ΣΤΙΒΟΣ

Εσβησε ξαφνικά η δόξα του στίβου

εσβησε-ξαφνικά-η-δόξα-του-στίβου-264475

Προδομένος από την καρδιά του ο Βολιώτης παλιός αθλητής των 400μ. με εμπόδια, Θανάσης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών, με τη κηδεία του να πραγματοποιείται αύριο Τρίτη στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Βόλου, στη 1μ.μ.

Γεννημένος το 1965, υπήρξε ένας από τους καλύτερους αθλητές στα 400 μέτρα με εμπόδια, ως αθλητής του Στάθη Τοπαλίδη, αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας με τον ΓΣ Καρδίτσας και δύο φορές -το 1988 και το 1989- χρυσός Βαλκανιονίκης. Ήταν ο πρώτος έλληνας αθλητής που έσπασε το φράγμα των 49 δευτερολέπτων στα τετρακόσια μέτρα με εμπόδια, ενώ σε ηλικία δεκαεννέα ετών -το 1984- πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες και διετέλεσε κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 400μ εμπόδια με 48.80 για πολλά χρόνια.

Αθλητής φαινόμενο, σε ηλικία 16 ετών μόλις και 11 μηνών, ο Βολιώτης πρωταθλητής με τις ιδανικές αναλογίες για το δυσκολότερο ίσως αγώνισμα του στίβου, αγωνίστηκε στο βαλκανικό πρωτάθλημα στο Βουκουρέστι (14 Αυγούστου 1982) και τερμάτισε σε χρόνο 47,07. Τότε ήταν έφηβος και έτσι δεν υπήρξε πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο γοητευτικός τετρακοσάρης είχε κάψει ουκ ολίγες γυναικείες καρδιές και, όταν έτρεχε, τα φλας άστραφταν αφού οι φωτογραφίες του πούλαγαν. Ο ίδιος μπορεί να θαύμαζε διάφορους ανθρώπους, ποτέ όμως δεν είχε κάποιον σαν πρότυπο στη ζωή του ενώ, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, «πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός σαν τις νιφάδες του χιονιού».

Η Λάουρα και η Βραζιλία

Παρ’ όλο που σπούδασε οδοντίατρος, δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα, απόφαση που έλαβε όταν έκανε την πρακτική του. Συνηθισμένος από τον στίβο σε ταξίδια, προπονήσεις σε ανοιχτό περιβάλλον, εναλλαγές εικόνων και φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές, συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα δωμάτιο ιατρείου.

Τότε ανακάλυψε την φωτογραφία, η οποία έγινε νέα του μεγάλη αγάπη και έτσι γνώρισε την γυναίκα που άλλαξε την ζωή του για πάντα, την εντυπωσιακή βραζιλιάνα Λάουρα Ντε Νίγκρις, με την οποία ζούσε από το 2000 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Όταν γνώρισε τον Θανάση Καλογιάννη, ο τελευταίος ήταν ήδη γνωστός ως φωτογράφος και το ειδύλλιο μεταξύ τους κεραυνοβόλο. Ο Καλογιάννης αφοσιώθηκε στην τέχνη του κάνοντας παράλληλα σπουδές πάνω στην κινηματογραφική φωτογραφία και την σκηνοθεσία, ενώ η πάλαι ποτέ ιέρεια της μόδας, άρχισε να σχεδιάζει όχι ρούχα αλλά κοσμήματα.

Εμεναν σχεδόν όλο το χρόνο οι δυο τους, σε ένα υπέροχο σπίτι, δουλεύοντας ο καθένας το αντικείμενό του, ενώ ο Καλογιάννης είχε εντρυφήσει και στην τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Η Ντε Νίγκρις, όταν ήρθε από τη Βραζιλία στην Ελλάδα έγινε μοντέλο (είχε ήδη φωτογραφηθεί για το βραζιλιάνικο Playboy το 1980), παντρεύτηκε τον εκδότη Άρη Τερζόπουλο σε έναν ανοιχτό γάμο και απογείωσε την ελληνική μόδα μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Γυναίκα».

Υπήρξε διευθύντρια μόδας κι έστηνε σε συνεργασία με φωτογράφους από πιο ωραία editorials. Στη συνέχεια άφησε το στίγμα της και στο περιοδικό ΚΛΙΚ. Λίγα χρόνια μετά, πήρε διαζύγιο από τον Άρη Τερζόπουλο και συνέχισαν να έχουν καλές σχέσεις, ενώ έκανε πολύ έντονη κοσμική ζωή. Παράλληλα έπαιξε και στη σειρά του Mega, Αίθουσα του θρόνου, όπου υποδύθηκε μια ξένη τουρίστρια.

Με το Θανάση Καλογιάννη παντρεύτηκαν πριν από 17 χρόνια και έκτοτε πήραν την απόφαση να ζήσουν στη Βραζιλία, όπου και έσβησε χθες το άστρο του μεγάλου Βολιώτη αθλητή.

Διακρίσεις:

Το 1984 έκανε εντυπωσιακό πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων
στα 400μ (45″90, των ανδρών ήταν 45″70 του Κεντέρη) και
στα 400μ εμπόδια (50″22 – το κατέρριψε ο Ιακωβάκης το 1998)
8ος στο Πανευρωπαϊκό 1986 στα 400μ εμπόδια
2ος στην παγκ. Πανεπιστημιάδα 1987 στα 400μ εμπόδια με 48″80, πανελ. ρεκόρ

Ατομικά ρεκόρ
48″80 στα 400μ. εμπόδια (1987 – πανελλήνιο ρεκόρ, το πήρε ο Ιακωβάκης το 2002)
45″90 στα 400μ. (1984 – πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων, και 1987)
47″48 στα 400μ. κλειστού (1988)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου