ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παγκόσμια πρωταθλήτρια αλλά …κινδυνεύει να μείνει από απουσίες

παγκόσμια-πρωταθλήτρια-αλλά-κινδυν-113450

Εντυπωσιακά ολοκληρώθηκε για τη 17χρονη Βολιώτισσα αθλήτρια Μαρία – Ελένη Τσιοβόλου πριν από λίγες ημέρες το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιονοδρομίας Εφήβων – Νεανίδων στο Νταβός της Ελβετίας.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η χαρισματική Βολιώτισσα, σκιέρ των αλπικών αγωνισμάτων, κατετάγη σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διοργάνωση όπου συμμετείχαν αθλητές από 42 χώρες, 5η στον κόσμο στο Super Combine Slalom, ενώ ήταν επίσης 5η και 6η στα 2 supergiantslalom. Η Τσιοβόλου, στα πρώτα αγωνίσματα που συμμετείχε είχε κατακτήσει τη 10η θέση στο σλάλομ και ήταν 17η στο γιγαντιαίο σλάλομ, στην κατηγορία under 18, διαγράφοντας μια ιδιαίτερα ανοδική πορεία, για να φθάσει μία ανάσα από τα μετάλλια στους τελευταίους της αγώνες.

Η αθλήτρια του ΕΟΣ Βόλου μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την καταπληκτική της εμφάνιση στην παγκοσμίου επιπέδου διοργάνωση, αποτέλεσμα και της πολυήμερης προετοιμασίας της στη Νέα Ζηλανδία, σε αντίστοιχες συνθήκες, τους προηγουμένους μήνες: «Είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχω συναντήσει σε αγώνες. Για εμένα ήταν φανταστική εμπειρία, που δεν έχω τόσο μεγάλο και υψηλό επίπεδο. Έλαβαν μέρος αθλητές και αθλήτριες που στο WorldCup είναι οι πρώτοι των πρώτων και έκαναν συγκλονιστικό σκι, γρήγορο. Ήταν πολύ σωστοί τεχνικά και γενικά η όλη νοοτροπία τους ήταν πολύ επαγγελματική. Το επίπεδο ήταν πολύ ανεβασμένο, εφόσον ήταν όλοι πρωταθλητές, που εκπροσωπούσαν τη χώρα τους. Ήταν όμορφη εμπειρία», για να συνεχίσει: «Θεωρώ ότι με βοήθησε πολύ η προετοιμασία μου και οι αγώνες που έδωσα στη Νέα Ζηλανδία. Εκεί συναναστράφηκα με αθλητές του ίδιου επιπέδου, σε ιδανικές συνθήκες, το χιόνι ήταν το κατάλληλο για να πραγματοποιηθεί καλή προετοιμασία και γενικότερα, όλοι ήταν εξειδικευμένοι, κάτι που με βοήθησε και στην τεχνική μου, αλλά έδωσε και μια συνέχεια στην προετοιμασία που κάνω. Σημαντικό για μένα ήταν το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν σταμάτησα την προετοιμασία μου, παρά μόνο για διάστημα μία-δύο εβδομάδων».Από τη συμμετοχή της στο Νταβός της Ελβετίας

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης χιονιού για αρκετούς μήνες, η ίδια δεν το βάζει κάτω, δίνοντας μεγάλη βάση και στη φυσική κατάσταση: «Είναι δύσκολο στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει το απαιτούμενο χιόνι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να προπονείται ένα σκιέρ σωστά. Φυσικά, όταν δεν υπάρχει χιόνι πηγαίνω είτε στο «Άσυλο», είτε στο Πανθεσσαλικό, για ενδυνάμωση και φυσική κατάσταση. Χωρίς το χιόνι εξάλλου, δε μπορώ να κάνω κάτι».

Η βασική προετοιμασία της 17χρονης Βολιώτισσας, πάντως, δεν μπορεί να γίνει παρά στο εξωτερικό, και μάλιστα με δικά της έξοδα: «Ωστόσο, δεν έχω καθίσει στην Ελλάδα, οι συνθήκες με αναγκάζουν να προετοιμάζομαι στο εξωτερικό. Μόνο στο Πήλιο μπόρεσα να προετοιμαστώ κάποιες μέρες. Όλη τη χρονιά όμως είμαι στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, ταξίδια για τα οποία δυστυχώς πρέπει να μεριμνώ εγώ. Η αλήθεια είναι ότι είμαι αρκετά μικρή και δεν μπορούσα να μπω στην Εθνική ομάδα γυναικών ακόμα, εκεί όπου η Ομοσπονδία καλύπτει αρκετά έξοδα. Σε εμάς, στην Εθνική Εφήβων-Νεανίδων, καλύπτουν μία αποστολή στην Αυστρία το καλοκαίρι ή τον Οκτώβρη».

Αναφερόμενη στα μηνύματα που έχει λάβει από την Ομοσπονδία, σημειώνει: «Η Ομοσπονδία πιστεύω είναι ευχαριστημένη από τις επιδόσεις μου και το έδειξαν με διάφορα άρθρα που ανέβασαν, κάτι το οποίο με ανέβασε ψυχολογικά. Χάρηκαν, γιατί ήταν μια καλή εμφάνιση από την Ελλάδα, που δεν φημίζεται σε αυτό τον κλάδο του σκι. Έχω δεχτεί πολλές ευχές, πολλά συγχαρητήρια και με έχει συγκινήσει σε έναν βαθμό».

Παράλληλα, επισημαίνει, ότι μπορεί πια να αφιερωθεί στο αγαπημένο της άθλημα, έχοντας κερδίσει το άνευ στις Πανελλήνιες εξετάσεις: «Γενικά, πάντως, από τη στιγμή που πήρα και το άνευ στις Πανελλήνιες, λόγω της 5ης και 6ης παγκόσμιας θέσης, έχω επιπλέον κίνητρο να ασχοληθώ με το σκι, περισσότερο επαγγελματικά. Δεν αφήνω το σχολείο, πηγαίνω στα φροντιστήρια, αλλά είμαι πλέον ήρεμη να προπονηθώ χωρίς άγχος».

Μιλώντας για τα επόμενα βήματά της, σε σχέση με την επαγγελματική της πορεία στο σκι, σημειώνει: «Επόμενες διοργανώσεις-στόχοι για εμένα είναι το Παγκόσμιο Εφήβων και το Παγκόσμιο γυναικών, που είναι μία κλίμακα παραπάνω. Θα προσπαθήσω να βρεθώ και στα δύο, ωστόσο, εάν συμπίπτουν οι μέρες θα πρέπει να κάνω επιλογή. Πάντως, από τη στιγμή που είμαι στην κατηγορία των Νεανίδων, θα προτιμήσω το αντίστοιχο Παγκόσμιο, γιατί μπορώ να βελτιωθώ ακόμη περισσότερο. Πιστεύω, πως με πολλή προπόνηση, μπορώ να φτάσω σε ένα μετάλλιο, γιατί φέτος δεν πίστευα ότι μπορούσα να καταφέρω κάτι τέτοιο. Εξάλλου, υπήρχαν μεγαλύτερες αθλήτριες από εμένα», για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις, θα πάω σε κάποιους αγώνες «μικρών», στα Καλάβρυτα 3-4 Μαρτίου, στους οποίους με κάλεσαν να μετάσχω, υπάρχουν κάποιοι αγώνες στον Παρνασσό, ενώ το Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα γίνει τον Απρίλιο. Εκεί υπάρχει μια κοπέλα, που έχει πάει στην Ολυμπιάδα φέτος, είναι πολύ έμπειρη και αρκετά μεγαλύτερη σε ηλικία, αλλά έχω αποδείξει ότι μπορώ να αποτελέσω το αντίπαλο δέος».

Η Μένια Τσιοβόλου δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τον προπονητή της Αλέξανδρο Τσακνάκη, την οικογένεια και τον αδερφό της, αλλά και τον ΕΟΣ Βόλου για τη στήριξη που της παρέχουν έως τώρα: «Αν δεν ήταν ο προπονητής μου, ο Αλέξανδρος Τσακνάκης, δεν θα είχα αυτή την παρουσία. Μερικές φορές με πιέζει να προσπαθήσω παραπάνω, αλλά το κάνει για καλό και επιβραβεύομαι εν τέλει. Επιπλέον, η οικογένειά μου είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική, ο αδερφός μου, που βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο. Επιπλέον, ο σύλλογός μου με βοηθά πολύ, μου παρέχει όλα τα απαραίτητα, ώστε να προετοιμάζομαι όσο το δυνατόν καλύτερα».

«Δεν μου καλύπτουν τις απουσίες»

Μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, που στέκεται εμπόδιο στις επιδιώξεις της ταλαντούχας αθλήτριας, αποτελεί το σχολείο. Η ίδια περιγράφει, πώς, το σχολείο της δεν αποδέχεται το γεγονός ότι ασχολείται επαγγελματικά με το σκι, δεν την αφήνει να μετάσχει σε περαιτέρω προπονήσεις και προετοιμασίες, ενώ πρόσφατα πέρασε από συμβούλιο πρόταση «να κοπεί» λόγω απουσιών και να μη βαθμολογηθεί στα μαθήματα. Προβληματισμένη, η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια και μαθήτρια της 2ας Λυκείου σχολιάζει:

«Έχω μεγάλο πρόβλημα με τις απουσίες μου, γιατί άλλαξε ο νόμος και έχουν μειώσει τις ώρες που μπορεί κάποιος να λείψει για το άθλημα. Οπότε έχω ήδη 250-260 απουσίες, ενώ το όριο είναι 114. Υπάρχει ένα πρόβλημα, για το αν θα μείνω ή όχι στην ίδια τάξη, ελπίζω πως όχι. Με στενοχωρεί αυτή η κατάσταση, γιατί βλέπω πως αποδίδει καρπούς, αυτό το οποίο κάνω και δεν το αναγνωρίζει το ίδιο μου το σχολείο. Δεν με αφήνουν να φύγω, γιατί θα έκανα και κάποιους άλλους αγώνες, αλλά πρέπει να πηγαίνω σχολείο και μόνο τα Σαββατοκύριακα είμαι ελεύθερη να κάνω σκι. Περιμένω να έρθει το Πάσχα, για να πάω στη Γαλλία για προετοιμασία και έπειτα θα δείξει. Γενικά, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κάποιοι διατείνονται ότι θέλουν να αναδείξουν τον αθλητισμό ως βασικό συστατικό προτύπων, για τα παιδιά και έπειτα προσπαθούν, στα παιδιά που ακολουθούν τον αθλητισμό να κόψουν τα φτερά».

Παράλληλα, σημειώνει, πως δεν είναι η μοναδική που αθλήτρια που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, αλλά η αρνητική στάση του σχολείου κόβει τα «φτερά» των επίδοξων νεαρών αθλητών: «Με το σχολείο έχω τεράστιο πρόβλημα και όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι αθλητές, διαφόρων αγωνισμάτων. Στη δική μου περίπτωση έκαναν συμβούλιο, για το αν θα μου βάλουν βαθμούς ή παύλες στα μαθήματα. Έγραψα όμως διαγωνίσματα και πήγα πολύ καλά. 19,1 είναι ο βαθμός μου. Μου έβαλαν εν τέλει βαθμούς, ευτυχώς. Γενικά, γίνεται χαμός, έχουμε πρόβλημα, δεν μας καταλαβαίνουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου