ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι πρώτοι σε Λεωφόρο και Τούμπα

οι-πρώτοι-σε-λεωφόρο-και-τούμπα-228955

Με δύο ντέρμπι σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας σήμερα και σε Τούμπα αύριο συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Super League, με το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής. Στο «Απόστολος Νικολαΐδης», ο λαβωμένος από τα προβλήματα Παναθηναϊκός υποδέχεται τη μία από τους δύο πρωτοπόρους στη βαθμολογία, ΑΕΚ, που βρίσκεται σε αγωνιστική και ψυχολογική άνοδο. Στην Τούμπα, αύριο ο τρίτος της βαθμολογίας ΠΑΟΚ, που φιλοδοξεί να πατήσει «ρετιρέ», υποδέχεται τον έτερο «συγκάτοικο» της κορυφής Ατρόμητο.

Στο αθηναϊκό ντέρμπι, οι γηπεδούχοι «πράσινοι» με οδηγό τη νίκη επί του Ολυμπιακού ψάχνουν μια ακόμα επιτυχία σε ντέρμπι. Μια επιτυχία που μετά την ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης μοιάζει επιβεβλημένη, την ώρα που τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα παραμένουν. Στην αποστολή εντάχθηκαν οι Κουλιμπαλί, Βιγιαφάνιες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Κουρμπέλη. Στην δε «Ενωση», που στο διάστημα της διακοπής για τις Εθνικές ομάδες έχασε και τον Γιόχανσον με πολύμηνο τραυματισμό, μετά τον Μάνταλο, επιδιώκουν την παραμονή της ομάδας στην κορυφή και τη διατήρηση του ηθικού σε υψηλά επίπεδα, ενόψει και του κρίσιμου ευρωπαϊκού αγώνα με τη Ριέκα. Εκτός από τους δύο τραυματίες, θα λείψει και ο τιμωρημένος Αραούχο.

Πάντως το ντέρμπι είναι μια διαφορετική ιστορία. Πάντοτε αυτά τα παιχνίδια είχαν -και έχουν- ένα ξεχωριστό «χρώμα» και τα προβλήματα, οι απουσίες και η αγωνιστική κατάσταση μιας ομάδας δεν έπαιξαν ποτέ ουσιαστικό ρόλο στο γήπεδο. Μόλις ακουστεί το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή, τα πάντα… ξεχνιούνται και οι παίκτες του Παναθηναϊκού -ιδιαίτερα μετά την ήττα στην Τρίπολη από τον Αστέρα- βλέπουν το ντέρμπι με την ΑΕΚ, ως μια ευκαιρία για …αποδείξεις.

Ανεξαρτήτως έδρας, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν συναντηθεί 146 φορές σε όλες τις διοργανώσεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι 62 βρήκαν νικητές τους «πράσινους», με 42 ματς να λήγουν ισόπαλα και 42 νικήτρια την Ένωση. Τα τρία εξ αυτών ήταν σε τελικούς Κυπέλλου (1994, 1995, 1997), όλοι τους ήταν ισόπαλοι στο 90λεπτο, με τους δύο πρώτους να βρίσκουν νικητή τον Παναθηναϊκό σε πέναλτι και παράταση και τον τελευταίο τους «κιτρινόμαυρους» στα πέναλτι.

Δύσκολη αποστολή περιμένει σήμερα και τον έτερο υποψήφιο για την πρώτη πεντάδα, Πανιώνιο, που δοκιμάζεται στα «Πηγάδια» με την Ξάνθη… Μία από τις έδρες που δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις τα τελευταία χρόνια ο Πανιώνιος είναι τα Πηγάδια. Μπορεί πέρυσι να πέρασε με 2-0, αλλά είχε να πάρει διπλό εκεί από την Ξάνθη από τη σεζόν 2009-10.

Από εκεί και πέρα, είναι άξιο αναφοράς πως ουδέποτε μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να πάρει δεύτερο διαδοχικό διπλό κόντρα στην Ξάνθη. Από τη σεζόν 1989-90 και μετά, όταν δηλαδή οι Θρακιώτες ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία, δεν χάνουν δεύτερο ματς στη σειρά. Μετά τα τρία προηγούμενα διπλά του, μάλιστα, το επόμενο ματς ερχόταν πάντα ισόπαλο.

Αύριο στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Ατρόμητο έχει σημαντική ευκαιρία να πλησιάσει ή και να φτάσει στην κορυφή της βαθμολογίας, σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, και όλοι στον «Δικέφαλο του Βορρά» δηλώνουν αποφασισμένοι να μην την αφήσουν να πάει χαμένη. Από την αποστολή θα λείψουν οι τιμωρημένοι Σαμπράνο, Μπίσεσβαρ και Πέλκας. Από την πλευρά τους οι Περιστεριώτες ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, και κυρίως με ανεβασμένη ψυχολογία από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας και πίστη για ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα. Δεν υπολογίζονται οι Ουάρντα, Χατζηισαΐας και Γιαννούλης.

Το πρόγραμμα:

15:00 Ξάνθη – Πανιώνιος

Διαιτητής: Αρετόπουλος (Τρικάλων)

Βοηθοί: Πατράς (Μακεδονίας), Χατζηνάκος (Δράμας)

4ος: Κοτσάνης (Δράμας)

17:15 ΠΑΣ Γιάννινα – Παναιτωλικός

Διαιτητής: Βάτσιος (Δυτ. Αττικής)

Βοηθοί: Πυλαρινός (Ζακύνθου), Μεϊντάνας (Αχαΐας)

4ος: Κουτσιαύτης (Άρτας)

17:15 Πλατανιάς – Αστέρας Τρίπολης

Διαιτητής: Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)

Βοηθοί: Κοντιζάς (Πειραιά), Σπυρόπουλος (Ανατ. Αττικής)

4ος: Νοεφυτιάδης (Κορινθίας)

19:30 Παναθηναϊκός – ΑΕΚ

Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)

Βοηθοί: Ευθυμιάδης (Πιερίας), Πετρόπουλος (Αρκαδίας)

4ος: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)

Δευτέρα (20/11)

19:30 ΠΑΟΚ – Ατρόμητος

Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών)

Βοηθοί: Κουρομπύλια (Δυτ. Αττικής), Σίπκας (Πέλλας)

4ος: Φωτιάς (Πέλλας)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου