ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κοινή πορεία και συλλαλητήριο [photos]

κοινή-πορεία-και-συλλαλητήριο-photos-293646

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία τους, Νίκη Βόλου και Ολυμπιακός Βόλου ένωσαν τις δυνάμεις τους και εκτός γηπέδου, διαδηλώνοντας κατά του ΝΠΣ Βόλος και της δημοτικής αρχής, με ειρηνικό συλλαλητήριο που είχε αφετηρία την παραλία του Βόλου.

Με τον καιρό να μην αποτελεί σύμμαχο, αν και το απογευματινό ψιλόβροχο δεν χάλασε τα πλάνα, κυανόλευκοι και ερυθρόλευκοι, μετά από τη συγκέντρωση τους στο Ηρώο ξεκίνησαν πορεία σε κεντρικές οδούς της πόλης, στις οδούς Δημητριάδος και Ιάσωνος, κατά της… Πύδνας Πιερίας, που ήρθε στον Βόλο μετονομαζόμενη σε ΝΠΣ Βόλος, και η οποία με τη βούλα της ΕΠΣΘ και της ΕΠΟ είναι, πλέον, ομάδα της πόλης του Βόλου, όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Μπορεί οι δύο ιστορικοί σύλλογοι της πόλης να προετοιμάζονται για την αυριανή τους πρεμιέρα στη Γ’ Εθνική, οι διοικήσεις των δύο ομάδων ωστόσο, από τη μία της Ερασιτεχνικής Νίκης και από την άλλη της Δ.Ε. ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Βόλου έδωσαν το παρών, ευχαριστώντας τον κόσμο που παραβρέθηκε.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, κ. Στέργιος Φάτσης αναφέροντας: «Είμαστε όλοι εδώ για να διαμαρτυρηθούμε και να υπερασπιστούμε το μαγνησιώτικο και το βολιώτικο ποδόσφαιρο. Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τις νέες τακτικές πραγμάτων, που κάποιοι εφάρμοσαν εις βάρος των ομάδων μας. Νίκη και Ολυμπιακός παίζουμε σ’ έναν όμιλο των 13 ομάδων όπου οι πέντε ομάδες ανήκουν στη Μαγνησία. Εάν κάποιοι έκαναν το ίδιο που έκαναν άλλοι, θα πηγαίναμε με το… αστικό και θα παρακολουθούσαμε εκτός έδρας ματς, γιατί θα ήταν και οι 13 ομάδες από τον Βόλο.

Ανοίγει λοιπόν ένας τρόπος διαχείρισης του ποδοσφαίρου γενικότερα, που θεωρώ ότι εκφυλίζει το άθλημα. Δεν έχει ανάγκη η πόλη για άλλες ομάδες. Ήδη η Νίκη και ο Ολυμπιακός είναι οι πιο ιστορικές ομάδες της πόλης. Θα υποδεχθούμε και θα δεχθούμε οποιαδήποτε ομάδα, που θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό και ας φτάσει όπου είναι να φτάσει, αν το αξίζει. Εμείς θα τη χειροκροτήσουμε. Ωστόσο με τέτοιες νοοτροπίες και τακτικές, θα είμαστε απέναντι.

Εμείς αποδείξαμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο ότι μπορούμε να κάνουμε ένα φιλικό μετά από οκτώ χρόνια και να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Στείλαμε το πρώτο μήνυμα μέσα από τον αγωνιστικό χώρο. Στέλνουμε άλλο ένα μήνυμα σήμερα. Την Κυριακή ξεκινά το πρωτάθλημα και ήδη αρχίζουμε να λαμβάνουμε κάποια μηνύματα σε αγωνιστικό επίπεδο, όπως π.χ. σήμερα Σάββατο, υπάρχει μια διαφορετική μεταχείριση της συγκεκριμένης ομάδας να παίξει, ενώ όταν παίξει η Νίκη αύριο Κυριακή, να έχουν οριστεί όλα τα παιχνίδια της ΕΠΣΘ. Θεωρώ ότι το ίδιο θα γίνει και την επόμενη Κυριακή όταν θα παίξει ο Ολυμπιακός.

Η ΕΠΣΘ δεν είναι αμέτοχη. Θεωρώ ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει επέλθει στην πόλη μας. Εμείς αγωνιζόμαστε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν μας ενδιαφέρουν τα εξωαγωνιστικά. Την Κυριακή ξεκινά το πρωτάθλημα, στον αγωνιστικό χώρο θα είμαστε αντίπαλοι, αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα, όπως το συγκεκριμένο, θα μας βρουν όλους μαζί ενωμένους».

Ακολούθως ο πρόεδρος της Δ.Ε. ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Βόλου, κ. Παναγιώτης Μποτσιβάλης απευθυνόμενος προς τον κόσμο επεσήμανε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω που παρά τις καιρικές συνθήκες είστε όλοι εδώ. Επειδή τα είπε όλα ο κ. Φάτσης και τον συγχαίρω γι’ αυτό, εμείς ήρθαμε εδώ όλοι μονιασμένοι. Θέλουμε όλος ο βολιώτικος κόσμος να είναι αγαπημένος και οι αντιπαραθέσεις να διαρκούν μόνο στα 90 λεπτά, και αυτό το υποσχόμαστε. Θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί και δεν θα επιτρέψουμε να αδικηθεί καμία από τις ομάδες της πόλης μας». Νωρίτερα ο ίδιος είχε σχολιάσει:

«Ολυμπιακοί και Νικιώτες όπως συναντηθήκαμε στον φιλικό αγώνα μεταξύ μας και παρά το ότι Κασσάνδρες έλεγαν πως θα γίνει χαμός και θα σκοτωθεί ο κόσμος, δεν άνοιξε ούτε μύτη. Σιγά σιγά βλέπω πως προχωράμε και πρέπει να είναι ενωμένος ο φίλαθλος κόσμος του Βόλου. Είναι υποχρέωσή μας αυτό. Είμαι μόλις οκτώ χρόνια δημότης εδώ, αλλά ως πρόεδρος είμαι υποχρεωμένος να στηρίξω την ομάδα. Περιμένω να στηρίξει ο κόσμος και τις δύο ομάδες, όπως και τον Ρήγα Φεραίο που είναι ιστορική ομάδα. Δεν μπορεί να βοηθάμε μία ομάδα που ήρθε χθες. Όταν κάποια ομάδα δεν είναι πρώτη δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τη στηρίζουμε, αλλιώς η Αθήνα θα είχε μία ομάδα και άλλες δύο η Θεσσαλονίκη».

Ακολούθως τον λόγο πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνοντας:

Φωτεινή Κοκκινάκη: «Επειδή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι αυτός που θα δώσει ώθηση στην πόλη, επειδή πιστεύω πως αυτή η πόλη στηρίζεται σε δύο πόδια και επειδή ο πατέρας μου στήριξε τις δύο ομάδες σαν ποδοσφαιριστής και σαν προπονητής, για όλους αυτούς τους λόγους βρίσκομαι εδώ. Θα παλέψω ενάντια σε όλη αυτή την κατάσταση. Αυτή η δημοτική αρχή έχει φτάσει τον Βόλο στην κατάσταση που είναι σήμερα.Ήρθε μια ξένη ομάδα να δημιουργήσει μόνο προβλήματα. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στον τρόπο που στήθηκε η ομάδα στον Βόλο. Ως μέλη της κίνησης “Μαζί για τον Βόλο” θα ελέγξουμε πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με το πώς λειτουργεί αυτή η ομάδα. Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή έχει ημερομηνία λήξης και είναι το 2019 με τις επόμενες εκλογές».

Κώστας Γαργάλας: «Στο ποδοσφαιρικό στερέωμα του Βόλου, δύο ήταν οι πυλώνες που σαν δίδυμο πήγαν το ποδόσφαιρο ένα βήμα μπροστά. Ο καθένας στη χρονική του στιγμή. Να μην αφήσουμε ούτε την προηγούμενη χρονική στιγμή να ξεχαστεί ούτε να απεμπολήσουμε το δικαίωμα στην επόμενη».

Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του βουλευτή Μαγνησίας, Χρήστου Μπουκώρου, ο κ. Αρτέμης Χαλάτσης αναφέροντας: «Είναι αδήριτη ανάγκη να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο για τη μετακίνηση έδρας και ποδοσφαιρικών ομάδων. Τα ποδοσφαιρικά σωματεία δεν είναι τυχαίες επιχειρήσεις. Η λειτουργία τους επιφέρει κοινωνικό αντίκτυπο και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τοπικές κοινωνίες. Σας δηλώνω απερίφραστα ότι θα σταθώ με όλες μου τις δυνάμεις δίπλα στις ιστορικές τοπικές ομάδες, γιατί με αυτές μεγαλώσαμε και αυτές υπηρετούν τις αθλητικές παραδόσεις του τόπου μας. Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει.

Τον λόγο έλαβαν και φίλαθλοι των δύο ομάδων, με τον 88χρονο Κώστα Καϊάφα, φίλαθλο της Νίκης Βόλου να ισχυρίζεται: «Μεγαλώσαμε στον Βόλο από μωρά παιδιά. Αυτές τις ομάδες τις λατρέψαμε και δεν μπορούν να έρχονται ξένοι και να μας πατάνε με τα πέταλα από τα πόδια τους. Δεν σηκώσαμε το ανάστημά μας όταν ήρθαν εδώ. Φταίμε κι εμείς που τους δεχθήκαμε από την πρώτη ώρα. Δεν φταίει ο Μπέος, φταίμε εμείς, αλλά δεν είναι αργά. Δεν είναι ο λαός της Νίκης που είναι σήμερα εδώ, ούτε ο λαός του Ολυμπιακού. Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που λένε στα πεζοδρόμια πως είναι Νικιώτες και Ολυμπιακοί. Εγώ είμαι 88 χρόνων και είμαι σήμερα εδώ. Θέλω όλοι μαζί να ενωθούμε και να γίνουμε μία γροθιά για το καλό του Βόλου».

Εκ μέρους των ερυθρόλευκων φιλάθλων ο κ. Μέμος Παρίσης πρόσθεσε: «Χρόνια μεγαλώσαμε με τις δύο ομάδες. Παίζαμε παλιά και μετά πηγαίναμε με φίλους της Νίκης και πίναμε τσίπουρα. Φταίμε κι εμείς που κουβαλήσαμε αυτόν τον κύριο εδώ πέρα και για το ευχαριστώ έφερε μια ομάδα που γελάει όλη η Ελλάδα. Έφερε αυτή την ομάδα για να διχάσει τη Νίκη και τον Ολυμπιακό. Εμείς έχουμε να χωρίσουμε διαφορές μόνο σε 90 λεπτά μέσα στο γήπεδο. Εύχομαι μία από τις δύο ομάδες να πάρει τον τίτλο και αυτός να εξαφανιστεί από εδώ».

Τέλος, τον λόγο πήραν και η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία μιλώντας ως δημότισσα, τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει, δηλώνοντας πως ο κόσμος οφείλει να στηρίξει το βολιώτικο ποδόσφαιρο, ενώ για τη μεταχείριση που είχε ο Πύρασος στην Γ’ Εθνική αναφέρθηκε ο κ. Θεολόγος Διαμαντένιας σε σχέση με εκείνη που χαίρει ο ΝΠΣ Βόλος από τη δημοτική αρχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου