρητο να αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές στην καλοκαιρινή ζέστη των 55 βαθμών της ερήμου.
Με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην «Equipe», ο πρόεδρος της UEFA, ο οποίος είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, που πριν από μερικές εβδομάδες ανέθεσε στο Κατάρ τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022, τόνισε: «Είναι επιβεβλημένο να έχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους παίκτες, τους θεατές και όλους αυτούς οι οποίοι σκοπεύουν να πάνε στο Κατάρ το 2022.
Αυτό (ένα χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο) δεν είναι τόσο ηλίθια ιδέα, έτσι δεν είναι; Ο καλύτερος τρόπος για να προβάλουμε αυτή τη διοργάνωση δεν είναι να διεξάγεται σε ζέστη 55 βαθμών Κελσίου.
Είμαι υπέρ της διεξαγωγής της τον χειμώνα και του μοιράσματος των αγώνων μεταξύ αρκετών χωρών του Περσικού Κόλου.
Αυτό θα ήταν καλό για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην περιοχή».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθεί το καλοκαίρι το Μουντιάλ του 2002, ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής μέσος συμπλήρωσε: «Τα στάδια θα έχουν κλιματισμό, αλλά όχι οι δρόμοι και οι παραλίες.
Όταν έχει 55 βαθμούς, κανείς δεν βγαίνει έξω, ενώ, όταν έχει 30 βαθμούς, όπως τον Ιανουάριο, είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Για όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, ένα χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο σε αρκετές χώρες του Κόλπου θα ήταν ιδανικό.
Ήμουν στη Νότια Αφρική (για την τελική φάση του περυσινού Μουντιάλ) και στις πέντε το απόγευμα είχε κρύο και ήδη είχε νυχτώσει.
Τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2022 στο Κατάρ, θα είναι καταθλιπτικά ζεστά».
Καταλήγοντας, ο Πλατινί συμφώνησε ότι η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον χειμώνα θα επιφέρει αλλαγή στο διεθνές αγωνιστικό πρόγραμμα του ποδοσφαίρου.
Έτσι, συμπλήρωσε: «Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα.
Θα ξέρουμε τις ημερομηνίες του τουρνουά αρκετά νωρίτερα, προκειμένου να αποφασίσουμε να σταματήσουμε το (εγχώριο) ποδόσφαιρο για ένα μήνα ή για 1,5 μήνα.
Είτε είναι τον Ιανουάριο, τον Οκτώβριο ή τον Μάρτιο, μπορούμε να το κάνουμε.
Πού είναι το πρόβλημα;».
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου