ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το παλεύει και διαπρέπει… παρά τα προβλήματα

το-παλεύει-και-διαπρέπει-παρά-τα-προ-367050

Ρεπορτάζ :ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Ακόμη μια σπουδαία σεζόν διήνυσε ο ΠΑΟΒ, με τα μετάλλια και τις διακρίσεις να πέφτουν βροχή για τους αθλητές του, αλλά να μη μένει μόνο σε αυτό…

Ο Παλαιστικός Αθλητικός Όμιλος συνεχίζει για ακόμη μια χρονιά να αναδεικνύει αθλητές-πρωταθλητές μέσω της σωστής καθοδήγησης από τους προπονητές του, Δημήτρη και Στάθη Τσουμπουσλή, καθώς και τους Κώστα Γκαγκαμάνος και Ζήσση Τασίου.

Στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα της Λάρισας ο βολιώτικος σύλλογος σάρωσε τις επιτυχίες, κατακτώντας τα περισσότερα μετάλλια (9 χρυσά, 3 αργυρά και 4 χάλκινα, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες), και συνεπώς την πρώτη θέση σε συλλογικό επίπεδο.

Στην κατηγορία ανδρών ο Θεοδόσης Βαλκανιώτης (70 κιλά), ο Φώτης Τζουμπουσλής (74 κιλά), ο Ζήσης Τασίου (86 κιλά), ο Κώστας Γκαγκαμάνος (97 κιλά), ο Χρήστος Μαυρίδης (125 κιλά) έλαβαν όλοι τους την πρώτη θέση. Στη δε κατηγορία των εφήβων, οι Φώτης Τζουμπουσλής (74 κιλά) και Χρήστος Μαυρίδης (125 κιλά) έλαβαν επίσης το χρυσό, ενώ ο Θανάσης Μαγιάκος (84 κιλά) βγήκε δεύτερος και ο Χρήστος Γεροχρήστος τρίτος, στα 84 κιλά. Παράλληλα, στην κατηγορία γυναικών και νεανίδων, η Λυγερή Βούλγαρη κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια.

Στους παίδες, ο παλαιστικός σύλλογος πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο με τον Παναγιώτη Μπαλικούρα στα 63 κιλά. Στην κατηγορία των παμπαίδων ο Γιώργος Γκάγκας (66 κιλά) και ο Γιάννης Κωνσταντάκης (85 κιλά) βγήκαν δεύτεροι, ενώ ο Ορέστης Μερντανάι πήρε το χάλκινο. Τέλος, στην κατηγορία παγκορασίδων την τρίτη θέση έλαβε η Εβελίνα Φλώρου στα 59 κιλά.

Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Παιδικό Τουρνουά Πάλης στη Λάρισα, ο σύλλογος έλαβε μέρος με 12 αθλητές (Δημήτρης Κέκιας, Νίκος Μουχαμέτι, Σωτήρης Μακροστέργιος Ραφαήλ Μουχαμέτι, Δημήτρης Βρανάς, Άγγελος Μουχαμέτι, Ιωσήφ Νικολαΐδης, Απόστολος Κουρκούβελος, Λουκάς Παπαδημητρίου, Βάϊος Τσέλιος, Άγγελος Αποστόλου, Ηλίας Κουρκούβελος) και όλοι τους κατέκτησαν μετάλλια (9 χρυσά και 3 αργυρά).

Πρώτος και στην άμμο!

Ο ΠΑΟΒ δεν έμεινε μόνο στο ταπί, καθώς διακρίθηκε και στην άμμο. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Wrestling Ανδρών/Γυναικών, Εφήβων/Νεανίδων και Παίδων/Κορασίδων που διεξήχθη στην Παραλία Κατερίνης, οι αθλητές του σωματείου, Γεωργία Καρακατσάνη και Γιάννης Κωνσταντάκης, πήραν την πρόκριση για το Παγκόσμιο που θα γίνει στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο. Η νεαρή αθλήτρια έλαβε τη δεύτερη θέση στις γυναίκες (+70 κιλά). Επιπλέον, στους Παίδες, στα +70 κιλά, ο Γιάννης Κωνσταντάκης ήταν 3ος. Στους άνδρες, στα 90 κ., ο Κώστας Γκαγκαμάνος βγήκε 5ος, ενώ έλαβαν μέρος στη διοργάνωση και οι Θανάσης Κυπραίος (90 κ.) και Θανάσης Πανταζόπουλος (+90 κ.).

Ωστόσο, δυο μέρες νωρίτερα ο ΠΑΟ Βόλου έφυγε με τις αποσκευές του γεμάτες μετάλλια και από το Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα πάλης στην Άμμο που διεξήχθη στον Αγιόκαμπο. Συνολικά πρόσθεσε σε αυτές 11 μετάλλια.

Αρχικά, στην κατηγορία ανδρών ο Κωνσταντίνος Γκαγκαμάνος (90 κιλά) έλαβε την πρώτη θέση, με τη δεύτερη να την κατακτά ο Λίσιεν Μάριο Πάσο (80 κιλά). Στην ηλικιακή κατηγορία των εφήβων διακρίθηκε ο Δήμος Τσίγκας (80 κιλά) με το χάλκινο μετάλλιο. Επιπροσθέτως, ο βολιώτικος σύλλογος κατέλαβε μια ακόμη τρίτη θέση με τον Γιάννη Κωνσταντάκη (70 κιλά) στην κατηγορία παίδων. Από τον χορό των μεταλλίων δεν έλειψαν ούτε οι μικροί αθλητές του σωματείου, αφού στην κατηγορία παμπαίδων (γεννηθέντες το 2005) ο Νικόλαος Μουχαμετί (50 κιλά) βγήκε τρίτος και οι Σωτήρης Μακροστέργιος και Ραφαήλ Μουχαμετί κατέκτησαν αμφότεροι το αργυρό μετάλλιο στα 38 κιλά. Στην ηλικιακή κατηγορία παμπαίδων γεννηθέντων το 2006 ο Άγγελος Μουχαμετί βγήκε πρώτος στα 60 κιλά. Τέλος στην κατηγορία γεννηθέντων το 2007 ο Ιωσήφ Νικολαΐδης πήρε το χρυσό στα 28 κιλά, ενώ ο Βρανάς Δημήτριος έλαβε τη δεύτερη θέση στα 30. Τέλος, ο Αποστόλου Άγγελος πήρε το χρυσό στα 35 κιλά.

Λυγερή Βούλγαρη: «Ο ΠΑΟΒ μου έμαθε τι είναι η πάλη»

Η Λυγερή Βούλγαρη ολοκλήρωσε εντυπωσιακά την κατηγορία νεανίδων (από του χρόνου θα αγωνίζεται μόνο στην κατηγορία των γυναικών), καθώς έλαβε το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης. Στην αντίστοιχη κατηγορία γυναικών έλαβε το ασημένιο. Η πιο σημαντική στιγμή ωστόσο στη χρονιά για τη Βολιώτισσα αθλήτρια ήταν το χάλκινο βαλκανικό μετάλλιο στη Ρουμανία (σε επίπεδο νεανίδων). Επίσης, έλαβε και την 9η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης Νεανίδων στο Ντόρτμουντ. Δικαίως, λοιπόν, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων αθλητριών στην ηλικία της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Με αφορμή την επικειμένη μεταγραφή της στον Άρη (Οκτώβριος 2017), η νεαρή αθλήτρια δήλωσε: «Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον ΠΑΟΒ και κυρίως τους προπονητές μου Δημήτρη και Στάθη Τζουμπουσλή που μου έμαθαν τι είναι η πάλη. Πρώτα απ’ όλα με βοήθησαν να γνωρίσω και έπειτα να κατανοήσω την σημαντικότητα αυτού του αθλήματος. Πάντα είχαν και εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα και την υπομονή να διδάξουν την ελευθέρα πάλη στον νομό μας, γι’ αυτό έχουν να επιδείξουν μια σπουδαία πορεία στην προπονητική τους καριέρα όλα αυτά τα χρόνια».

«Από την πρώτη στιγμή πίστεψαν πολύ σε εμένα και γι’ αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να εξελιχθώ», πρόσθεσε η Βούλγαρη. «Οι πρώτες μου προπονήσεις στον σύλλογο ήταν τον Οκτώβριο του 2013. Μέσα σε μόλις έξι μήνες κατέκτησα 4 χρυσά μετάλλια. Οι διακρίσεις μου από την πάλη συνέβαλαν στο να λάβω την κατάλληλη μοριοδότηση για την εισαγωγή μου στα ΤΕΦΑΑ της Θεσσαλονίκης. Ένα ακόμη καλό που μου έκανε ο κύριος Δημήτρης (Τζουμπουσλής) είναι το ότι μου υπέδειξε να συνεχίσω τις προπονήσεις μου σε έναν μεγάλο σύλλογο, τον Άρη Θεσσαλονίκης, με έναν εξίσου αξιόλογο προπονητή, τον κύριο Κωνσταντίνο Κουρτίδη» πρόσθεσε.

«Ένα ακόμη άτομο το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στο να εγκλιματιστώ στο ομολογουμένως δύσκολο ξεκίνημα της παλαιστικής μου καριέρας είναι η Μαρκέλα Τζουμπουσλή. Τους ευχαριστώ όλους από το βάθος της καρδιά μου και τους είμαι ευγνώμων», ανέφερε η ταλαντούχα αθλήτρια για τον σύλλογο στον οποίο έκανε τα πρώτα της βήματα και την βοήθησε να ανέβει στην ελίτ της γυναικείας πάλης.

Λεωνίδας Βαλκανιώτης: «Το μόνο μετάλλιο που μας λείπει είναι το ολυμπιακό»

Οι άνθρωποι του συλλόγου θέτουν πάντα υψηλούς στόχους και δεν το βάζουν κάτω, παρά τα προβλήματα οικονομικής φύσεως που τον ταλανίζουν.

«Θα σταματήσουμε τον Αύγουστο για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και μετά θα ξεκινήσουμε αρχές Σεπτεμβρίου. Το επόμενο πρωτάθλημα στο οποίο ευελπιστούμε να κατακτήσουμε κι άλλα μετάλλια, είναι το αναπτυξιακό τουρνουά της Λάρισας τον Νοέμβριο», αναφέρει ο έμπειρος τεχνικός του συλλόγου Δημήτρης Τζουμπουσλής.

Ο αδερφός του και έτερος προπονητής, Στάθης Τζουμπουσλής, αναφέρθηκε στους αθλητές του συλλόγου που διαπρέπουν στο εξωτερικό: «Ο Παλαιστικός Όμιλος Βόλου έχει και τρεις αθλητές που κάνουν καριέρα στην Ευρώπη. Δυο εξ αυτών είναι τα αδέρφια Σωκράτης και Βασίλης Μολοχίδης. Ο Σωκράτης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (120 κιλά) στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης που πραγματοποιήθηκε στο Λαμχ Φέλτεν (προάστιο της Στουτγκάρδης). Η κόρη μου σπουδάζει στο Άαρχους της Δανία στο τμήμα Διατροφολογίας και αγωνίζεται με την ομάδα της Φροτ, η οποία θεωρείται η κορυφαία της χώρας. Στους εθνικούς αγώνες που έγιναν στην Οντένσε, έλαβε το χρυσό (στα 69 κιλά) στην ελευθέρα πάλη.

Το γεγονός ότι ο σύλλογος έχει πάντοτε τον πήχη ψηλά, φαίνεται και από τα λεγόμενα του προέδρου του, Λεωνίδα Βαλκανιώτη: «Ο ΠΑΟΒ έχει πάντα στόχο τον πρωταθλητισμό. Ο περισσότεροι αθλητές μας βελτιώνονται μέρα με τη μέρα μέσα από τη σκληρή δουλειά, και έτσι φτάνουν στο σημείο να κατακτούν πολλά μετάλλια. Έχουμε βγάλει πολλούς αθλητές που διακρίθηκαν και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μοναδικό μετάλλιο που μας λείπει είναι το ολυμπιακό».

Επιπλέον ο πολύπειρος προπονητής Δ. Τζουμπουσλής υπογράμμισε «Δυστυχώς οι μικροί μας παλαιστές είναι πολύ λίγοι, γύρω στους 25-30. Αρκετοί αθλητές ζορίζονται πολύ στην προπόνηση και γι’ αυτό τα παρατάνε εύκολα. Ας ελπίσουμε ότι τα παιδιά που έχουμε αυτήν τη στιγμή στο δυναμικό μας θα παραμείνουν στον σύλλογο και θα γίνουν μεθαυριανοί πρωταθλητές. Παρόλο του ότι οι μικροί αθλητές μας είναι λίγοι, το επίπεδο τους είναι αρκετά υψηλό».

Στη συνέχεια ανέφερε ο κ. Βαλκανιώτης: «Θεωρώ, ο κύριος παράγοντας για να ασχοληθούν τα παιδιά με τον αθλητισμό είναι τα ερεθίσματα που παίρνουν από την οικογένεια».

Στάθης Τζουμπουσλής: «Η πολιτεία μάς έχει ξεχάσει»

Σε ερώτημα για τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα, ο Στάθης Τζουμπουσλής δήλωσε: «Προ κρίσης ο ΕΟΦΠ επιχορηγούσε με σημαντικά ποσά όλα τα σωματεία. Εξάλλου ήταν η ομοσπονδία που έπαιρνε τα περισσότερα χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ωστόσο συμπλήρωσε: «Ούτε ο Δήμος Βόλου μας χρηματοδοτεί όπως έκανε. Δεν έχουν και εκείνοι εξάλλου την οικονομική άνεση που είχαν. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Προσπαθούμε από τα μέλη μας να διατηρήσουμε τον σύλλογο. Πλέον κινούμαστε με τα δικά μας αυτοκίνητα, ενώ παλιά η ομοσπονδία μάς παρείχε πούλμαν. Καθημερινά παλεύουμε όλοι οι άνθρωποι του σωματείου να τον διατηρήσουμε ενεργό. Προσπαθούμε μόνοι μας να τα βγάλουμε πέρα, επειδή αγαπάμε το άθλημα. Ας μας βοηθήσει και η πολιτεία σιγά-σιγά. Μας έχει ξεχάσει. Ο αδερφός μου κι εγώ ασχολούμαστε με την πάλη εδώ και 35-38 χρόνια. Ήμασταν οι πρώτοι αθλητές του ΠΑΟΒ και πλέον είμαστε προπονητές».

Ζήσης Τασίου: «Μέσα στον σύλλογο είμαστε όλοι μια οικογένεια»

Οι παλιότεροι αθλητές του σωματείου, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις αναλαμβάνουν την προπόνηση των νεότερων, αναφέρθηκαν στους στόχους τους, τόσο τους προσωπικούς όσο και της ομάδας. Τα ονόματα αυτών: Κώστας Γκαγκαμάνος και Ζήσης Τάσιου.

Ο πρώτος έκανε λόγο για τη φετινή πορεία του σωματείου: «Η χρονιά πήγε πολύ καλά. Σε κάθε αγώνα που πήγαμε είχαμε επιτυχίες τουλάχιστον στο 90%. Το 10% ήταν ήττες από δικά μας λάθη. Πλέον προσπαθούμε να αυξήσουμε ξανά τον αριθμό των αθλητών που στελεχώνουν το τμήμα των ανδρών. Ο κόσμος δυστυχώς δεν μπορεί να καταλάβει ότι η πάλη εκτός από πολύ ωραίο άθλημα συνάμα είναι και αρκετά απαιτητικό, γι’ αυτό το εγκαταλείπει εύκολα».

Παρόλα αυτά, παρουσιάζεται αισιόδοξος για την επόμενη σεζόν: «Όπως και να έχει πιστεύω ότι η σεζόν που έρχεται θα είναι ακόμη καλύτερη. Τα μικρά παιδιά έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να μαθαίνουν τι πάει να πει να είσαι παλαιστής. Άρα, έχοντας ήδη μια χρονιά εμπειρίας από το άθλημα, θα συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει η λέξη παλεύω. Το κύριο είναι ότι υπάρχει θέληση και όρεξη από όλους εμάς, τους ανθρώπους του συλλόγου, να τα βοηθήσουμε να αγαπήσουν πρώτα απ’ όλα το άθλημα, και στη συνέχεια να διακριθούν σε ένα από τα αρχαιότερα και σπουδαιότερα αθλήματα, το οποίο και πρεσβεύουμε».

Σχετική αναφορά για το ευχάριστο κλίμα που επικρατεί στον ΠΑΟΒ έκανε και ο Τασίου: «Είμαι 30 χρονών και βρίσκομαι σε αυτόν τον σύλλογο 18 χρόνια. Το σημαντικότερο στοιχείο στην ονειρική πορεία του είναι ότι στηρίζει τους νέους αθλητές και τους κάνει πραγματικούς πρωταθλητές και στη ζωή και στο άθλημα. Ο πρώτος προπονητής, ο Δημήτρης Τζουμπουσλής και ο αδερφός του Στάθης έχουν κάνει τρομερή δουλειά. Ευελπιστώ να συνεχίσω μαζί με τον Κωνσταντίνο Γκαγκαμάνο αυτήν την παράδοση στις επιτυχίες του συλλόγου. Όχι μόνο σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά να καταφέρουμε να λάβουμε και κάποιο ολυμπιακό μετάλλιο. Το συγκεκριμένο είναι και το μοναδικό που λείπει από την πλούσια τροπαιοθήκη του παλαιστικού ομίλου, όπως προανέφερε και ο πρόεδρος. Στηρίζουμε παιδιά από πέντε χρονών και άνω. Βασιζόμαστε για να συνεχίσει αυτό το άθλημα να υπάρχει στην Ελλάδα από πέντε χρονών παιδάκια, να το αγαπήσουν όπως το αγαπάμε και εμείς, να το στηρίξουν όπως το στηρίζουμε και εμείς. Μέσα σε αυτό τον σύλλογο είμαστε όλοι μια οικογένεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου