ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Μπούις: Κερδίσαμε το περσινό στοίχημα

μπούις-κερδίσαμε-το-περσινό-στοίχημα-778266

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Παραμένοντας στη Νίκη Βόλου και πλέον συνεχίζοντας ως πρώτος προπονητής, ο Βέλγος Φάντζιο Μπούις μίλησε για τις προσδοκίες των κυανόλευκων στη φετινή αγωνιστική περίοδο, τονίζοντας πως όσα έγιναν πέρυσι έδειξαν πως ήταν δυνατό να κερδηθεί το περσινό στοίχημα, που ήταν αρχικά να «φτιαχτεί» και πάλι το όνομα της ομάδας προς τα έξω.

Ο Βέλγος τεχνικός ερωτήθηκε για μία σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την παρουσία της ομάδας του τη νέα χρονιά, αλλά και την περσινή. Αναλυτικά:

Για τον τρόπο παιχνιδιού: «Σίγουρα η ομάδα πέρσι δεν ήταν 100% δική μου. Προσωπικά είμαι πιο επιθετικογενής προπονητής. Φέτος πρέπει να επιβάλλουμε περισσότερο τον ρυθμό μας και να δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να τα βάλουμε στο παιχνίδι μας. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο φέτος είναι ο ρυθμός. Πρέπει να παίξουμε πιο γρήγορα, να έχουμε μεγαλύτερη υπομονή, να ξεκινάμε τις επιθέσεις πιο σωστά από πίσω, να βρίσκουμε τις ευκαιρίες με σωστό τρόπο και όχι με βιασύνη».

Για το αν αυτό το στιλ εφαρμόζεται και μακριά από το Πανθεσσαλικό: «Σε κάποια παιχνίδια θα έχουμε διαφορετικό στιλ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει και η φιλοσοφία μας. Σίγουρα θα συναντήσεις μερικά γήπεδα, όπου δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο. Εκεί πρέπει να βρεις τους τρόπους για να κερδίζεις και να δημιουργήσεις ευκαιρίες. Το επιθετικογενές στιλ θα το έχουμε παντού, αλλά δεν θα πρέπει να γίνουμε προβλέψιμοι αγωνιστικά. Θέλουμε να έχουμε την μπάλα για περισσότερη ώρα στη διάθεσή μας, αλλά αυτή η κατοχή να μην είναι ανούσια. Χρειάζεται να έχουμε ουσία στο παιχνίδι μας και όχι απλά να κρατάμε την μπάλα χωρίς να γινόμαστε επικίνδυνοι. Αυτό δεν το θέλουμε».

Για το αν παίκτες που αποκτήθηκαν εξυπηρετούν το στιλ που θέλει ο ίδιος: «Σίγουρα πήραμε παίκτες για το συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου. Αποκτήσαμε ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερη ποιότητα σε σχέση με πέρσι οι οποίοι μπορούν να ανοίξουν τις αντίπαλες άμυνες. Πέρσι είχαμε ένα θέμα με τις κλειστές άμυνες, διότι δεν είχαμε υπομονή. Βγαίναμε πολύ βιαστικά μπροστά και στις περισσότερες περιπτώσεις η μπάλα δεν έφτανε εκεί που έπρεπε με τον σωστό τρόπο».

Για το φετινό σύστημα: «Μέχρι τώρα στα φιλικά εφαρμόσαμε το 4-3-3. Οπωσδήποτε όμως θα δοκιμάσουμε και άλλα συστήματα. Δεν θα μείνουμε με ένα σύστημα για όλη τη χρονιά. Χρειάζεται να δουλέψουμε και σε άλλα συστήματα, τα οποία θα πρέπει να μάθουν να εφαρμόζουν οι ποδοσφαιριστές».

Για τα φιλικά παιχνίδια που δόθηκαν: «Το φιλικό με τον Παναιτωλικό ήταν ένα ματς που δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ. Πραγματοποιήθηκε κυρίως για εμπορικούς λόγους, αλλά και για τη δημιουργία καλών σχέσεων με μία ομάδα Σούπερ Λιγκ, όπως ο Παναιτωλικός. Παρότι ήταν λάθος να γίνει τόσο νωρίς, βγάλαμε κάποια συμπεράσματα και από αυτό το φιλικό. Για 70 λεπτά φανήκαμε ισάξιοι με τον Παναιτωλικό, αλλά για 20 λεπτά ήμασταν χαμένοι στο γήπεδο. Σ’ αυτό το διάστημα δεχθήκαμε και τα τέσσερα γκολ. Παρόλα αυτά δεν είδα καμία τεράστια διαφορά κατηγορίας ανάμεσα στις δύο ομάδες και αυτό το στοιχείο πρέπει να κρατήσουμε. Στο δεύτερο φιλικό έπρεπε να δείξουμε παραπάνω πράγματα. Για μένα το πιο σημαντικό στοιχείο που παρουσιάσαμε εκεί ήταν ότι δεν επιτρέψαμε στον αντίπαλο να δημιουργήσει ούτε μία ευκαιρία. Επιβάλαμε τον ρυθμό μας για 90 λεπτά και ο Σαρακηνός δεν είχε ούτε μία τελική προσπάθεια προς την εστία μας. Αυτό ήταν θετικό, γιατί το ίδιο στιλ παιχνιδιού θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και στο πρωτάθλημα. Δηλαδή πολλοί αντίπαλοι θα μας περιμένουν πίσω και θα προσπαθούν να βγουν στις αντεπιθέσεις».

Για όσα ακλούθησαν του παιχνιδιού με τον Παναιτωλικό και τις αποχωρήσεις Τζήμα – Θεολόγη: «Όλοι ξέρετε τι έχει γίνει μέσα στα αποδυτήρια και δεν είναι κακό να το ξέρετε. Αυτό που με έχει ενοχλήσει περισσότερο είναι ότι τα παιδιά φύγανε και δεν έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν αυτό το περιστατικό. Το έχουν ξεπεράσει πολύ εύκολα. Δεν κατάλαβαν και ο ένας και ο άλλος γιατί έφυγαν. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Νομίζουν ότι εμείς ψάξαμε κάποια αφορμή, για να τους διώξουμε. Η σκέψη μας ήταν να ήταν εδώ ως δεύτερος και τρίτος τερματοφύλακας. Δεν ήταν να φύγουν».

Για τον συμπολίτη Ολυμπιακό Βόλου: «Φαίνεται ότι έχουν κάνει δυνατές μεταγραφές και κινήσεις, έχουν ξεκάθαρο στόχο την άνοδο, αλλά, όπως είπα και πριν, δε μας ενδιαφέρουν οι αντίπαλοι. Αν είμαστε καλοί εμείς, δεν έχουμε να φοβόμαστε κανέναν. Από τον εαυτό μας εξαρτάται».

Για το αν η Νίκη δώσει βάση και στο Κύπελλο: «Σίγουρα, καθώς ειδικά τα δύο πρώτα παιχνίδια είναι με ομάδες, που είναι Κυπελλούχες ΕΠΣ, οπότε δεν μπορούμε να πάμε και να μην τα χτυπήσουμε».

Για το πότε πιστεύει ότι θα είναι έτοιμη η ομάδα: «Εμείς υπολογίζουμε να είμαστε έτοιμοι 23 Σεπτεμβρίου».

Για το αν θα υπάρξουν κι άλλες μεταγραφές: «Δεν νομίζω, εκτός αν προκύψει κάτι στη συνέχεια».

Για το γεγονός ότι πρωτοκλασάτοι θα πρέπει να μείνουν και εκτός 18άδας: «Πάνω σε αυτό έχουμε μιλήσει από την πρώτη μέρα και όλοι πρέπει να καταλάβουν πως ακόμη κι αυτός που δεν παίζει μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός. Ο πάγκος και η εκτός 18άδας κάνουν την ομάδα. Ο παίκτης όμως που θα χρειαστώ 1 λεπτό θα πρέπει να είναι έτοιμος».

Για το αν δοθούν δανεικοί: «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλά όχι για την ώρα, δεν έχουμε μιλήσει για κάτι τέτοιο».

Για τις καιρικές συνθήκες στα Χάνια: «Είναι πάρα πολύ καλές και νομίζω έπρεπε να έρθουμε εδώ για μια εβδομάδα οπωσδήποτε και να φύγουμε από τη ζέστη. Με τέτοιο καιρό εδώ, ακόμη κι εμείς θέλουμε να τρέξουμε. Έπρεπε να φύγουμε να συγκεντρωθούμε περισσότερο στη δουλειά».

Για τον λόγο που πέρυσι δεν έγινε προετοιμασία στο βουνό: «Δεχθήκαμε μεγάλη κριτική πέρυσι γιατί δεν ήρθαμε στο βουνό. Οι λόγοι ήταν οικονομικοί. Προσπαθούσαμε να χτίσουμε μία ομάδα, που τελικά τερμάτισε στη 2η θέση και δεν θέλαμε να ξοδέψουμε χρήματα έτσι. Ο στόχος μας από πέρυσι ήταν να φτιάξουμε το όνομα της Νίκης ξανά και να λειτουργεί όπως πρέπει. Θέλαμε το όνομα της Νίκης να ακούγεται καλά προς τα έξω. Πολλά χρήματα «έφυγαν» για το Πανθεσσαλικό για παράδειγμα. Αν είχαμε αυτά τα χρήματα θα ήταν διαφορετικά. Δεν είναι δικαιολογία, αλλά η αλήθεια. Η προετοιμασία κοστίζει 10χιλ. ευρώ, δεν είναι λίγα. Πλέον από οικονομικής πλευράς είμαστε καλύτερα και πιο εύκολα ήρθαν και οι παίκτες πλέον. Το περσινό στοίχημα το κερδίσαμε».

Για τον στόχο της ομάδας στο γήπεδο: «Ο στόχος είναι ξεκάθαρα να κερδίζεις. Πρέπει να φέρουμε τον κόσμο πίσω, με τους παίκτες να ιδρώνουν τη φανέλα. Ο κόσμος πρέπει να δει πως ο ποδοσφαιριστής από το πρώτο λεπτό τα δίνει όλα και για τα επόμενα 90. Αν ο παίκτης δίνει ότι έχει, τότε θα κερδίζουμε και ο κόσμος θα έρθει πίσω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου