ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης στην παραλία του Βόλου

εντυπωσιακή-η-τελετή-έναρξης-στην-παρ-326872

Ομορφη και λιτή, αλλά εντυπωσιακή παράλληλα, εμπλουτισμένη με στοιχεία από την παράδοση του τόπου, τον πολιτισμό του και τη μυθολογία ήταν η τελετή έναρξης του 12ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου (2/9) στην παραλία του Βόλου και μάγεψε το κοινό, που κατά εκατοντάδες έσπευσαν να δουν από κοντά το υπερθέαμα, αλλά και να χειροκροτήσουν τις Εθνικές ομάδες κατά την παρέλασή τους.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Φωτό: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρέλαση των 16 ομάδων που θα μετάσχουν στη διοργάνωση, με τη συνοδεία μουσικής από τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Βόλου. Η Ελλάδα, με σημαιοφόρο την αρχηγό Ελευθερία Πλευρίτου κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, που βρισκόταν είτε στο δρόμο, είτε στα παρακείμενα μαγαζιά, χειροκρότημα που έγινε το σύνθημα για διάκριση από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Μετά την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου και του ύμνου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA), χαιρετισμούς απηύθυναν ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο FINA Bureau Delegate Αντρέι Κριούκοφ, ενώ ο Αντρέι Κριούκοφ απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της ΚΟΕ και στον Αχιλλέα Μπέο.

Ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σας καλωσορίζουμε στην όμορφη πόλη του Βόλου, όπου χτυπάει η καρδιά του Παγκόσμιου αθλητισμού, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Είναι η γιορτή του υγρού στίβου και της γυναικείας υδατοσφαίρισης με τη συμμετοχή 16 χωρών απ’ όλο τον κόσμο. Χαιρόμαστε και ανυπομονούμε μαζί με εσάς να ζήσουμε και να απολαύσουμε στιγμές, που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να χαρίσει. Με ένα δυνατό και υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του αθλήματος παγκοσμίως. Ο Βόλος βρίσκεται στο επίκεντρο του κόσμου αυτή τη στιγμή. Η θάλασσα που μας περιβάλει αποτέλεσε για τον Βόλο το δίαυλο που άνοιξε δρόμους εμπορικούς και πολιτιστικούς. Ο Βόλος γιορτάζει, καλή επιτυχία σε όλους».

Στην ομιλία του προέδρου της ΚΟΕ, μεταξύ άλλων ειπώθηκαν κολακευτικά λόγια για το Βόλο, μια πόλη που για έξι συνεχόμενα χρόνια φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις, σε όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου, με τον κ. Διαθεσόπουλο να τονίζει: «Ο Βόλος τα τελευταία έξι χρόνια ευρίσκεται στο επίκεντρο των αθλημάτων μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2011, διοργάνωσε ένα καταπληκτικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών στο WaterPolo. Το 2012 ένα επίσης φανταστικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Συγχρονισμένη Κολύμβηση. Το 2013 διοργάνωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στο Water Polo, το 2015 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στο Water Polo, το 2016 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης και φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει για μια ακόμη φορά αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πιστεύουμε πως θα τα καταφέρει με τον καλύτερο τρόπο. Ο Βόλος είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που για έξι συνεχή περίπου χρόνια διοργανώνει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στον Υγρό Στίβο.

Σ’ αυτή εδώ την πόλη, σ’ αυτόν τον τόπο που ενώνει το μαγευτικό βουνό του Πηλίου, των Μυθικών Κενταύρων, με την καταγάλανη θάλασσα του Αιγαίου, σ’ αυτόν τον τόπο με την μεγάλη ιστορική παράδοση, το ορμητήριο της Αργοναυτικής Εκστρατείας και τη μεγάλη ιστορία στα αθλήματα του Υγρού Στίβου, αυτές τις ημέρες 208 αθλήτριες από 16 χώρες και 5 Ηπείρους θα αγωνιστούν τον όμορφο και ωραίο αγώνα για διάκριση στο World Junior Women’s Water Polo Championships. Αυτές τις ημέρες στο Βόλο θα δούμε και θα απολαύσουμε το μέλλον της Παγκόσμιας Γυναικείας Υδατοσφαίρισης.

Εκ μέρους της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς: Τη FINA για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, αναθέτοντας για μια ακόμη φορά αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ελλάδα, στην πόλη του Βόλου. Όπως και το 2011, το 2012, το 2013, το 2015 και φέτος και όπως με τεράστια επιτυχία διεξήχθησαν όλες οι προηγούμενες διοργανώσεις πιστεύουμε πως δε θα τη διαψεύσουμε και φέτος για μια ακόμη φορά.

Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Αιρετό Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, τον πρόεδρο και τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου, τους χορηγούς της διοργάνωσης και όσους βοήθησαν για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό το Πρωτάθλημα.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους 150 περίπου εθελοντές (φανταστικός αριθμός για μια τέτοια διοργάνωση) και τους εργαζόμενους στον τομέα Αθλητισμού του Δήμου Βόλου, για τη μεγάλη τους συμπαράσταση και προσφορά, ως και όλο τον κόσμο της πόλης του Βόλου που αυτά τα τελευταία 6 χρόνια μας τιμά με την καταλυτική του παρουσία, γεμίζοντας το κολυμβητήριο της πόλης.

Τελειώνοντας θέλω να ευχηθώ σε όλες τις ομάδες, σε όλες τις αθλήτριες, καλή επιτυχία στους αγώνες και καλή παραμονή στο Βόλο. «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΦΥΡΗΛΑΤΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ», αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα για το 12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών».

Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός επεσήμανε: «Με την ευκαιρία της διεξαγωγής του 12ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών, καλωσορίζω στο Βόλο, εκ μέρους όλων των Θεσσαλών, τις αθλήτριες των εθνικών ομάδων από 16 χώρες και 5 ηπείρους, τους προπονητές, τους διοικητικούς παράγοντες και τα μέλη των οικογενειών τους και εύχομαι σε όλους επιτυχίες και ευχάριστη διαμονή. Μέσα από τον αθλητισμό οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέοι, μαθαίνουν να μάχονται, να υπακούουν σε κανόνες, να σέβονται, να κερδίζουν, να χάνουν, να υποκλίνονται στον καλύτερο, να βελτιώνονται και να ξαναπροσπαθούν.

Τέτοιες αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν αντίσταση ποιότητας και αντίσταση αποτελεσματικότητας στη δυσμενή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, δίνοντας σημαντική τόνωση στην αγορά.

Οι επιτυχείς διοργανώσεις αυτού του επιπέδου καταστούν το Βόλο αδιαφιλονίκητο φαβορί, γιατί έχει υποδομές, έμψυχο υλικό και κυρίως εθελοντές που βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση και που γεμίζουν καθημερινά το κολυμβητήριο. Η εικόνα της Θεσσαλίας θα ταξιδέψει από 3 έως 9 Σεπτεμβρίου σε όλη την υφήλιο, καθώς η καρδιά του πόλο νέων γυναικών χτυπά στον Βόλο».

Στη συνέχεια ακολούθησε ολιγόλεπτη προβολή βίντεο που παρουσίαζε τις ομορφιές του Βόλου, του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, καθώς και τον μύθο της Αργούς, του τοπικού μύθου που μαζί με τους Κενταύρους χαρακτηρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Η τελετή συνεχίστηκε με χοροθεατρικό δρώμενο, το οποίο έχει δανειστεί στοιχεία από το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, που περιγράφει το ταξίδι του Ιάσονα και των Αργοναυτών στην Κολχίδα, τη συνάντησή του με τη Μήδεια και τη θριαμβευτική επιστροφή των Αργοναυτών στην αρχαία Ιωλκό – το σημερινό Βόλο. Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκε στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γρηγόρη Γαλάτη, η χορογραφία ήταν των Rhiannon Morgan και Ανδρέα Ράμα, τα κοστούμια της ενδυματολόγου Νικολέττας Καϊσή, η μουσική επιμέλεια του Νίκου Μπαρμπάκη και οι φωτογραφίες του Λουκά Ζαχείλα. Στη χορογραφία συμμετείχαν η Rhiannon Morgan, ο Ανδρέα Ράμα και ακόμη 40 επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές Σχολών Χορού της πόλης του Βόλου.

Ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Διαθεσόπουλος κήρυξε και επίσημα την έναρξη των αγώνων και η βραδιά έκλεισε με τη ρίψη βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, υπό τους ήχους του Ζορμπά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου