ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΑΜΟΣ Πρωταθλητής Ελλάδας ετών 15

αποστολοσ-σταμοσ-πρωταθλητής-ελλάδα-779905

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Πρωταγωνιστικό ρόλο αποκτά τα τελευταία χρόνια ο βολιώτικος υγρός στίβος, εδραιώνοντας σταθερά τη θέση των αθλητών και αθλητριών – που διακρίνονται ανεξαρτήτως αθλήματος – ανάμεσα στις κορυφαίες εγχώριες δυνάμεις. Γεγονός, άλλωστε, που αποδεικνύεται και από τις συνεχόμενες επιτυχίες αθλητών που προπονούνται στα βολιώτικα σωματεία.

Η δικαίωση, η πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο στα 5 χιλιόμετρα παίδων ανοιχτής θάλασσας… είχαν φέτος βολιώτικο χρώμα και ήρθαν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Πάτρα για τον Αποστόλη Στάμο.

Ο 15χρονος αθλητής του Ολυμπιακού Βόλου, που αθόρυβα ανεβαίνει κολυμβητικό επίπεδο αποτελεί και τη νέα… γενιά κολυμβητών αποστάσεων, παίρνοντας τη σκυτάλη και τις πρώτες εμπειρίες με τη βοήθεια και του πιο έμπειρου Κωνσταντίνου Χατζηγεωργίου, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούσε σε εγχώριο επίπεδο, έχοντας παραστάσεις και από διεθνείς διοργανώσεις.

Ο επίδοξος κολυμβητής αποστάσεων Απόστολος Στάμος μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την κατάκτηση του μεταλλίου, που αποτέλεσε για τον ίδιο και την είσοδο στην προεθνική ομάδα, στην οποία φιλοδοξεί να εδραιωθεί τα επόμενα χρόνια: «Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν», τονίζει ο αθλητής των ερυθρόλευκων και συνεχίζει: «Νιώθω έτσι, γιατί θέλει πολλή δουλειά και προσπάθεια να τα συνδυάσεις όλα. Δουλειά και πολλές θυσίες, αν και πιστεύω ότι έχω ωριμάσει κολυμβητικά. Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στους γονείς, συγγενείς και κοντινούς ανθρώπους που με στηρίζουν ψυχολογικά, αλλά και στους προπονητές μου στον Ολυμπιακό Βόλου, Γρηγόρη Μαντά και Έλενα Μπεσμπερστοβα».

Εξάλλου, όπως ο ίδιος ομολογεί: «Ο κορυφαίος Έλληνας κολυμβητής για εμένα, ο Σπύρος Γιαννιώτης έβαλε όλους μας στη διαδικασία να δοκιμάσουμε την ανοιχτή κολύμβηση. Ήταν ο πρεσβευτής μας, εκείνος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλα τα νέα παιδιά που έχουμε μπει σε αυτό το άθλημα. Πιστεύω γενικά, το open water τα επόμενα χρόνια θα εδραιωθεί, όπως γίνεται και με την τεχνική κολύμβηση. Συγκροτούνται Εθνικές ομάδες, με νέα παιδιά που έχουν όρεξη για διάκριση. Ήδη οι συμμετοχές ανεβαίνουν κάθε χρόνο, όπως και ο συναγωνισμός. Για να μιλήσουμε και για τον Βόλο, πιστεύω ότι είμαστε προνομιούχοι, περιβαλλόμαστε από θάλασσα, δε θα ήταν δυνατόν να μη το εξελίξουμε».

Έκανε τα πρώτα του βήματα στον ΟΕΑ/ΝΑΒ πριν από περίπου δέκα χρόνια, για να μεταπηδήσει στον Ολυμπιακό Βόλου το Σεπτέμβρη του 2017. Ο Στάμος, δε ξεχνά να μνημονεύσει την καλή δουλειά που γίνεται στη νέα του ομάδα, σημειώνοντας: «Στον Ολυμπιακό μπόρεσα να βρω τα πατήματά μου. Αθλητές και προπονητές με στήριξαν ιδιαίτερα, με καλωσόρισαν στην ομάδα και κατάφερα να προσαρμοστώ εύκολα, που είναι και ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία ενός κολυμβητή. Έπρεπε να γίνει η μετάβαση, χρειαζόμουν ο ίδιος μια αλλαγή και σε αγωνιστικό κομμάτι αλλά και σε ψυχολογικό. Φυσικά ευχαριστώ και το πρώτο μου σωματείο, που με φιλοξένησε το εννιά από τα δέκα χρόνια που αγωνίζομαι και μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω τις πρώτες μου επιτυχίες».

Η μεγάλη επιτυχία για τον Αποστόλη Στάμο, με την πανελλήνια πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο στο πανελλήνιο της ανοιχτής κολύμβησης δεν ήρθε τυχαία, με τον ίδιο να διηγείται πώς από την κλασική… επέλεξε να δοκιμάσει – με απόλυτη επιτυχία – και στο open water: «Όσο ήμουν στον ΟΕΑ/ΝΑΒ και κολυμπούσα με τον κ. Σουρμενίδη, είχα ως πρότυπο, τον Κωνσταντίνο Χατζηγεωργίου. Ο ίδιος με συμβούλευε, με είχε αγκαλιάσει τις πρώτες χρονιές στην αγωνιστική, καθώς η μετάβαση από την προαγωνιστική είναι δύσκολη. Αυτός με μύησε στις αποστάσεις και στο Open water. Eξάλλου, είχα καλές επιδόσεις σε 400μ, 800, 1500μ, μου άρεσε και πολύ, ενώ σε μια προπόνηση, χωρίς να το πολυκαταλάβω βρέθηκα να κολυμπάω μαζί με τον Κωνσταντίνο (σ.σ. Χατζηγεωργίου). Έτσι κάπως μυήθηκα στις μεγάλες αποστάσεις, ενώ η πρώτη μου διοργάνωση ήταν το περσινό πανελλήνιο πρωτάθλημα, στη Βεγορίτιδα. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, το βάπτισμα του πυρός. Δε πήγα για τη θέση και το χρόνο, ήθελε να το δοκιμάσω. Μου άρεσε και επιδίωξα να το συνεχίσω, με τον τωρινό προπονητή μου Γρηγόρη Μαντά, δουλεύοντας ταυτόχρονα και στις αποστάσεις τις πισίνας».

Παρά το δύσκολο συνδυασμό αμφότερων, ο 15χρονος αθλητής θέλει να δώσει βάση τόσο στην πισίνα, όσο και στην ανοιχτή θάλασσα: «Του χρόνου γνωρίζω πως τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, γιατί ανεβαίνω κατηγορία, θα κολυμπάω στους Έφηβους και στα 7,5χλμ. Θέλω να πιστεύω πως θα πάω καλά, αλλά θεωρώ ότι και του χρόνου θα είναι μια χρονιά προσαρμογής. Θέλω να συνεχίσω στην πισίνα, γιατί μέσα από εκεί έρχονται ευκαιρίες. Εξάλλου, έχω ως κίνητρο και τους χρόνους μου, κυρίως στα 1500μ, που μέσα από σκληρή δουλειά και προπόνηση κατάφερα να φτάσω σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο, πιάνοντας επιπλέον όριο για προεθνική open water».

Η φετινή χρονιά θα είναι συνέχεια της επόμενης για τον 15χρονο Απόστολο, που επιδιώκει την καθιέρωσή τους στους κορυφαίους εγχώριους κολυμβητές: «Για την επόμενη χρονιά, όσον αφορά την πισίνα, επιδίωξή μου είναι να κατεβάσω τους χρόνους μου, να μπω σε οκτάδες ενώ και το βάθρο είναι στόχος, με πολλή και σκληρή δουλειά. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να συγκεντρωθώ στα μαθήματά μου, τώρα με την είσοδο στο Λύκειο, αλλά ταυτόχρονα να εξελιχθώ στην κολύμβηση. Αρχικά στην πισίνα και έπειτα στην ανοιχτή θάλασσα, όπου θα κυνηγήσω τους χρόνους για να συμμετάσχω σε διεθνείς διοργανώσεις. Εξάλλου, θεωρώ ότι μετά το μετάλλιο, άλλαξε η ψυχολογία μου, πήρα δύναμη και απέκτησα κίνητρο. Ως κολυμβητής είχα και έχω ατέλειες, αλλά προσπαθώ να βελτιώνομαι καθημερινά».

Όνειρο – όπως και για κάθε αθλητή – είναι για τον Απόστολο και η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε εγχώριες διοργανώσεις: «Σε όλα τα αθλήματα, στόχος είναι η διάκριση και η συμμετοχή με την Εθνική ομάδα. Θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα να αγωνίζομαι με τα γαλανόλευκα χρώματα».

Με φιλανθρωπικές ευαισθησίες

Άξια συγχαρητηρίων ωστόσο είναι και η συμμετοχή του 15χρονου κολυμβητή σε φιλανθρωπικούς κολυμβητικούς αγώνες, που κάθε χρόνο διοργανώνονται για χάρη ιδρυμάτων όχι μόνο του Βόλου, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο ίδιος έχει πάρει μέρος σε αγώνες στη λίμνη Πλαστήρα, αλλά και σε διοργανώσεις όπως το Magnathlon και η αντίστοιχη για την Κιβωτό του Κόσμου: «Εδώ και δύο-τρία χρόνια που συμμετέχω στην αγωνιστική, δίνω το παρόν σε φιλανθρωπικές διοργανώσεις. Νομίζω, ότι το να αγωνίζεται κανείς για να βοηθήσει το συνάνθρωπό του είναι το πλέον σημαντικό, πέραν των χρόνων και των θέσεων».

Επεται…η συνέχεια

Στα χνάρια του αδερφού του, Αποστόλη βαδίζει άλλωστε και ο 12χρονος αδερφός του, ο Μαργαρίτης, που είχε την πρώτη του εμπειρία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών του Βόλου, κολυμπώντας στα 400μ, 800μ και 1500μ ελεύθερο στην κατηγορία των Παμπαίδων Β’: «Προσπαθώ για το καλύτερο. Προσπαθώ να ακολουθήσω τον αδερφό μου, να φτάσω στα χνάρια του. Προς το παρόν ψάχνω ακόμα το στιλ μου, αλλά πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, μπορώ να χαράξω τη δική μου πορεία στην κολύμβηση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου