ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μεγάλο φαβορί το Βέλγιο κόντρα στην Ιαπωνία

μεγάλο-φαβορί-το-βέλγιο-κόντρα-στην-ια-806530

Εκτο ζευγάρι που θα αναμετρηθεί χρονικά για τη φάση των «16» του Μουντιάλ απόψε το βράδυ (21:00 EΡΤ1, ΕΡΤ HD) είναι το Βέλγιο – Ιαπωνία στην Αρένα του Ροστόφ. Τo Βέλγιο τερμάτισε πρώτο στον όμιλό του και η Ιαπωνία δεύτερη.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» βρέθηκαν σε εύκολο όμιλο με Τυνησία και Παναμά με μόνο ισχυρό αντίπαλο να ήταν η Αγγλία. Πρεμιέρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τον Παναμά, εύκολη επικράτηση με 3-0 και σκόρερ τους Λουκάκου (2 τέρματα) και Μέρτενς. Δεύτερο παιχνίδι εναντίον της Τυνησίας, δεύτερο ματς που κάνει περίπατο με σκορ 5-2 με τον Λουκάκου να ξαναπετυχαίνει 2 γκολ (άλλα 2 ο Εντέν Αζάρ, 1 ο Μπατσουαγί).

Τρίτο και τελευταίο παιχνίδι εναντίον των Άγγλων και το Βέλγιο ήθελε μόνο νίκη για να περάσει ως πρώτο. Τι και αν παρουσιάστηκε με αρκετές αλλαγές (το ίδιο και οι Άγγλοι βέβαια), δεν επηρεάστηκε και τελικά πήρε τη νίκη με τέρμα του Γιανουζάι (1-0). Έτσι επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά που ήθελαν Βέλγους και Άγγλους να περνάνε από τον όμιλο.

Από την άλλη οι «μπλε σαμουράι» αν και μπήκαν ως 4ο φαβορί για πρόκριση από το γκρουπ που βρέθηκαν (με Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη), κατάφεραν τελικά να πάρουν την πρόκριση στους «16» τερματίζοντας 2οι! Οι Ιάπωνες διέψευσαν όλες τις προβλέψεις που τους ήθελαν να παίρνουν πιο δύσκολα την πρόκριση απ’ όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο γκρουπ.

Οι Ασιάτες έκαναν την έκπληξη στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στον όμιλο κερδίζοντας με 2-1 την Κολομβία! Στο δεύτερο παιχνίδι εναντίον της Σενεγάλης βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ (11’/71’) όμως και στις δύο είχε απάντηση (34’/78’) για το τελικό 2-2. Τρίτο και τελευταίο παιχνίδι εναντίον των αδιάφορων Πολωνών και η Ιαπωνία έπαιζε για τρία αποτελέσματα, αφού προφανώς πέραν της νίκης ή της ισοπαλίας, της έκανε και η ήττα υπό προϋποθέσεις (να μην λήξει ισόπαλο το Σενεγάλη – Κολομβία κάτι που έγινε). Τελικά αν και ηττήθηκε με 0-1 το γεγονός αυτό δεν επηρέασε την πρόκριση με τους «Μπλε Σαμουράι» να συμμετέχουν για 3η φορά στην ιστορία τους στη φάση των «16» του Μουντιάλ.

Με όλα τα βαριά χαρτιά το Βέλγιο

Μετά το εκτεταμένο ροτέισον με 9 αλλαγές στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων με την Αγγλία, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ αναμένεται να χρησιμοποιήσει και πάλι την ενδεκάδα που εντυπωσίασε στα ματς με Παναμά και Τυνησία. Ο Ρομέλου Λουκάκου, με 4 γκολ έως τώρα, επιστρέφει μετά το πρόβλημα που τον κράτησε εκτός στο ματς με τα «Τρία Λιοντάρια». Επιπλέον, ο Τόμας Βερμάελεν που έπαιξε 76 λεπτά έχει ξεπεράσει πλέον πλήρως τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο Κομπανί, που τον αντικατέστησε, έχει ελπίδες να ξεκινήσει βασικός. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ευελπιστούν στο να πραγματοποιήσουν την καλύτερή τους πορεία σε παγκόσμιο κύπελλο 32 χρόνια μετά τη διοργάνωση του Μεξικό, όπου έφτασαν στα ημιτελικά.

Σενεγαλέζος διαιτητής

Όχι ότι έχουν κάποιο πρόβλημα οι Ιάπωνες με τον διαιτητή Μαλάνγκ Ντιεντού, αλλά ακούγεται κάπως προκλητικό να μπαίνει διαιτητής στο ματς ένας άνθρωπος από την χώρα που απέκλεισε η μία από τις δύο ομάδες που θα παίξουν στο Ροστόφ. Η Ιαπωνία πήρε την πρόκριση στους «16» αντί της Σενεγάλης χάρη στις… κάρτες και το σύστημα fair play, κάτι οι Αφρικανοί πήραν κατάκαρδα. Έτσι λογικό είναι να φοβούνται πως ο διαιτητής μπορεί να είναι επηρεασμένος από αυτό το γεγονός, αλλά νοιώθουν ήρεμοι στην FIFA με την απόφασή τους, όπως είπε και ο Κολίνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου