ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με την ευχή και… στα 30 για τον αγώνα Βορείων Σποράδων

με-την-ευχή-και-στα-30-για-τον-αγώνα-βορε-802001

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο αγώνας Βορείων Σποράδων από τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Βόλου Ανοικτής Θαλάσσης. Για 29η συνεχή χρονιά, ο ΙΟΒΑΘ, διοργάνωσε τον αγώνα των Βορείων Σποράδων, στον οποίο δήλωσαν συμμετοχή 27 σκάφη από τους ομίλους της Κεντρικής Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Αφετηρία και βάση του αγώνα ήταν για μια ακόμη χρονιά η φιλόξενη Σκόπελος, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να εδραιωθεί ως κορυφαίος ιστιοπλοϊκός προορισμός, με την φιλοξενία μεγάλων ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας είναι ενταγμένος στο επίσημο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και αποτελεί την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του ΙΟΒΑΘ. Όπως πέρσι έτσι και φέτος ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι κυβερνήτες και τα πληρώματα πραγματοποιώντας το ετήσιο ραντεβού τους έδωσαν το παρών στη συνάντηση κυβερνητών, ενώ μέσα σε άριστες ιστιοπλοϊκές συνθήκες και με βοριά έντασης 4 BF, δόθηκε η εκκίνηση το πρωί του Σαββάτου στις 10.10’.00’’, έξω απ’ το λιμάνι της Σκοπέλου.

Με τζένοες στην αρχή και στη συνέχεια με μπαλόνια, τα σκάφη έφθασαν γρήγορα, πλαγιοδρομώντας, τις νότιες ακτές της Αλοννήσου με προορισμό την Στενή Βάλα, όπου υπήρχε βαθμολογική «πόρτα», από την οποία έπρεπε να περάσουν και να συνεχίσουν προς την Κυρά Παναγιά.

Με σταθερό βοριά που ενισχύονταν με «ριπές» στα υπήνεμα της Αλοννήσου ο στόλος έφτασε γρήγορα στη Στενή Βάλλα, με πρώτα να περνάει την «πόρτα» στις 11.45’.06’’ το Granma X του Ν. Ο. Θες/νίκης, ακολουθούμενο από το MELIPLOE του ΝΟΒ-Α στις 11.49’.32’’ και το Beethoven IV του Ι.Ο.Β.Α.Θ. στις 11.55’.15’’, ενώ βοηθούμενα από τον αέρα όλα τα σκάφη πέρασαν εύκολα την βαθμολογική «πόρτα» και συνέχισαν την «ανηφόρα» με πλεύση όρτσα για την νησίδα «Πελέρισα» στην κυρά Παναγιά την οποία έπρεπε να καβατζάρουν και να επιστρέψουν στη Στενή Βάλα για τον τερματισμό της πρώτης μέρας (απόσταση διαδρομής 31 ναυτικά μίλια).

Στο στενό Αλοννήσου – Περιστέρας εξελίχθηκαν ωραίες μάχες, με τα ταχύτερα σκάφη του στόλου, Granma X από τη Θεσσαλονίκη και Melipoe από το Βόλο να διατηρούν την πρωτοπορία. Ανεβαίνοντας προς την Πελέρισσα ο άνεμος στράφηκε σε μαΐστρο, με αυξομειούμενη ένταση. Την κανονιά στον τερματισμό στη Στενή Βάλλα, πήρε πάλι το Granma X στις 14.28’.21’’ που ήταν και το δεύτερο ταχύτερο σκάφος του αγώνα, ακολουθούμενο από την Meliploe και το Beethoven IV,ενώ σύντομα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα σκάφη. Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που είχαμε χρόνια να ζήσουμε σ αυτόν τον αγώνα και οι γρήγοροι τερματισμοί επέτρεψαν στους κυβερνήτες και τα πληρώματά τους να διασκεδάσουν στη Στενή Βάλλα ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που επισκέφθηκαν το παλιό χωριό της Αλοννήσου.

Την Κυριακή, δεύτερη μέρα του αγώνα, και με φρεσκαρισμένο γρέγο (4 μποφόρ) δόθηκε η εκκίνηση της 3ης ιστιοδρομίας έξω από τη Στενή Βάλλα στις 10.05’00’’, με κατεύθυνση τη Μπαρκέτα και τις νησίδες Αδέλφια, τις οποίες τα σκάφη έπρεπε να περιπλεύσουν για να ορτσάρουν στη συνέχεια για την Σκόπελο όπου και ο τερματισμός. Ο αγώνας είχε έντονο ενδιαφέρον λόγω των αυξομειώσεων στην ένταση του ανέμου και τις μικρές αλλαγές στη διεύθυνσή του. Κοντά στο Στενό του Αη Γιώργη οι ριπές έφταναν τα 20 μίλια, σιγοντάροντας τα σκάφη να περάσουν γρήγορα προς τον τερματισμό, έξω απ’ το λιμάνι της Σκοπέλου.

Και στην 3η ιστιοδρομία πρώτο πέρασε τη γραμμή τερματισμού στις 12.44’.38’’, το Granma X ενώ 2 λεπτά αργότερα, στις 12.46’.34’’ τερμάτισε το Meliploe ακολουθούμενο στις 12.59΄.02΄΄από το Beethoven IV, ενώ στις 13.48’.39’’ τερμάτισε και το τελευταίο σκάφος, επιτρέποντας έτσι στα πληρώματα αλλά και στις Επιτροπές να χαλαρώσουν να κολυμπήσουν και γενικά να χαρούν τις ομορφιές της Σκοπέλου.

Παρουσία όλων των αγωνιζόμενων, των Δημοτικών και Λιμενικών αρχών του νησιού αλλά και πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό διήμερο το βράδυ της Κυριακής στο χώρο του Δημοτικού καφενείου στην παραλία της Σκοπέλου με την απονομή των επάθλων στους νικητές αλλά και των αναμνηστικών διπλωμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η πρόεδρος του ΙΟΒΑΘ κα. Εριφύλη Βαρδάκη αφού ευχαρίστησε όλους τους αγωνιζόμενους για τη συμμετοχή τους ευχαρίστησε επίσης θερμά για την βοήθεια και υποστήριξη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Σκοπέλου, τα Λιμεναρχεία Σκιάθου και Σκοπέλου, αλλά και τα μέλη του τοπικού ομίλου ΝΙΚΟΣ.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρ. Βασιλούδης αφού ευχαρίστησε θερμά τον Ι.Ο.Β.Α.Θ και ιδιαίτερα την πρόεδρο του για την προσφορά και την στήριξη, επί 29 χρόνια, της Σκοπέλου, μέσω των ιστιοπλοϊκών αγώνων, πρόσφερε στους συμμετέχοντες κυβερνήτες των αγωνιζόμενων σκαφών, στα δύο σκάφη υποστήριξης αλλά και στα μέλη των Επιτροπών αναμνηστικό από μαύρο πηλό, γλυπτό του Ν. Ρόδιου αγγειοπλάστη της Σκοπέλου με παράδοση 118 ετών. Μετά τις απονομές ακολούθησε κέρασμα του Δήμου Σκοπέλου, προς όλους τους παρευρισκόμενους, με τοπικά προϊόντα.

Τις απονομές στους νικητές έκαναν οι δύο Αντιδήμαρχοι κ.κ. Α. Ντάκη και Μ. Κλωνάρη, ο πρόεδρος του Ν.Ι.Κ.Ο.Σ κ. Κ. Σκούρας, ο Γ. Γ. της Ε.Α.Θ. και Αρχικαταμετρητής κ. Γ. Καλατζής, ο Δήμαρχος κ. Χρ. Βασιλούδης και ο Λιμενάρχης Σκοπέλου Πλωτάρχης κ. Γ. Γκάρας. Κλείνοντας τη βραδιά, όλοι, διοργανωτές και συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για το 2019 που θα εορταστούν τα 30 χρόνια του θεσμού.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα, κατά κατηγορία, ήταν τα εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙΙ

1ος FATA MORGANA, ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΟΒΑΘ

2ος ORFEAS, ΤΑΚΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ, ΙΟΒΑΘ

3ος ZOMI X, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΙΠΗΣ, ΝΟΔΩ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ

1ος ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΟΥΦΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΝΙΛΟ-ΑΙΟΛΟΣ

2ος MAXIMA, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΝΑΤΟΥΛΑΣ, ΟΕΑΝΑΒ

3ος DANSON, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ, ΙΟΒΑΘ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι

1ος MELIPLOE, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΙΝΙΑΡΗΣ, ΝΟΒΑ

2ος GRANMA X, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΡΙΤΣΟΥΛΗΣ, ΝΟΘ

3ος BEETHOVEN IV, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ, ΙΟΒΑΘ

OVERALL ΝΙΚΗΤΕΣ

1ο MELIPLOE, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΙΝΙΑΡΗΣ, ΝΟΒΑ

2ο GRANMA X, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΡΙΤΣΟΥΛΗΣ, ΝΟΘ

3ο FATA MORGANA, ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΟΒΑΘ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου