ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με στόχο παγκόσμιο και Ολυμπιακούς

με-στόχο-παγκόσμιο-και-ολυμπιακούς-185010

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ

Έχοντας πλέον αποκτήσει την πρώτη του εμπειρία από παγκόσμιο πρωτάθλημα (στο φετινό που διεξήχθη στο Τράκαϊ της Λιθουανίας), στο οποίο και έλαβε την 6η θέση στο τετραπλό σκιφ εφήβων, ο νεαρός κωπηλάτης του ΟΕΑ/ΝΑΒ, Γρηγόρης Σχιζοδήμος, δηλώνει απόλυτα έτοιμος για το επόμενο βήμα της καριέρας του. Κάτι που θα μπορούσε να είναι από ένα μετάλλιο στο επόμενο παγκόσμιο, μέχρι και τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Έχοντας αυτά τα πλάνα στο μυαλό, ο πολλά υποσχόμενος αθλητής συνεχίζει να τραβά… αδιάκοπα κουπί. Η χρονιά που πέρασε ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική για τον ταλαντούχο κωπηλάτη, αφού με την πορεία που διέγραψε συγκαταλέγεται πλέον στην κορυφαία τριάδα των αθλητών του ομίλου, μαζί με τους Μαργαρίτα Γεωργούδη (2η στο παγκόσμιο με δίκωπο νεανίδων) και Γιάννη Καλανδαρίδη (1ος στο ευρωπαϊκό Κ23 με διπλό σκιφ). Εκτός των προαναφερόμενων, ο έμπειρος τεχνικός του συλλόγου, Σίμος Σάμιος, διαθέτει στο δυναμικό του ακόμη εννιά αθλητές με διεθνείς διακρίσεις.

«Ωρες ατελείωτες παρατηρούσα τους μεγαλύτερους»

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, και θέλοντας να κάνει μια αναδρομή στα πρώτα του βήματα στο άθλημα, ο Σχιζοδήμος αναφέρει:

«Ξεκίνησα την κωπηλασία τον Οκτώβριο του 2012. Είχα καιρό να ασχοληθώ με κάποιο άθλημα. Γι’ αυτό τον λόγο, η μητέρα μου με παρότρυνε να ξεκινήσω με το συγκεκριμένο στον ΟΕΑ/ΝΑΒ. Αυτό διότι, εκείνη την περίοδο ήταν προπονήτρια στον σύλλογο μια φίλη της, η Μαρία Παρδάλη. Κάπως έτσι, αποφάσισα να το δοκιμάσω. Στην πορεία με κέρδισε και το ίδιο το άθλημα, αλλά και το ευχάριστο κλίμα που επικρατούσε στον όμιλο. Με είχε μαγέψει τόσο πολύ αυτό, που είχα φτάσει σε σημείο, να τελειώνω τις προπονήσεις και να παραμένω στον όμιλο ώρες ατελείωτες, μόνο και μόνο για να παρατηρώ τι κάνουν οι μεγαλύτεροι. Πιο πριν έπαιζα ποδόσφαιρο στην Αγία Παρασκευή. Επιπλέον, είχα ασχοληθεί για ένα διάστημα με το καράτε, αλλά και με το μπάσκετ», συμπληρώνει ο ταλαντούχος κωπηλάτης.

«Η σημαντικότερη στιγμή για εμένα το παγκόσμιο»

Όσον αφορά τη σεζόν που πέρασε, ο φέρελπις αθλητής δηλώνει: «Ήταν η καλύτερη χρονιά της καριέρας μου μέχρι στιγμής. Στο πανελλήνιο πήρα τρία χρυσά και στα τρία αγωνίσματα που έτρεχα. Επιπλέον, η σημαντικότερη στιγμή για εμένα, ήταν το ότι εκπροσώπησα την εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Τρακάι της Λιθουανίας και έλαβα την 6η θέση στο τετραπλό σκιφ. Μέχρι τότε η Ελλάδα δεν είχε περάσει ξανά σε τελικό, σε αυτό το αγώνισμα της κατηγορίας εφήβων. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα να τα πάμε τόσο καλά. Με αυτά τα παιδιά στελεχώσαμε για πρώτη φορά πλήρωμα (Πέτρος Γκαϊτατζής, Βασίλης Τσαλικίδης, Γιάννης Μαρόκος). Μας ενημέρωσαν ότι θα γίνει αυτό με το που πήγαμε στην Εθνική. Εγώ και ο Πέτρος ήμασταν οι πιο άπειροι. Πάντα το άγχος παίζει μεγάλο ρόλο, ωστόσο οι υπόλοιποι που ήξεραν να το διαχειριστούν λίγο καλύτερα μας βοήθησαν αρκετά. Γνωριστήκαμε και σιγά-σιγά αρχίσαμε να κάνουμε παρέα. Ήμασταν μέσα στην ομάδα σαν μια μικρότερη ομάδα. Κάναμε πολλά πράγματα μαζί και αυτό πιστεύω ότι βοήθησε, κυρίως στο να λειτουργήσουμε σωστά ως πλήρωμα, αλλά και να δέσουμε σαν παρέα».

Μπορεί ο 17χρονος αθλητής να έλαβε τεράστια εμπειρία από τη συμμετοχή του στη διοργάνωση αυτή, ωστόσο στέκεται και στο επίπεδο δυσκολίας της: «Ο ημιτελικός του παγκοσμίου θεωρώ ότι ήταν και η πιο δύσκολη κούρσα στην οποία έχω αγωνιστεί έως τώρα. Αγωνίζονταν δυο σειρές, δυο εξάδες και από την καθεμιά οι πρώτοι τρεις περνούσαν στο τελικό. Οι υπόλοιποι προκρίνονταν στον τελικό Β’. Αφότου έγινε η εκκίνηση και μετά από τέσσερις κουπιές ξεκίνησαν τα δύσκολα. Ήμασταν τέσσερις βάρκες που πηγαίναμε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν πολύ ψυχοφθόρο και αγχωτικό. Ήμασταν πρώτοι μέχρι τα 1.000 μέτρα και κάποια στιγμή πέρασαν μπροστά οι Άγγλοι. Στη συνέχεια μείναμε τρεις βάρκες για δυο θέσεις και πηγαίναμε έτσι μέχρι το τέλος. Άξιζε τον κόπο πάντως, διότι ήταν μεγάλη εμπειρία για εμένα αυτή η διοργάνωση».

«Πέρυσι είχα επιλεγεί για το κοινόβιο του παγκοσμίου της Ολλανδίας, ωστόσο δεν με επέλεξαν. Όπως και να έχει πάντως, αυτό μου έδωσε ώθηση ώστε να προσπαθώ όλο και περισσότερο. Στο επόμενο με κράτησαν, και κάπως έτσι μετά από λίγο καιρό ήρθε και η πρώτη μου συμμετοχή με την Εθνική, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Καστοριάς. Σε εκείνη τη διοργάνωση κιόλας, κατάφερα να βγω δεύτερος στο μονό, αλλά και στο τετραπλό σκιφ παίδων (μαζί με τους Ηλία Κουδούνα, Βαγγέλη Σιδέρη και Ηλία Κοκκινίδη)», υπογραμμίζει ο Γ. Σχιζοδήμος.

«Μας έχει προσφέρει πολλά ο κ. Σάμιος»

Επικαλούμενος τη σημαντική προσφορά του προπονητή του Σίμου Σάμιου, ο νεαρός βαλκανιονίκης αναφέρει: «Ο κύριος Σίμος μαζί με την κυρία Σοφία (Τασίου) συνεισφέρουν τα μέγιστα για τις ανάγκες του σωματείου. Κυρίως ο κύριος Σίμος έχει προσφέρει σε όλους τους αθλητές πάρα πολλά, και το σπουδαιότερο είναι ότι το κάνει χωρίς να έχει κάποιο όφελος από αυτό. Είναι σαν πατέρας μας, διότι μιλάμε αρκετά μαζί του και προσπαθεί να μας βοηθήσει να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα έχουμε. Αν δεν ήταν εκείνος δεν θα είχε ο όμιλος την ολοένα ανοδική πορεία που έχει. Είναι το άτομο που κρατάει τα ηνία του συλλόγου. Πολλές φορές έχει συνεισφέρει και ο ίδιος οικονομικά, ώστε να πάμε για προετοιμασία στα Γιαννιτσά».

«Να προσφέρει κάτι παραπάνω η ομοσπονδία»

Μεταξύ των άλλων, ο πολλά υποσχόμενος αθλητής του ΟΕΑ/ΝΑΒ κάνει λόγο και για τη συνεισφορά της ΕΚΟΦΝΣ: «Η ομοσπονδία προσφέρει εν μέρει στήριξη στους αθλητές της, αλλά πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να διαθέτει κάποιες παραπάνω παροχές. Εμάς τους εφήβους μάς στηρίζει σε ικανοποιητικό βαθμό. Από την άλλη, θεωρώ ότι τους άντρες, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν να μοιράσουν το βάρος ανάμεσα στο άθλημα και στη σχολή ή στην οικογένειά τους αντίστοιχα, θα μπορούσε να τους βοηθήσει λίγο περισσότερο, π.χ. να τους προσφέρει κάποιον μηνιαίο μισθό. Αυτό θα έπρεπε να γίνει, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στο άθλημα. Δυστυχώς, πολλοί σπουδαίοι αθλητές αναγκάζονται να σταματήσουν για οικονομικούς λόγους».

«Τυχερός που πρόλαβα τον Στέργιο Παπαχρήστο»

«Θεωρώ ότι ήμουν τυχερός που πρόλαβα για ένα διάστημα να προπονηθώ στον ίδιο χώρο με έναν ολυμπιονίκη, τον Στέργιο Παπαχρήστο. Πλέον, τα τελευταία τρία χρόνια θαυμάζω πολύ και τον Γιάννη Καλανδαρίδη, αλλά και τον Γιώργο Παπασακελαρίου. Ωστόσο θα ήθελα πολύ να πάρω κάποια από τα στοιχεία τους. Αυτοί οι τρεις είναι οι πιο μεγάλοι αθλητές που έχω ζήσει», δηλώνει με θαυμασμό ο νεαρός κωπηλάτης.

«Στόχος μου οι Ολυμπιακοί του Τόκιο»

Σκεπτόμενος το επαγγελματικό του μέλλον, ο μαθητής της Γ’ Λυκείου αναφέρει: «Πέρυσι είχα πάθει ψύξη στην αριστερή μεριά του αυχένα και με έστειλε ο κύριος Σίμος σε έναν φυσικοθεραπευτή. Παρακολουθούσα όλη τη διαδικασία της θεραπείας που μου έκανε και μου άρεσε πολύ. Μετά το έψαξα και λίγο από μόνος μου και σκέφτηκα ότι αυτή είναι η δουλειά που μου ταιριάζει».

«Όμως δεν θα ξεκινήσω από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τις σπουδές μου. Σκοπεύω για μια χρονιά να κάνω συστηματικά προπονήσεις. Θέλω να τα δώσω όλα για όλα, ώστε να καταφέρω να πάρω την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκιο, το 2020. Ελπίζω να καταφέρω τον κύριο στόχο που έχω θέσει για τη σεζόν που έρχεται, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να πάρω μια καλύτερη θέση στο παγκόσμιο. Γιατί όχι και ένα μετάλλιο», αναφέρει ο Σχιζοδήμος, ατενίζοντας το μέλλον και το 2018 με αισιοδοξία.

Οι νεαροί αθλητές πανέτοιμοι για να λάβουν την πρώτη τους συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (Γκαϊτατζής Σχιζοδήμος, Τσαλικίδης και Μαρόκος)

Εν ώρα δράσης με το πλήρωμα του στο παγκόσμιο (Γκαϊτατζής, Τσαλικίδης και Μαρόκος)

Στο βάθρο με τον Χάρη Ντινενή μετά το χρυσό μετάλλιο τους στο βαλκανικό

Κατά την βράβευση του για την πρώτη θέση στο βαλκανικό με τους Ντινενή, Τσαλικίδη και Κουδούνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου