ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Βολιώτισσα… master και στη βρεφική κολύμβηση

βολιώτισσα-master-και-στη-βρεφική-κολύμβη-819423

Εντυπωσιακή ήταν η συγκομιδή της Αλεξάνδρας Δημητρακοπούλου με τα χρώματα του Ολυμπιακού Βόλου, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Βετεράνων κολύμβησης, που διοργανώθηκε από τον ΑΣ Ωκεανός στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ το τριήμερο 25-27 Μαΐου.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η 34χρονη Βολιώτισσα κολυμβήτρια, πιστοποιημένη προπονήτρια βρεφικής κολύμβησης, απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέβηκε τρεις φορές στο βάθρο, κατακτώντας ασημένιο μετάλλιο σε ισάριθμα αγωνίσματα. Συγκεκριμένα, στην τρίτη της συμμετοχή στην κορυφαία εγχώρια διοργάνωση κολύμβησης Βετεράνων, η Δημητρακοπούλου ξεχώρισε κατακτώντας το αργυρό μετάλλια στα 50μ. πρόσθιο, 100μ. πρόσθιο και 200μ. Μικτή Ατομική.

Η Βολιώτισσα πανελληνιονίκης βρέθηκε στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και μίλησε για την παρουσία και τις επιτυχίες της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Μasters κολύμβησης, την πρώτη της επαφή με το νερό, την εξέλιξή της, τον σύλλογό της, αλλά και τα επόμενά της βήματα σε σχέση με την κολύμβηση. Παράλληλα, η Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου κάλεσε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εμπιστευτεί το ιστορικό σωματείο του Ολυμπιακού Βόλου και να έρθει να κολυμπήσει δίπλα στο έμπειρο προπονητικό προσωπικό.

Μιλώντας για την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα masters αλλά και την τριπλή επιτυχία της σε ισάριθμα αγωνίσματα, η έμπειρη κολυμβήτρια σημείωσε: «Το πρωτάθλημα Βετεράνων κολύμβησης είναι ένας καινούριος θεσμός που απευθύνεται σε αθλητές και αθλήτριες ηλικίας 25 ετών και άνω, που, ανά πενταετία, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, και κάθε χρόνο υπάρχουν πολλές διοργανώσεις όπου μπορούν να συμμετέχουν. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, φέτος, είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ και εγώ, να είμαι υγιής, ενώ στην κατηγορία μου κατέκτησα τρία ασημένια μετάλλια. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, γιατί πέτυχα πολύ καλούς χρόνους, κάτω από τις οδηγίες του προπονητή μου Γρηγόρη Μαντά, οι οποίες ήταν καθοριστικές για την επιτυχία μου».

Αλλωστε, και οι επιδιώξεις της, είναι ανάλογες της σημαντικής της επιτυχίας: «Αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένη για την επιτυχία που ήρθε. Εύχομαι να συνεχίσω ανάλογα τη χρονιά που έρχεται, με πρώτες θέσεις και μετάλλια. Είμαι πολύ χαρούμενη που έχω ξεχωρίσει στον θεσμό των masters κολυμβητών. Τις επόμενες χρονιές, θέλω πάρα πολύ να πάρω μέρος σε διεθνείς, ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες διοργανώσεις, γιατί με βοήθησε πολύ και η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες στο Βελιγράδι, όπου συμμετείχα».

Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια, αναφερόμενη στη φετινή διοργάνωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο που συνάντησε: «Σαν διοργάνωση έχω εντυπωσιαστεί, δεν έλειψε ούτε καθυστέρησε τίποτα. Μπορώ να τη χαρακτηρίσω πραγματικά ως μια τέλεια διοργάνωση, και πιστεύω ότι το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ».

Η πορεία της Αλεξάνδρας Δημητρακοπούλου στην κολύμβηση ξεκινά στα τέσσερά της χρόνια από τις πισίνες της Αθήνας, όπου για πολλά χρόνια έκανε πορεία πρωταθλητισμού: «Η πορεία μου ξεκίνησε στα τέσσερά μου χρόνια, όταν ο πατέρας μου με πήγε στη μικρή πισίνα στο κολυμβητήριο του Αιγάλεω. Εκεί ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι, μέχρι τα 16 μου χρόνια, όπου έκανα πρωταθλητισμό στο άθλημα της κολύμβησης. Ήταν πολύ δύσκολο ταξίδι, απαιτητικό, με πολλές θυσίες και κόπους, αλλά ομολογώ ότι έχω κερδίσει πολλά, με σημαντικότερο, τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική μου υγεία», ομολογεί για να συνεχίσει: «Μετά από 15 χρόνια λοιπόν, πήρα την απόφαση να ξεκινήσω πάλι την κολύμβηση, γιατί είχα σταματήσει για να σπουδάσω. Ένιωσα μέσα μου ότι η αγάπη αυτή δεν είχε τελειώσει. Το είχα πολύ ανάγκη. Ξεκίνησα σιγά – σιγά και στον Ολυμπιακό πιστεύω ότι έχω φτάσει στο καλύτερο επίπεδο. Ο προπονητής μου, ο Γρηγόρης Μαντάς, με βοήθησε πάρα πολύ, μου έχει δώσει πολλές ευκαιρίες».

Με περηφάνια και συγκίνηση αναφέρεται στον σύλλογο που ανήκει, τον Ολυμπιακό Βόλου, εξηγώντας ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας της: «Στον Ολυμπιακό βρήκα μία από τις καλύτερες χημείες που θα μπορούσα να έχω με προπονητή. Ο Γρηγόρης βρήκε και εκείνος στο πρόσωπό μου κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν να με εμπιστευτεί και μου έδωσε τη δυνατότητα να αναλάβω το τμήμα της βρεφικής κολύμβησης, το baby swimming. Αυτό για εμένα είναι πολύ σημαντικό, ένας άνθρωπος με τόση εμπειρία, όπως ο Γρηγόρης Μαντάς, να μου δώσει μία τέτοια ευκαιρία. Απλά μου εξήγησε, ότι μου δίνει αυτή την ευκαιρία γιατί με παρακολουθούσε χωρίς να το γνωρίζω και του άρεσε ο αγώνας που έδινα καθημερινά στο κολυμβητήριο. Γενικά έχω περάσει από πολλούς συλλόγους, αλλά δεν ένιωσα ότι μπορούσα να εξελιχθώ. Πιστεύω ότι η βολιώτικη κολύμβηση, σε επίπεδο masters, σημειώνει μεγάλη πρόοδο».

Η ίδια, εξάλλου, υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή της έλευσής της στην ερυθρόλευκη οικογένεια το κλίμα που συνάντησε ήταν το ιδανικό: «Το κλίμα στον σύλλογό μου είναι ιδιαίτερα θετικό. Με αγκάλιασαν όλοι από την πρώτη στιγμή, όλοι οι άνθρωποι, και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον έφορο, κ. Τάσο Στάμο για την υποστήριξή του».

Μιλώντας για την παρθενική της εμπειρία, στο προπονητικό επιτελείο του Ολυμπιακού Βόλου, ως προπονήτρια του τμήματος βρεφικής κολύμβησης, η πολυτάλαντη κολυμβήτρια σημειώνει: «Είναι η πρώτη φορά που ανέλαβα τμήμα βρεφικής κολύμβησης και πήρα εμπειρίες ως προπονήτρια. Έχω την πιστοποίηση από την Birthlight, όντας άλλωστε και πτυχιούχος νηπιαγωγός. Στην αρχή ήταν δύσκολα, γιατί έπρεπε και ο κόσμος να μας εμπιστευτεί, να δει τη δουλειά μας. Σιγά – σιγά, έρχονταν ολοένα και περισσότερα παιδιά, τα οποία και καταφέραμε να κρατήσουμε στο σύλλογό μας. Γίνεται μια πραγματικά πολύ ευχάριστη δουλειά, τα παιδιά απολαμβάνουν ιδιαίτερα την προπόνηση, ενώ η δουλειά που γίνεται αντικατοπτρίζεται και στους ιδιαίτερα ευχαριστημένους γονείς».

Αλλωστε, η Δημητρακοπούλου, που ονειρεύεται να συνυπάρξουν τα παιδιά και οι πισίνες στη ζωή της επαγγελματικά, σημειώνει ότι δεν θέλει να σταματήσει η κολύμβηση από τη ζωή της, έχοντας ως προσωπική φιλοδοξία να διαφοροποιηθεί από όσους ήδη εξασκούν την κολύμβηση σε επίπεδο baby swimming: «Δεν θέλω ποτέ να σταματήσει η κολύμβηση από τη ζωή μου. Θέλω, αντίθετα, να συνεχίσω και να ανεβαίνω επίπεδο κάθε χρόνο, γιατί είναι ένας χώρος που με αναζωογονεί, μου δίνει υγεία και θα ήθελα πολύ να εξελιχθώ μέσα σε αυτό τον χώρο. Θα ήθελα τα τμήματα masters να αποκτήσουν περισσότερο κόσμο, ο κόσμος να καταλάβει ότι μέσα από την κολύμβηση προάγεται η υγεία, σε όλες τις ηλικίες, με σεβασμό σε κάθε ηλικία ξεχωριστά. Θέλω να συνεχίσω την βρεφική κολύμβηση και να εξελιχθώ ακόμη περισσότερο, να διαφοροποιηθώ από όλους όσοι το κάνουν αυτό. Ξέρω, ότι αυτό θα επιτευχθεί με πολύ μελέτη και διάβασμα. Θέλω, η κολύμβηση να συνεχιστεί για εμένα, με επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Στις πισίνες βρίσκω την ευτυχία μου».

«Με έχει χαροποιήσει πολύ, γιατί νομίζω ότι ξεχώρισα και βγήκε στην επιφάνεια ο αγώνας που έχω δώσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την κολύμβηση», σημειώνει η 34χρονη αθλήτρια, δικαιωμένη που η δουλειά της έχει φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ τα επόμενά της πλάνα, ενδεχομένως, να της φέρουν μια νέα συνεργασία με τον Ολυμπιακό Βόλου: «Δεν έχω συζητήσει καθόλου με τον Ολυμπιακό Βόλου για το μέλλον. Βέβαια, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να παραταθεί η συνεργασία μας, θέλοντας να πάρουμε και κάποιες απογευματινές ώρες για τη βρεφική κολύμβηση. Έτσι, τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό το απόγευμα ή οι μαμάδες που δουλεύουν τα πρωϊνά, θα μπορούν να διευκολυνθούν. Δεν έχουμε συμφωνήσει κάτι, γιατί ακόμα είναι πολύ νωρίς, αλλά θεωρώ ότι είναι μια χρονιά που άφησε πολύ ωραία συναισθήματα, έχει γίνει μια πολύ ωραία δουλειά, τόσο σε επίπεδο masters, όσο και στη βρεφική κολύμβηση».

Ζώντας τα προβλήματα του Βόλου, ως προς τον ιδιαίτερα περιορισμένο χώρο για την τόσο μαζική ενασχόληση ανθρώπων κάθε ηλικίας με την κολύμβηση, η Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου προτείνει τη δημιουργία ενός τρίτου χώρου, πέρα του ΕΑΚ Βόλου «Ιάσων Ζηργάνος» και του κολυμβητηρίου «Βασίλης Πολύμερος», που θα λύσει τα χέρια σωματείων, προπονητών και αθλητών: «Στον Βόλο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα κολυμβητήρια, τον χώρο και τις διαδρομές. Τα παιδιά στοιβάζονται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη μας. Μην ξεχνάμε, ο Βόλος έχει παράδοση στα αθλήματα του υγρού στίβου και κατά καιρούς έχει αναδείξει μεγάλους αθλητές που έχουν δοξάσει την πόλη μας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θα ήθελα να γίνει ίσως ένα ακόμα κολυμβητήριο, γιατί η προτίμηση που δίνουν άνθρωποι κάθε ηλικίας στην κολύμβηση είναι σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί τόσος κόσμος».

Η προπονήτρια, παιδαγωγός και αθλήτρια του Ολυμπιακού Βόλου καλεί παιδιά αλλά και ενήλικες να γνωρίσουν το άθλημα της κολύμβησης στο ιστορικό σωματείο του Ολυμπιακού, όπου η δουλειά που γίνεται αγγίζει τα επαγγελματικά πρότυπα: «Γίνεται πολύ καλή δουλειά και στην εκμάθηση της κολύμβησης, στις ηλικίες 3,5-7 ετών στη μικρή πισίνα, αλλά και στις προαγωνιστικές και αγωνιστικές κατηγορίες, πάντα κάτω από την επίβλεψη του πολύπειρου προπονητή Γρηγόρη Μαντά. Είναι πολύ ποιοτική η δουλειά που γίνεται, πολύ οργανωμένη. Όλα τα παιδιά που θέλουν, κάθε άνθρωπος είναι ευπρόσδεκτος να έρθει να γνωρίσει και να κολυμπήσει στον Ολυμπιακό Βόλου, την ομάδα, που γεννά πρωταθλητές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου