ΠΟΛΟ

Έπεσαν τα τείχη για τους θριαμβευτές

έπεσαν-τα-τείχη-για-τους-θριαμβευτές-354806

Φορτωμένη με το χρυσάφι της κορυφαίας διάκρισης και το τρόπαιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, επέστρεψε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/5) και λίγες ώρες μετά την τεράστια επιτυχία και τη νίκη επί της Κροατίας στον μεγάλο τελικό, η αποστολή της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών.

Η Ελλάδα «έριξε τα τείχη» για να υποδεχτεί τα καμάρια της, τους λεβέντες που την έκαναν υπερήφανη και απέδειξαν ότι μπορεί να στέκεται ψηλά, να βρίσκεται στην κορυφή, να ξεχωρίζει, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Την ομάδα υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι συγγενείς τους, φίλοι, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, αλλά και απλοί φίλαθλοι που ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα και φυσικά οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Ο αρχιτέκτονας της τεράστιας επιτυχίας, ο ομοσπονδιακός προπονητής Τεό Λοράντος, μίλησε πρώτος και τόνισε στις δηλώσεις του: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου που έφεραν το ελληνικό πόλο στην κορυφή του κόσμου. Είναι σημαντικό για το άθλημα, αλλά και γι’ αυτά τα νέα παιδιά. Η επιτυχία αυτή μένει να αναλυθεί, να αξιολογηθεί και αργότερα να αξιοποιηθεί. Αξίζουν πολλά μπράβο οι αθλητές, γιατί το να παίζεις και να κερδίζεις αυτά τα παιχνίδια μέσα σε μια χώρα παραδοσιακή στην υδατοσφαίριση δείχνει τρομερό χαρακτήρα. Ήταν το βασικό στοιχείο που είχαν κατά κόρον σε αυτή τη διοργάνωση και έφερε την ομάδα στην κορυφή. Είχαμε προετοιμαστεί δύο μήνες κυρίως ψυχολογικά, γιατί είναι ένα παιχνίδι μυαλού να παίζεις μια σειρά τέτοιων αγώνων. Ξέραμε ότι έπρεπε να στοχεύσουμε στα νοκ άουτ παιχνίδια. Ο βασικός στόχος της ομάδας, όποια κι αν ήταν έκβαση του αγώνα, είτε θετική είτε αρνητική, ήταν να μην επηρεάζεται η ψυχολογία της. Σε πολλά παιχνίδια κάναμε την ανατροπή, γιατί το μυαλό μας ήταν καθαρό και μέναμε συγκεντρωμένοι. Είναι μια δικαίωση για τον χώρο. Θεωρώ ότι η παραγωγική διαδικασία είναι αυτή που δίνει τα αποτελέσματα. Και στο άθλημά μας αυτό γίνεται κατά κόρον. Δουλεύουν τα σωματεία, δουλεύουν οι Εθνικές ομάδες και θεωρώ ότι η προετοιμασία μας αυτή τη φορά ήταν πολύ ικανοποιητική, με τη συμβολή της Ομοσπονδίας. Αυτό που ζήτησα εγώ πλέον από αυτά τα παιδιά είναι να συμπεριφερθούν σαν παγκόσμιοι πρωταθλητές, αλλά παράλληλα περιμένω και ότι θα αντιμετωπιστούν ως παγκόσμιοι πρωταθλητές».

Ο αρχηγός Γρηγόρης Καπετανάκης είπε: «Ξέρουμε ότι είναι όλοι περήφανοι για μας, συγγενείς, φίλοι, όλοι οι Έλληνες. Όλο το καλοκαίρι κουραστήκαμε, θυσιάσαμε πολλά πράγματα, πρωί και βράδυ προπόνηση, γιατί είχαμε έναν στόχο. Δόξα τω θεώ όλα πήγαν καλά και γυρίσαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές. Είμαστε μια καλή φουρνιά αθλητών, το αξίζαμε και τα καταφέραμε. Από την αρχή του τουρνουά είχαμε βάλει υψηλούς στόχους και όσο πέρναγαν οι μέρες στην προετοιμασία και βλέπαμε ότι είμαστε δεμένοι σαν μια παρέα, σαν μια οικογένεια, πιστεύαμε στο χρυσό!… Οτιδήποτε άλλο για μας ίσως ήταν αποτυχία. Ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά όλοι μέσα μας αυτό λέγαμε. Θέλαμε να πάρουμε και τη ρεβάνς από τους Σέρβους που μας είχαν αφήσει εκτός τετράδας Ευρωπαϊκού και αυτό έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Η συνταγή της επιτυχίας περιείχε σκληρή προπόνηση, γερό δέσιμο σαν ομάδα και το γεγονός ότι το θέλαμε πολύ, γιατί ξέραμε ότι είχε έρθει η ώρα…».

Ο τερματοφύλακας Μανόλης Ζερδεβάς, «κέρβερος» στην εστία της Εθνικής, δήλωσε: «Δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Με τη δική μου απόδοση προσπαθούσα να δώσω ώθηση και στα άλλα παιδιά, αλλά δεν θέλω να μιλήσω για μένα. Λειτουργήσαμε ως πρότυπο ομάδας. Εκτός από σωματικό κατόρθωμα ήταν και θέμα μυαλού. Ό,τι κάναμε το είχαμε επεξεργαστεί, το είχαμε δουλέψει με τον προπονητή μας. Σε έναν τελικό λοιπόν, δεν μπορείς να κάτσεις να χάσεις, τα δίνεις όλα. Αυτή η κορυφαία διάκριση ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και αποτελεί κίνητρο για τη συνέχεια. Κανείς δεν μπορούσε να μας απαγορέψει να ονειρευόμαστε την κορυφή και πετύχαμε να την κατακτήσουμε».

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου είπε: «Τι έφερε αυτή τη σπουδαία διάκριση; Η πολλή δουλειά στην προπόνηση και το ότι είχαμε πολύ εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες. Παίρναμε δύναμη από τον συμπαίκτη, ακόμα και στο χειρότερο σημείο να ερχόμασταν μέσα στο παιχνίδι -που ήρθαμε πολλές φορές-, πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να το γυρίσουμε, να κάνουμε την υπέρβαση. Για μας το κυριότερο είναι πως με τέτοιες νίκες κάνουμε περήφανους τους συμπατριώτες μας και ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο το άθλημα στα μάτια τους. Είναι ένα άθλημα που φέρνει συνεχώς επιτυχίες και πιστεύω ότι πρέπει να τύχει μεγαλύτερης δημοσιότητας απ’ ό,τι έχει αυτή τη στιγμή. Μακάρι κάποια στιγμή να φέρουμε και την Εθνική Ανδρών να πάρει ένα χρυσό μετάλλιο, κάτι που της αξίζει».

Δημήτρης Νικολαϊδης: «Το πόλο της Ελλάδας έγραψε ιστορία. Είμαστε υπερήφανοι που πετύχαμε τον υψηλότερο στόχο που είχαμε βάλει. Γυρίσαμε πίσω παγκόσμιοι πρωταθλητές και όλοι οι Έλληνες μιλούν για την δική μας επιτυχία. Κι αυτό θα εδραιώσει τη θέση του αθλήματός μας ψηλά στην συνείδηση των Ελλήνων. Η ομαδικότητα, και το ότι ήμασταν δεμένοι μεταξύ μας, μας ώθησε στα ψηλά. Αντιμετωπίσαμε το άγχος σαν να μην υπήρχε».

Οδυσσέας Μασμανίδης: «Είναι μια δικαίωση σε μεγάλο βαθμό, γιατί το κυνηγάμε πολλά χρόνια τώρα. Είναι απερίγραπτο το συναίσθημα, είμαστε πολύ χαρούμενοι. Χαρήκαμε πολύ και τους αγώνες. Τώρα θα λένε κι οι αντίπαλοι τους οποίους υποσκελίσαμε ότι είμαστε κι εμείς μια μεγάλη σχολή του πόλο. Εμείς δεν σκεφτόμασταν τι ήταν οι άλλοι. Είναι μια μεγάλη επιτυχία που φωνάζει ότι είμαστε εδώ. Θα ήθελα να πω στα παιδιά που έρχονται από πίσω να μη σκέπτονται τίποτα λιγότερο από την πρώτη θέση. Να μην πιέζονται και να έχουν ως πυξίδα αυτήν την επιτυχία».

Φώντας Σιορδίλης: «Το δύσκολο είναι πλέον να παραμείνουμε στο πιο ψηλό σκαλί και να ακολουθήσουν κι οι επόμενες γενιές. Όσο περισσότεροι γίνεται να πάνε και στη μεγάλη ομάδα των ανδρών. Η ψυχή, η ομοιογένεια, η πίστη στις δυνατότητές μας ήταν τα στοιχεία που μας ώθησαν και κάναμε τις ανατροπές. Αυτή τη διάκριση δεν την αλλάζω τώρα με τίποτα…».

Ο αρχηγός της αποστολής στο Βελιγράδι και μέλος του ΔΣ της ΚΟΕ Δημήτρης Γρυπάρης είπε από την πλευρά του: «Αυτή η ομάδα έχει ζηλευτή ομοιογένεια, επικράτησε άριστο κλίμα, υπήρξε σεβασμός μεταξύ παικτών και προπονητών, απόλυτη πειθαρχία και ακολουθήθηκε πιστά το σχέδιο του προπονητή. Είναι μια τεράστια, ιστορική επιτυχία και κυρίως όταν κερδίζεις την παγκόσμια δύναμη Σερβία μέσα στην έδρα της (στον ημιτελικό), αλλά και την Κροατία στον τελικό, στον οποίο έγινε η ανατροπή με υπομονή και σχέδιο. Θεωρώ, μάλιστα, ότι ήταν αδικία που ισοφαριστήκανε 1 δευτερόλπετο πριν από τη λήξη, αλλά αυτό αποκαταστάθηκε στα πέναλτι, όπου οι περισσότεροι παίκτες ήθελαν να εκτελέσουν γιατί ήταν σίγουροι. Το πίστευαν αυτά τα παιδιά και το έλεγαν από την αρχή πως πάμε για μετάλλιο. Είχα προαίσθηση και τους είχα πει ότι θα παίξουμε τον πρώτο και τον τελευταίο αγώνα κι όταν έγινε αυτό στο τέλος τα παιδιά με αγκάλιασαν. Μόνο περηφάνια μπορούμε να αισθανόμαστε. Συγχαρητήρια σε αθλητές, προπονητές και Ομοσπονδία. Πρέπει να σκύψουμε πάνω από αυτά τα παιδιά να τα δουλέψουμε. Είναι το μέλλον, με το ένα πόδι στη μεγάλη ομάδα και κάποια από αυτά μπορούν να βρεθούν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, το αξίζουν. Δικαίωσαν, φυσικά και τον προπονητή τους που τους πίστεψε».

Τέλος, εκ μέρους της ΚΟΕ ο Δημήτρης Γιακουμάτος δήλωσε από την πλευρά του: «Ξαναζούμε μια ανάλογη επιτυχία σαν αυτή πριν από 16 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Φαίνεται ότι αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον του ελληνικού ανδρικού πόλο, το απέδειξαν με τον τρόπο που αντιδρούσαν στα παιχνίδια και σε τρία από αυτά μάλιστα έκαναν απίστευτες ανατροπές. Είναι μια ιστορική επιτυχία και οφείλεται στη δουλειά που γίνεται στο άθλημα στα σωματεία σε όλη την Ελλάδα και στην Ομοσπονδία. Συγχαρητήρια στους αθλητές, στον προπονητή τους και στους συνεργάτες του και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή διάκριση και είμαι πολύ χαρούμενος που τους υποδέχομαι εκ μέρους του ΔΣ της Ομοσπονδίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου