ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΥΦΑΣ: Ο «πατριάρχης» της κολύμβησης στον Βόλο

μαρκοσ-μανταλουφασ-ο-πατριάρχης-τη-384692

Συνέντευξη στη

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Πολύπειρος προπονητής κολύμβησης, με 40 χρόνια συνεχόμενης προσφοράς στον χώρο του αθλήματος και πλήθος διακρίσεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, ο Μάρκος Μανταλούφας κοσμεί εδώ και μερικούς μήνες το δυναμικό της Νίκης Βόλου, έχοντας ήδη ανεβάσει επίπεδο το ιστορικό σωματείο του Βόλου.

Η ανακοίνωσή του στη θέση του αρχιπροπονητή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το κολυμβητικό τμήμα της Νίκης Βόλου έσκασε σαν βόμβα στο ναυταθλητικό κυρίως κοινό της πόλης μας, εντυπωσιάζοντας άπαντες, καθώς πρόκειται για άνθρωπο που έχει γνωρίσει στη ζωή του την απόλυτη καταξίωση, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλήματος, εκτός από τον πρωταθλητισμό.

Ο Μάρκος Μανταλούφας ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1977 στον Ηλυσιακό, παραμένοντας στις τάξεις του 18 χρόνια. Διαδοχικά μετακινήθηκε από τρία έτη σε Παλαιό Φάληρο και Πανελλήνιο, έξι χρόνια διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας, με αποκλειστική αρμοδιότητα την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ πριν πάρει την απόφαση να έρθει στον Βόλο, έμεινε για μία δεκαετία και πλέον στον Ποσειδώνα Ιλισίων.

Ταυτόχρονα, δίδασκε στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1980 έως και το 2011 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, ενώ παράλληλα ήταν μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η αγάπη του για το άθλημα τον έχει οδηγήσει να διαγράψει μία αξιόλογη πορεία, έχοντας βρεθεί στη θέση του Ομοσπονδιακού σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών και εφήβων-νεανίδων, 50άρας και 25άρας πισίνας, όπου αθλητές του κατέκτησαν μετάλλια. Επίσης σε Ολυμπιακούς Αγώνες αθλητές του έχουν καταφέρει να μπουν στην τελική οχτάδα.

Η κοινωνική του προσφορά σε σχέση με την κολύμβηση μετρά τη δική της ιστορία. Για πρώτη φορά, όντας στο Παλαιό Φάληρο διοργανώνει αγώνες Βετεράνων, με την ονομασία «Ρέστεια». Από το 1996 και έπειτα, μετά από πολλά χρόνια γίνονται αγώνες Μasters, ενώ πλέον κατάκτηση του είναι και η πραγματοποίηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που διοργανώνεται από την ΚΟΕ.

Πρωτοπόρος σε θέματα βελτιστοποίησης του αθλήματος και πάντα έχοντας ως πρώτη σκέψη την κοινωνία, ο Μάρκος Μανταλούφας κατάφερε να εισάγει την κολύμβηση ως μάθημα στα δημοτικά σχολεία. Πριν από δύο χρόνια πήρε κυριολεκτικά «από το χέρι» τον συνάδελφο του Μάκη Νικοδέλη που είχε καταφέρει με προσωπική δουλειά να βάλει το κολύμπι στην Γ’ και Δ’ Δημοτικού και απευθύνθηκαν στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, που από πέρυσι εφαρμόζεται πιλοτικά στην Αθήνα και φέτος σε ολόκληρη την επικράτεια.

«Κολοσσός» στη δουλειά του, ο Μάρκος Μανταλούφας ολόκληρη τη φετινή χρονιά που δουλεύει στη Νίκη Βόλου κατάφερε να δώσει τα διαπιστευτήριά του, με πιο πρόσφατη επιτυχία την κατάκτηση της 2ης θέσης στην Ελλάδα, στις κατηγορίες Παίδων-Κορασίδων και Παμπαίδων-Παγκορασίδων Α’ Β’. Σε Βόλο και Πάτρα, όπου διεξήχθησαν οι κορυφαίες εσωτερικές διοργανώσεις της χώρας, οι Βολιώτες κολυμβητές της Νίκης κατέκτησαν 12 χρυσά, 12 ασημένια και 5 χάλκινα μετάλλια. Επιπλέον, σημαντικό στατιστικό στοιχείο αποτελούν οι 12 πρώτες θέσεις, οι 27 θέσεις στην πρώτη 5άδα και οι 21 στην πρώτη 10άδα σε όλες της διοργανώσεις, όπου έλαβαν μέρος τη σεζόν 2016-2017.

Ο κ. Μάρκος Μανταλούφας βρέθηκε στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, για να μιλήσει για την απόφασή του να αφήσει την Αθήνα και να βρεθεί στον Βόλο και τη Νίκη, αναφερόμενος παράλληλα στις συνθήκες που βρήκε στην πόλη μας και στο όραμά του για την ομάδα, πάντα σε συνάρτηση με την κοινωνική διάσταση της κολύμβησης, της οποίας είναι θιασώτης και προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να αναδείξει.

Γενικός γραμματέας στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 (αμισθί), επέλεξε να έρθει στην πόλη μας, με τον ίδιο να εξηγεί το πως βρέθηκε στον Βόλο:

«Όντας σε αυτή τη θέση ήρθα αντιμέτωπος με δυσκολίες, συντεχνίες, οικονομική στενότητα και πολλά προβλήματα. Ένας από τους λόγους που ήρθα στον Βόλο είναι γιατί ήθελα να αλλάξω τη ζωή μου. Έβλεπα ότι δε μπορούσα να κάνω κάποια πράγματα που ήθελα στο ΟΑΚΑ, οπότε το να μετακινηθώ ήταν για εμένα ένας τρόπος φυγής που θα μου έδινε μια ανανέωση. Είναι μία υπέροχη πόλη ο Βόλος, με αξιόλογες αθλητικές εγκαταστάσεις, υπήρχε ήδη μία πολύ καλή ομάδα. Από τη μεριά του, ο έφορος της ομάδας ο Πέτρος Παρασκευόπουλος μου έκανε επί αρκετούς μήνες έντονες κρούσεις για να έρθω. Όταν έμαθα ότι το κολυμβητήριο στα Ιλίσια δε θα λειτουργούσε για 4η συνεχόμενη χρονιά, λόγω παλαιότητας και οικονομικών προβλημάτων, απογοητεύτηκα και πήρα την απόφαση να έρθω στον Βόλο επί τόπου», τονίζει αρχικά και συμπληρώνει:

«Αρχικά ήμουν ιδιαίτερα διστακτικός στο να πω το “ναι”, γιατί υπήρχε ήδη ένας πολύ καταξιωμένος προπονητής στη Νίκη Βόλου -ο Στάθης Μέμος- και μου ήταν πολύ δύσκολο να έρθω και να πάρω τη θέση του. Όταν έμαθα ότι δε θα μπορούσε να βρίσκεται στη Νίκη Βόλου τη φετινή χρονιά, μου άνοιξε την πόρτα».

Μιλώντας για τους κολυμβητές που υπάρχουν στον Βόλο και τις προοπτικές εξέλιξης τους, ο Μανταλούφας τονίζει: «Οφείλω να πω ότι τα παιδιά που υπάρχουν σε αυτήν εδώ την πόλη, εάν λειτουργούν οι εγκαταστάσεις, πιστέψουν στον εαυτό τους και με την κατάλληλη καθοδήγηση, είναι προνομιούχα. Μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα σε σχέση με την Αθήνα και οι μικρές αποστάσεις βοηθούν ιδιαίτερα σε αυτό. Όταν κάποιος φεύγει για την Αθήνα, μπορεί να γίνει ένας από τους πολλούς εκεί. Εδώ, μπορεί κάποιος να ξεχωρίζει και με τον κατάλληλο συναγωνισμό να φτάσει πολύ ψηλά».

Εντυπωσιασμένος δήλωσε από τις παροχές του κολυμβητηρίου της Ν. Ιωνίας, σε σχέση και με την Αθήνα, ο πολύπειρος προπονητής, αναφέροντας: «Η Νίκη Βόλου, θα έχει την ερχόμενη χρονιά 40-45 παιδιά αγωνιστική ομάδα. Εδώ βρήκα πράγματα που στην Αθήνα δεν ήταν εφικτά, ακόμη και το πιο απλό: τον κλιματισμό. Η πόλη σας έχει δύο κολυμβητήρια και μία πισίνα 25μέτρων. Αν λειτουργήσουν σύμφωνα με τις δυνατότητες, χωρούν οι πάντες. Από την κολύμβηση, μέχρι το πόλο, μέχρι τις καταδύσεις, μέχρι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, βετεράνοι, όλοι».

Η μετάβαση στον Βόλο έγινε ιδιαίτερα ομαλά για τον κ. Μανταλούφα, με τον ίδιο να σχολιάζει την αλλαγή επιπέδου που υπάρχει στην ομάδα τα τελευταία χρόνια, με το σωματείο να βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα της Ελλάδας: «Δεν έχω παράπονο, από τη στιγμή που ήρθα η βοήθεια ήταν αρκετή. Η Νίκη Βόλου από πέρυσι ήταν πρωταθλήτρια στα κορίτσια, φέτος είναι 2η στην Ελλάδα, διπλασίασε σε ατομικό επίπεδο τις διακρίσεις και εκεί κρίνω τη βελτίωση. Πέρυσι ήταν πολύ δυνατή στις σκυτάλες, φέτος όμως διπλασίασε τα μετάλλια σε ατομικό επίπεδο. Δείχνει ότι διαθέτει μονάδες, είχε 6 παιδιά σε Εθνική ομάδα και του χρόνου θα έχει σε προεθνικές 6 με 7».

Συνεχίζοντας, στο όραμά του για την καλυτέρευση των προδιαγραφών υπογραμμίζει: «Η επιτυχία αυτή ωστόσο θέλει υποστήριξη. Ο Πέτρος Παρασκευόπουλος χρειάζεται βοήθεια, ανθρώπους ικανούς, που κάτω από την επίβλεψή του θα μοιραστούν καθήκοντα και αρμοδιότητες. Δε μπορεί μια ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό με έναν μόνο άνθρωπο. Χρειάζονται κάποιοι να πληροφορήσουν τον κόσμο για τη δουλειά που γίνεται».

Αναφερόμενος στη δουλειά που γίνεται πλέον στη Νίκη, σημείωσε: «Τα παιδιά άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν πλέον να κοιτούν εκτός Βόλου. Υπάρχει μία δυσκολία σε αυτό, γιατί ακόμα υπάρχουν κάποιοι γονείς που συμβιβάζονται σε καλές θέσεις σε επίπεδο Βόλου ή Θεσσαλίας. Υπάρχει εξέλιξη, πρέπει να το δουν τα παιδιά ότι έχουν δυνατότητες όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά να έχουν βλέψεις, να θέλουν να πάνε λίγο πιο μακριά, ακόμη και εκτός Ελλάδας. Αν βάλουμε τέτοιους στόχους, με σκληρή δουλειά και με βοήθεια από το σώμα, το περιβάλλον, μπορούμε να τους πραγματοποιήσουμε. Το ταλέντο από μόνο του δε λέει τίποτα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν σε μία μεγάλη εξέλιξη για έναν κολυμβητή».

Πρωταγωνίστρια ήταν η Νίκη Βόλου στα πρόσφατα πρωταθλήματα κολύμβησης, στις κατηγορίες Παμπαίδων-Παγκορασίδων Α’Β’, Παίδων-Κορασίδων αλλά και αναπτυσσόμενη δύναμη σε εκείνο των Εφήβων-Νεανίδων, σε 2 διοργανώσεις όπου συμμετείχαν συνολικά πάνω από 2.000 αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ελλάδα. Ο κ. Μανταλούφας δήλωσε: «Είναι δύσκολο πράγμα να είσαι στις πρώτες θέσεις, όταν μιλάμε για τέτοια μαζικότητα. Στις 3 κατηγορίες, τα πήγαμε εξαιρετικά καλά. Όσον αφορά τους Έφηβους-Νεάνιδες, η ομάδα είναι καινούρια και δεν έχει καταφέρει να ανεβάσει παιδιά. Η Νίκη χτίζεται από τις βάσεις τις όμως και αυτό είναι το πλεονέκτημα. Θετικό είναι ότι η Νίκη βρήκε χώρο στην αθλητική εγκατάσταση κοντά της και προχωρά, με πολλή δουλειά».

Η παραμονή του στον Βόλο

«Μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ο Βόλος, θα παραμείνω», δηλώνει ο έμπειρος προπονητής, ενώ μιλώντας για τα επόμενα βήματα της ομάδας του σημειώνει: «Η Νίκη πρέπει να οργανωθεί, με πολυπρόσωπες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο και να πειστούν οι γονείς και οι αθλητές ότι μπορούν με συστηματική δουλειά να φτάσουν ψηλά. Εάν η Νίκη καταφέρει να ενισχυθεί ειδικά στις κατηγορίες Παμπαίδων-Παγκορασίδων, μπορεί του χρόνου να είναι ακόμη και πρωταθλήτρια. Προσωπικά θέλω να δίνω ευκαιρίες σε όλους και να βγάζω έναν πολύ καλό κολυμβητή. Συνθήκες υπάρχουν, αν δοθούν προτεραιότητες στην κολύμβηση μπορεί να φτάσει κάποιος ψηλά. Εξάλλου, αν καταξιωθείς στον αθλητισμό, μπορείς να το εκμεταλλευτείς και κοινωνικά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα». «Ο αθλητισμός είναι διέξοδος στην κρίση για όλους», συμπληρώνει ο κ. Μανταλούφας, «το κολύμπι είναι ευεξία. Είναι το κατάλληλο φάρμακο, για το σώμα και την ψυχή».

Σύστημα αξιολόγησης στις πισίνες

«Η Νίκη Βόλου θέλει τον πρωταθλητισμό, αλλά πρέπει να ανοίξει και η κοινωνική της διάσταση. Υπάρχουν δυνατότητες για να χρησιμοποιείται η πισίνα όλες τις ώρες. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Βόλου που μας παραχωρεί το κολυμβητήριο. Πρέπει και εκείνος όμως από τη μεριά του να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει ένα σύστημα αξιολόγησης σε βάθος και σε κορυφή των ομάδων, για τον διαμοιρασμό των διαδρομών. Πρέπει επιπλέον να υπάρξουν ζώνες προπόνησης (προαγωνιστική, αγωνιστική, συγχρονισμένη, τεχνική, για κοινό για εκμάθηση για παράδειγμα). Πρέπει να υπάρξουν αποδυτήρια για μικρά και μεγάλα παιδιά, θέλει γενικότερα μια οργάνωση».

Τέλος, δεν παρέλειψε την αναφορά σε όλα τα ονόματα των συνεργατών του, στη μεγάλη επιτυχία της Νίκης Βόλου: «Οι συνεργάτες μου και βοηθοί μου σε αυτή την επιτυχία ήταν ο Θανάσης Γκιτέρτσος στην αγωνιστική ομάδα, ο Αχιλλέας Βλιώρας και η Μαρία Σταμάτη στην προαγωνιστική, η Ματίνα Κουτίνα, ο Γιάννης Σταματίου, η Δήμητρα Ζαντερίου και η Κατερίνα Ζώτσικου. Είναι όλοι μέλη μιας γραμμής παραγωγής αθλητών και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Πρέπει βέβαια να μνημονεύσουμε και τον Πέτρο Παρασκευόπουλο, τον έφορο, ο οποίος βοηθά και πρέπει να βοηθηθεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου