ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΕΚ από… ατσάλι!

αεκ-από-ατσάλι-352565

Αν και έμεινε άδικα με 10 (και νωρίτερα δεν αξιοποίησε την υπεροχή της) η «Ένωση» άντεξε στο Μπριζ και με το ηρωικό 0-0 θα παίξει την πρόκριση σπίτι της.

«Καρύδια» (αν και… γένους θηλυκού) έδειξε η ΑΕΚ στο Μπριζ!

Παρόλο που της στράβωσε το παιχνίδι, η «Ένωση» έδειξε χαρακτήρα και μαζί με το ηρωικό 0-0 απέσπασε το δικαίωμα να παίξει στο ΟΑΚΑ την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Η τραβηγμένη αποβολή του Λιβάγια στο 58’ απαγόρευσε στους «κιτρινόμαυρους» να συνεχίσουν την υπεροχή που είχαν ως τότε, ωστόσο το πάθος που έβγαλαν μέχρι το τέλος τους επέτρεψε να προστατεύσουν το πολύτιμο αποτέλεσμα.

Εξαιρετική η τριάδα των στόπερ (Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς), αλάνθαστος ο Μπακάκης και καθοριστική η συμβολή του Χριστοδουλόπουλου στο να φύγει αλώβητη η ομάδα του Χιμένεθ από το Βέλγιο.

Πώς έπαιξε

Στο 3-5-2 (και όχι στο 4-3-3 όπου είχε δώσει περισσότερο βάρος στις προπονήσεις) κατέληξε τελικά ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ανδαλουσιανός ξεκίνησε κανονικά τον Βράνιες, άφησε εκτός αρχικού σχήματος τον Γιόχανσον, ενώ έκοψε ξανά από την αποστολή τον Τρίστασον. Με αυτά τα δεδομένα, η ΑΕΚ παρατάχθηκε ως εξής στον αγωνιστικό χώρο:

Το ματς

Στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι ο Μανόλο Χιμένεθ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ομάδα του φαβορί. Και προς -ευχάριστη- έκπληξη των φίλων της, η ΑΕΚ μπήκε ακριβώς ως τέτοιο στο γήπεδο. Με το θάρρος και τον τσαμπουκά που τόσο της έλειψε με την ΤΣΣΚΑ, η «Ένωση» αιφνιδίασε την Μπριζ. Πριν καν καταλάβουν οι Βέλγοι τι γινόταν, είχε αγγίξει δυο φορές το γκολ. Και πριν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο, ο Χόρβαθ είχε αναγκαστεί ήδη σε μεγάλες επεμβάσεις: Αποκρούοντας την προβολή του Μάνταλου και το αυτογκόλ που πήγε να προκαλέσει σέντρα του αρχηγού.

Οι «κιτρινόμαυροι» ωστόσο δεν επαναπαύτηκαν στο καλό ξεκίνημα. Απείλησαν εκ νέου με σουτ του Σιμόες. Παρόλο λοιπόν που η Μπριζ άρχισε σταδιακά να συνέρχεται (και να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο), η ΑΕΚ δεν πιεζόταν. Γιατί με εξαιρετικό τον Τσιγκρίνσκι και αλληλοκαλύψεις στον «θανατηφόρο» Ντένις, είχε κλείσει όλους τους διαδρόμους προς την περιοχή. Κινδύνευε μονάχα από στημένες φάσεις (απ’ όπου προήλθε και η μόνη ευκαιρία των Βέλγων σε κεφαλιά του Βανάκεν). Κι αν ο Σιμόες δεν έκανε «τσαφ» σε πάρε-βάλε του Μάνταλου ή το σουτ του Λόπες (από ωραία πάσα του Λιβάγια) δεν έγλειφε το δοκάρι, θα μπορούσε να έχει πάρει το προβάδισμα που τόσο άξιζε.

Δυστυχώς όμως για την ΑΕΚ, αυτή η ιδανική εικόνα του πρώτου ημιχρόνου δεν κράτησε για πολύ. Όχι τόσο επειδή η Μπριζ επέστρεψε δυναμικά από την ανάπαυλα (και έχασε την πρώτη πραγματικά καλή ευκαιρία της με κεφαλιά του αμαρκάριστου Μεσέλ). Αλλά επειδή ο Κασάι άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα. Και μάλιστα με υπερβολική αυστηρότητα για την «Ένωση». Διότι ακόμα και αν ο Λιβάγια πάτησε τον αντίπαλο του -όπως θεώρησε ο διαιτητής ότι συνέβη- αυτό δεν έγινε ηθελημένα. Και η δεύτερη κίτρινη στον Κροάτη άφησε άδικα την ΑΕΚ με παίκτη λιγότερο.

Έτσι, το σκηνικό άλλαξε. Από ‘κει που ήλεγχαν το ματς και φαίνονταν εκείνοι να πλησιάζουν περισσότερο στο γκολ, οι παίκτες του Χιμένεθ στριμώχτηκαν. Παρόλο που ο Χριστοδουλόπουλος γινόταν πολύ πιο αισθητός από τον Κλωναρίδη (τον οποίο αντικατέστησε) κλείστηκαν στην περιοχή τους. Και αδυνατώντας να κρατήσουν την μπάλα, πέρασαν στιγμές αφόρητης πίεσης. Η τριάδα των στόπερ, ωστόσο, ήταν αλάνθαστη. Ο Μπακάκης πανταχού παρών. Ο Ανέστης παρών όταν χρειάστηκε (όπως στο δυνατό σουτ του Βανάκεν). Και λίγο να την ευνοούσε η τύχη -στο τακουνάκι του Τσόσιτς στις καθυστερήσεις που κόντραρε πάνω στον… Τσιγκρίνσκι- η ΑΕΚ θα έκανε απόδραση με (ακόμα) μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Πηγή: www.sport-fm.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου