ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οικογενειακή υπόθεση η κατάκτηση της κορυφής για δύο Βολιώτες σκιέρ

οικογενειακή-υπόθεση-η-κατάκτηση-της-299819

Σε… οικογενειακή υπόθεση έχουν μετατρέψει οι Σταύρος και Μένια Τσιοβόλου την ενασχόληση με το σκι και τις διεθνείς επιτυχίες, που ανεβάζουν επίπεδο τον βολιώτικο αθλητισμό.

Τα δύο αδέρφια -που ανήκουν στον ΕΟΣ Βόλου- χτίζουν ένα λαμπρό μέλλον, με διακρίσεις σ’ ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό, απαιτητικό και ακριβό άθλημα, όντας άλλωστε πρωταθλητές Ελλάδας στις κατηγορίες τους.

Συμμετέχοντας στο Magnathlon, το φιλανθρωπικό αγώνα τρεξίματος και κολύμβησης που διοργανώθηκε για να υποστηρίξει φέτος την «Κιβωτό του κόσμου», το Σαββατοκύριακο 16-17 Σεπτεμβρίου, τα δύο αδέρφια έτρεξαν για να τερματίσουν πρώτοι (στα 5χλμ η Μένια και στα 10χλμ ο Σταύρος) δείχνοντας και το κοινωνικό πρόσωπό τους, ως μέλη του ΕΟΣ Βόλου, που ήταν εκ των διοργανωτών και στήριξε πλήρως τις εκδηλώσεις.

Σταύρος Τσιόβολος: «Στόχος το comeback»

Ο 18χρονος Σταύρος, που πέτυχε και την είσοδό του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων και η 16χρονη Μένια βρέθηκαν στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και μίλησαν για το σκι, τον πρωταθλητισμό και τις φιλοδοξίες τους.

Μέλος του ΕΟΣ Βόλου, από την ηλικία των 9 ετών, ο δρόμος για τον 18χρονο, σήμερα, Σταύρο Τσιοβόλο δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, με τον ίδιο να σημειώνει: «Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα, η πρώτη επαφή μου με το σκι δεν ήταν εύκολη, γιατί ως μεγαλύτερος συναγωνιζόμουν παιδιά μικρότερης ηλικίας. Με δυσκόλευε, γιατί σταδιακά εκείνα τα παιδιά έκαναν βήματα προόδου και εγώ έμενα στάσιμος. Είχα και την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, για 11 περίπου χρόνια, αλλά με κέρδισε τελικά το σκι, όταν ξεκίνησα με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι».

Η πρώτη επιτυχία για τον μελλοντικό φοιτητή Νομικής ήρθε στην ηλικία των 14 ετών. Αν και οι πρώτοι αγώνες ήταν σχετικά αποτυχημένοι για τον ίδιο, βάσει αποτελεσμάτων, το… «μπαμ» έγινε, με τις πανελλήνιες διακρίσεις να έρχονται από το 2013: «Θεωρώ ότι το σκι είναι καθαρά άθλημα, που πρέπει να προσπαθήσεις και να σου αρέσει πολύ, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος να το σταματήσεις νωρίς. Αυτό άλλωστε οφείλεται στις ιδιαιτερότητές του, καθώς δεν είναι άθλημα για όλο το χρόνο. Αρχικά, δεν ήμουν ευχαριστημένος από τις επιδόσεις μου, μετά όμως από κοπιαστική προπόνηση και θέληση ήρθαν κάποιες δεύτερες πανελλήνιες θέσεις και μία επίσης δεύτερη θέση σε διεθνείς αγώνες στην Τουρκία. Από εκεί δρομολογήθηκαν όλα, αφιερώθηκα ολοκληρωτικά στο σκι».

Με πολλά πανελλήνια μετάλλια σε Τεχνική κατάβαση, Γιγαντιαία Τεχνική κατάβαση, γιγάντιο σλάλομ, super G, παράλληλο και super combined, η διεθνής αρχή και η δεύτερη θέση το 2013 σε αγώνα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας το 2013 ήταν μόνο η αρχή για τον 18χρονο σκιέρ. Μιλώντας για τις διεθνείς του εμπειρίες, ο Βολιώτης αθλητής σημειώνει: «Oταν ανέβηκα κατηγορία και επίπεδο, ακολούθησαν αγώνες σε Ζάγκρεμπ και Σλοβενία, όπου πήρα πολλές εμπειρίες, παρακολουθώντας πώς δουλεύουν μεγάλες ομάδες, που έχουν τα καλύτερα μέσα προετοιμασίας και προπόνησης. Για μένα, κάθε βελτίωση, σταδιακά είναι επιτυχία. Είχα μια 28η θέση στην Κροατία, με την οποία προσωπικά είμαι ευχαριστημένος».

Νέο κεφάλαιο για τον Σταύρο Τσιόβολο αποτελεί η είσοδος στη νέα του σχολή, όντας πάντως διατεθειμένος να συνδυάζει σπουδές και σκι και μάλιστα, με τον ΕΟΣ Βόλου, προκειμένου να βρίσκεται κάθε εβδομάδα στην πόλη καταγωγής του για προπόνηση: «Φέτος, λόγω πανελληνίων αναγκάστηκα να σταματήσω και μου είχε περάσει από το μυαλό να εγκαταλείψω και το αγωνιστικό σκι. Όταν το ξανασκέφτηκα αποφάσισα ότι δε θα μπορούσα χωρίς το σκι. Θα προσπαθήσω να πηγαίνω στη σχολή μου και να γυρνάω στον Βόλο το Σαββατοκύριακο, για προετοιμασία και να ξαναγυρίζω Κυριακή βράδυ. Με τον ΕΟΣ Βόλου και τους προπονητές μου (Τσακνάκη Αλέξανδρο, Παπακρίβο Κώστα και Κοκολιού Φρόσω) έχω συναισθηματικό δέσιμο και πιστεύω ότι αξίζει να προσπαθήσω. Είναι μια τριπλέτα προπονητών που με έκανε να αγαπήσω το σκι και μου μετέδωσαν το πάθος και θέλω να συνεχίσω. Γενικά, δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου σε άλλη ομάδα» με τον 18χρονο σκιέρ να καταλήγει: «Πρώτος στόχος για μένα είναι η διασκέδαση, ώστε να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πίεσα πολύ τον εαυτό μου και δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Στόχος μου λοιπόν είναι το comeback, μετά από ένα χρόνο αποχής. Ξεκινάμε τον ερχόμενο μήνα με την προετοιμασία ως μέλος του ΕΟΣ Βόλου, στην Αυστρία και συνεχίζουμε με την Ιταλία και Βοσνία για αγώνες. Επειτα θα ξεκινήσουμε την χειμερινή προετοιμασία μας στην Σερβία».

Μένια Τσιοβόλου: «Όνειρο μου η συμμετοχή στο World Cup»

Σε ηλικία 7 ετών, η Μένια Τσιοβόλου άρχιζε να ασχολείται με το σκι, μαθαίνοντας για περίπου 2 χρόνια τα βασικά, καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο άθλημα. Οι πρώτοι αγώνες της και η 6η θέση σε ηλικία 10 ετών την πείσμωσαν, με τις επιτυχίες να μην αργούν να έρθουν.

Η Βολιώτισσα πανελληνιονίκης, μιλώντας για τις πρώτες χρονιές και την μετέπειτα καθιέρωσή της ως πρωταθλήτρια Ελλάδας σημειώνει: «Μετά την 6η θέση πριν από περίπου 6 χρόνια, είπα στον εαυτό μου ότι μπορώ, με βάση την σκληρή προπόνηση να καταφέρω κάτι καλύτερο. Από το 2012 έως και σήμερα είμαι πρωταθλήτρια Ελλάδος, με σκληρή δουλειά. Εδώ και 4 χρόνια βγαίνω και κυπελλούχος Ελλάδας με βάση τη γενική κατάταξη και τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχω χάσει αγώνα. Φυσικά, κοντά μου και τον ευχαριστώ, είναι ο προπονητής μου Αλέξανδρος Τσακνάκης, τον οποίο έχω από τα πρώτα μου βήματα».

Η 16χρονη σκιέρ έχει ήδη πολλές παραστάσεις από το εξωτερικό, έχοντας εντυπωσιαστεί και από τις απίστευτες εγκαταστάσεις στα διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπου έχει ταξιδέψει, παίρνοντας μάλιστα πρόσφατα στη Νέα Ζηλανδία τους πρώτους της βαθμούς, σε επίπεδο γυναικών: «Σε διεθνές επίπεδο, στο Ζάγκρεμπ βγήκα 8η ανάμεσα σε αθλητές από όλο τον κόσμο. Ετσι κέρδισα τους χορηγούς μου και επειδή είχα αρκετά αντίστοιχα αποτελέσματα, άνθρωποι πίστεψαν σε μένα, απέκτησα θάρρος και άρχισα να βλέπω το σκι πιο επαγγελματικά. Έχω πάρει ήδη μέρος σε μεγάλους αγώνες, έχω εμπειρίες, έχω κάνει πολλούς φίλους και κάθε χρονιά βάζω τα δυνατά μου, ώστε να τα καταφέρνω και καλύτερα. Ένα πρόσφατο ταξίδι μου στη Νέα Ζηλανδία για προετοιμασία και αγώνες με βοήθησε ιδιαίτερα, πήρα και τους πρώτους μου βαθμούς στην κατάταξη των γυναικών. Είμαι εντυπωσιασμένη από τις εγκαταστάσεις, είναι εξωπραγματικές».

Αναφορικά με τους στόχους που θέτει η Μένια Τσιοβόλου, εστιάζονται κυρίως στη συμμετοχή σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, έως και το World Cup, το κορυφαίο πρωτάθλημα, που αποτελεί και το όνειρό της: «Οι στόχοι μου σχετίζονται κυρίως με τους διεθνείς αγώνες, έχοντας βέβαια την αντίστοιχη πορεία όλων αυτών των χρόνων στην Ελλάδα. Σε λίγες ημέρες, στις αρχές Οκτώβρη, θα μεταβούμε με την Εθνική ομάδα στην Αυστρία για προετοιμασία ενώ φιλοδοξώ να πάρω την πρόκριση για το Παγκόσμιο Νέων, που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2018. Αλλωστε, κάποια στιγμή θέλω να βρεθώ και σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Κοιτάω κάθε βήμα ξεχωριστά και κάθε αγώνα. Όνειρό μου πάντως, είναι να συμμετάσχω, στο πρωτάθλημα World Cup, καθώς κανείς στην Ελλάδα δεν το έχει καταφέρει. Είναι αγώνες βάσει κατάταξης, μπαίνουν όσοι κάνουν το καλύτερο σκι».

Η 16χρονη σκιέρ, κάνοντας κατάθεση ψυχής, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παλεύει για το σκι, επιθυμώντας άλλωστε και την επαγγελματική ενασχόληση στα επόμενα χρόνια: «Γνωρίζω ότι το σκι είναι απαιτητικό, έχω διάφορα προβλήματα και με το σχολείο, αλλά το παλεύω πάντα. Θέλω να φτάσω στο κορυφαίο επίπεδο γιατί αγαπώ το σκι και θέλω να το εξελίξω και επαγγελματικά. Μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες, ωστόσο τα πάντα γίνονται αν παλέψεις. Θέλω να ευχαριστήσω και το σύλλογό μου, τον ΕΟΣ Βόλου αλλά και την οικογένειά μου, που στέκεται δίπλα μου και με υποστηρίζει σε κάθε βήμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου