ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Υπέρ της νομιμότητας

υπέρ-της-νομιμότητας-393030

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες η Δ.Ε. της Νίκης Βόλου αναλύοντας το σκεπτικό της αναφορικά με το εξώδικο που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη προς την ΕΠΣΘ, και με αφορμή τη Γ.Σ. της ερχόμενης Δευτέρας για την εγγραφή του σωματείου Βόλος Ν.Π.Σ.

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τύπου του Πανθεσσαλικού Σταδίου έγινε με αφορμή το εξώδικο που κατέθεσε η Νίκη Βόλου στην ΕΠΣΘ για τη συμμετοχή του Ν.Π.Σ. Βόλος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, όπου το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Δ.Ε. ποδοσφαίρου κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε αρχικά: «Μαζευόμαστε εδώ σήμερα για ένα αρκετά επείγον και σημαντικό θέμα. Επειδή έχουμε τη νομική υποστήριξη, έγκριτους δικηγόρους και δικαστικούς, θα σας αναφέρω και τα ονόματα. Ο ένας κάθεται εξ αριστερών μου, ο Νίκος Παπαπέτρος, έγκριτος νομικός και γνωστός στην κοινωνία του Βόλου και φυσικά οπαδός της Νίκης. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω από καρδιάς, μαζί με όλη τη Δ.Ε. για τις άριστες νομικές του γνώσεις, οι οποίες μας φέρνουνε εδώ για να εξηγήσει ορισμένα πράγματα, αφού πάντα δημιουργούνται αμφιβολίες. Σαν Νίκη μας ενδιαφέρει να λάμψει η νομιμότητα».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Νίκος Παπαπέτρος, μέλος της Δ.Ε. ποδοσφαίρου και νομικός: «Αρχικά να διευκρινίσω πως βρίσκομαι εδώ αρχικά ως μέλος της Δ.Ε. και δευτερευόντως ως νομικός. Η ενημέρωση έχει να κάνει με μια ιδιότητα περισσότερο “ποδοσφαιρική” και να διευκρινίσω επίσης πως δεν είμαι ο μόνος νομικός που έχω ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν ασχοληθεί και δικηγόροι και νομικοί εν ευρεία έννοια, πρώην δικαστικοί που έχουν τιμήσει τον χώρο της νομικής επιστήμης, όπως οι κ.κ. Καραγιάννης, Αρβανιτόπουλος, Αγγελάρας (τέως πρόεδρος ελεγκτικού συνεδρίου), που συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο για να λύσουμε κάθε ζήτημα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η Νίκη δεν έχει καμία αντίρρηση για την εγγραφή νέων ποδοσφαιρικών σωματείων. Αποδέχεται τη διεύρυνση και θεωρεί σημαντικό νέα σωματεία να δημιουργούνται και να ζητούν την εγγραφή τους στην ΕΠΣΘ, όπως ο Νέος Μαγνησιακός και ο ΝΠΣ Βόλος. Μάλιστα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του δεύτερου, Αναστάσιο Γιαννακάρη, που επέλεξε την πόλη μας ορμώμενος από το Κίτρος Πιερίας. Και πιστεύω πως είτε παίξει στη Β’ Τοπική είτε σε άλλη κατηγορία θα ανταποκριθεί και θα συμμετέχει.

Η αντίδρασή μας σχετίζεται με τη διαδικασία. Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι στις 17 Ιουλίου θα συζητηθεί και η εγγραφή του Ν. Μαγνησιακού και του ΝΠΣ “Βόλος”. Μας προβλημάτισε η διαδικασία. Το πρώτο που παρατηρώ είναι ότι η μεν αίτηση του Ν. Μαγνησιακού έχει ημερομηνία 12/7/2017 και η ημερομηνία λήψεως 20/6/2017. Δεν έχω μπροστά μου το καταστατικό της ΕΠΣΘ, αλλά φαντάζομαι ότι οι προθεσμίες συγκλήσεως δεν είναι της μίας μέρας. Θεωρώ δεδομένο ότι, για να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣΘ, έχει και κάποιες προθεσμίες και κάποια διαδικασία. Δηλαδή κατατέθηκε αίτηση στις 22, τέθηκε ως θέμα ημερήσιας διάταξης, γνωστοποιήθηκε σε όλα τα μέλη, συγκλήθηκε Δ.Σ. την αμέσως επόμενη και λήφθηκε και απόφαση περί εγκρίσεως»;

Ακολούθως ο κ. Παπαπέτρος ανέφερε πως στην αίτηση του Βόλος Ν.Π.Σ., που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του Αναστάσιο Γιανναράκη, κάτοικο Κίτρους Πιερίας, επισημαίνεται, ότι αφού το σωματείο αυτό αποφάσισε τη μεταφορά της καταστατικής έδρας στον Βόλο, την αλλαγή της επωνυμίας από Πύδνα σε Βόλος Ν.Π.Σ., έχοντας επικυρώσει αυτές τις αποφάσεις, παρακαλεί την ΕΠΣΘ να προβεί στην εγγραφή του σωματείου στον πίνακα μελών της ΕΠΣΘ, προσθέτοντας σχετικά με όσα αναφέρει η αίτηση: «Μετά τη μεταβολή της έδρας του και τη διαγραφή του το σωματείο θα είναι μέλος και θα αγωνίζεται στο οικείο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής», με τον ίδιο να διερωτάται: «Το έχει αποφασίσει ήδη ότι θα είναι μέλος τη ΕΠΣΘ και ότι θα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική. Απ’ όσο ξέρω ως νομικός η αίτηση έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ζητάμε κάτι και το μόνο πράγμα που μπορούμε να ζητήσουμε από την ΕΠΣΘ είναι η εγγραφή μας, όχι πού θα αγωνιζόμαστε.

Πραγματικά θα ήθελα και εγώ η Νίκη να αγωνιστεί στην Α’ Εθνική, γιατί θεωρώ ότι η ομάδας μας είναι για εκεί. Αλλά επειδή το θέλω εγώ, θα κάνω μία αίτηση και θα λέω “εγγράψτε με στην Α’ Εθνική”; Δηλαδή αυτό το σωματείο αποφάσισε ότι πρέπει να παίξει και στη Γ’ Εθνική κι αυτό αποτελεί και αντικείμενο αιτήσεως, επί της οποίας θα αποφανθεί το Δ.Σ. της ΕΠΣΘ, το οποίο αποφάσισε να την κάνει δεκτή; Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αποφανθεί είναι η εγγραφή ή μη εγγραφή».

Παράλληλα ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε την ΕΠΣΘ αναρμόδια για λήψη απόφασης επί αιτήσεως με τέτοιο περιεχόμενο, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια απόφαση ως παράνομη: «Δεν μπορείς να αποφασίσεις για κάτι, που δεν έχεις αρμοδιότητα. Τι να αποφασίσει η ΕΠΣΘ; Πού θα παίξει το σωματείο, το οποίο έχει αποφασίσει από μόνο του ότι θα είναι και μέλος και θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής; Αυτή λοιπόν η αίτηση, που δεν έχει αποκλειστικό περιεχόμενο και μόνο την εγγραφή, αλλά έχει και παρεπόμενα αιτήματα ήρθε στο Δ.Σ. και σε μία μέρα έγινε και δεκτή».

«Ασαφής η αίτηση»

Για την αίτηση πρόσθεσε: «Θέλω να επισημάνω ότι οι αιτήσεις για εγγραφή δεν απευθύνονται στο Δ.Σ. και δεν αποφασίζει το Δ.Σ., αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή. Εδώ αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο. Αν γίνει δεκτό ότι ακόμη κι αυτό το Δ.Σ αποφάσισε αρμοδίως, τότε η απόφασή του ήταν από μόνη της εκτελεστή. Τι χρειάζεται περαιτέρω έγκριση από Γ.Σ.; Καμία απόφαση εκτελεστικού οργάνου δε χρειάζεται περαιτέρω έγκριση. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ζητείται, αν κάνουμε μία αποκωδικοποίηση αυτής της σκοπίμως ασαφούς και γενικόλογης αιτήσεως. Διότι η ασάφεια και η γενικολογία της καθώς και το αίτημά της έτσι, όπως είναι διατυπωμένο, είναι σκόπιμα, για να μην μπορεί να βγει άκρη».

«Υποχρεωτικά στη Β’ ΕΠΣΘ»

Για την κατηγορία στην οποία θα πρέπει να αγωνίζονται τα νέα μέλη: «Τουλάχιστον από τις ομολογίες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη αίτηση φαίνεται ότι έχει γίνει διαγραφή από την προηγούμενη Ένωση και αυτό έγινε ορθά, γιατί δεν μπορεί ένα σωματείο να είναι μέλος δύο Ενώσεων. Αυτό απαγορεύεται από την αθλητική νομοθεσία. Άρα έχει πάψει να υπάρχει ως μέλος κάποιας Ένωσης. Δε μιλάμε για μεταφορά. Έπαψε λοιπόν να είναι μέλος της Ένωσης Πιερίας και έρχεται να γίνει μέλος της Ένωσης Θεσσαλίας για πρώτη φορά. Άρα μιλάμε για νέο μέλος. Η παραδοχή ότι έχει γίνει διαγραφή προγενέστερη ενέχει και την παραδοχή ότι η αίτηση περιέχει αίτημα για εγγραφή νέου μέλους. Το ίδιο λέει, δηλαδή περί εγγραφής νέων μελών, και η πρόσκληση της Γ.Σ. από την ΕΠΣΘ.

Όταν μιλάμε λοιπόν για νέα μέλη, σημαίνει ότι τα αυτά τα νέα μέλη αποδέχονται και τον κανονισμό ποδοσφαίρου, που λέει ότι τα νέα μέλη υποχρεωτικά συμμετέχουν στο Β’ Τοπικό. Θεωρώ δεδομένο, αφού υποβλήθηκε αίτηση και ανεξαρτήτως της εξέλιξης, διότι δεν υπάρχει άλλη οδός νόμιμη, ότι το νέο σωματείο θα μετέχει στη Β’ Τοπική Κατηγορία και ευχόμαστε κι εμείς να έχει καλή επιτυχία».

«Ο ρόλος της ΕΠΣΘ και της ΕΠΟ»

Τέλος, ο κ. Παπαπέτρος αποσαφήνισε πως άλλη εκδοχή, όπως για διαδικασία μεταφοράς, δε διαφαίνεται στη αίτηση, ενώ έκανε λόγο για συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να παίξει ένα σωματείο στη Γ’ Εθνική: «Αυτό δεν το αποφασίζει κανένα Δ.Σ., καμία εκτελεστική επιτροπή και καμία Γ.Σ.

Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται μόνο γνώμη. Αυτή η γνώμη δεν αρκεί να είναι μόνο της ΕΠΣ Θεσσαλίας, αλλά απαιτείται γνώμη και της άλλης Ένωσης, της Πιερίας, που για να δώσει γνώμη, θα έπρεπε το σωματείο να μη διαγραφεί. Η Πιερία θα έδινε γνώμη για τι; Για ένα σωματείο που θα είχε πάψει να είναι μέλος;

Απαιτούνται λοιπόν δύο γνωμοδοτήσεις: μία της Ένωσης από την οποία προέρχεται το σωματείο και μία από την Ένωση που ζητείται να εγγραφεί. Εδώ όμως δε ζήτησαν γνώμη, υπέβαλαν αίτηση, ζητώντας κάτι πολύ συγκεκριμένο, εγγραφή και μάλιστα στη Γ’ Κατηγορία.

Αφού εκφραστεί η γνώμη, αυτός που αποφασίζει είναι η ΕΠΟ. Αποκλειστικά η ΕΠΟ. Δεν ξέρω αν η ΕΠΣΘ θεώρησε ότι έχει εκχωρήσει αρμοδιότητα η ΕΠΟ στην ίδια ν’ αποφασίσει για τα συγκεκριμένο θέμα ή αν πήρε μόνη της τις αρμοδιότητες και γι’ αυτό, δηλαδή για την εγγραφή.

Και πότε γίνεται δεκτή μία αίτηση για μεταφορά αγωνιστικής δραστηριότητας σε άλλη περιοχή; Μόνο για γεωγραφικούς λόγους. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά δεν είναι εύκολη η μετακίνηση στην έδρα του νομού ή εκεί που γίνονται οι αγώνες και είναι πιο εύκολο να παίζει μία ομάδα σε διπλανό νομό.

Εκεί όμως απαιτείται η υποβολή αιτιολογημένης αίτησης, να εκτίθενται τα χαρακτηριστικά. Αν εσείς βλέπετε ότι η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη, εμείς πράγματι τη νομιμότητα αυτή την αποδεχόμαστε. Αν ο κ. Γιανναράκης ήθελε να παίξει στη Γ’ Εθνική, μπορούσε να επενδύσει στις υφιστάμενες ομάδες και θα ήταν ευχής έργον, για να δούμε και τις χρηματοδοτικές του ικανότητες».

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου