ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με όνειρα για μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ

με-όνειρα-για-μετάλλιο-στο-μουντομπάσ-475636

Με το μυαλό στο βάθρο και στην κατάκτηση ενός μεταλλίου έφυγε το πρωί της Πέμπτης η Εθνική ομάδα για την Τουρκία, όπου θα παλέψει για τη διάκριση στο Μουντομπάσκετ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιόνας Καζλάουσκας, τόνισε σχετικά για τις επιδιώξεις της εθνικής: "Έχουμε πάντα υψηλούς στόχους και πηγαίνουμε στο Μουντομπάσκετ για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα. Στόχος είναι να παίξουμε καλό μπάσκετ και να πάμε όσο γίνεται πιο ψηλά".
Επίσης αναφέρθηκε και στο φιλικό με τις ΗΠΑ: "Το προχθεσινό παιχνίδι σίγουρα δεν ήταν το καλύτερο μας. Μάλλον ήταν το χειρότερο που έχουμε κάνει. Ήταν απλά ένα ματς. Δεν παίξαμε καλά και αυτό ήταν όλο. Τώρα πρέπει να πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο να δείξουμε διαφορετικά πράγματα, πράγματα που περιμένει από εμάς όλη η Ελλάδα. Το παιχνίδι ήταν τελείως διαφορετικό από όσα θα παίξουμε. Οι Αμερικανοί παίζουν με διαφορετικό στυλ. Είναι πολύ πιο αθλητικοί. Καλύτερα που συνέβη αυτό πριν το τουρνουά παρά μέσα σε αυτό.
Πριν από αυτό το παιχνίδι παίξαμε με πολύ δυνατές ομάδες και δείξαμε διαφορετικό επίπεδο, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι. Επιτυχία θα είναι να παλέψουμε για το μετάλλιο. Ο Μπουρούσης έκανε μία πολύ καλή προπόνηση πριν το παιχνίδι αλλά φοβηθήκαμε την υποτροπή γιατί οι Αμερικανοί παίζουν επιθετική άμυνα πάνω στα χέρια. Ο Σχορτσιανίτης δεν έχει κάτι σοβαρό αλλά καλύτερα να ρωτήσετε τους γιατρούς".
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος τόνισε λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής: "Η ομάδα είναι έτοιμη και ψυχολογικά και αγωνιστικά. Θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο, αλλά τώρα το μόνο που υπάρχει στο μυαλό μας είναι το ματς της πρεμιέρας με την Κίνα και τίποτα άλλο. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο δρόμος είναι μακρύς και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί".
Το απόγευμα χθες η αποστολή της εθνικής ομάδας μπάσκετ έφθασε στην Άγκυρα. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο προπονήσεις, πρωινή και απογευματινή, εν όψει της πρεμιέρας του Σαββάτου απέναντι στην Κίνα.

Η Κίνα θα είναι ο πρώτος αντίπαλος της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, στις 28 Αυγούστου 2010.
Δεύτερο «εμπόδιο» στο δρόμο των παικτών του Γιόνας Καζλάουσκας το Πουέρτο Ρίκο, στις 29 Αυγούστου.
Η «αργυρή» στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006 Ελλάδα έχει ρεπό στις 30 Αυγούστου και την επομένη, στις 31/8, αντιμετωπίζει την οικοδέσποινα Τουρκία.
Την 1η Σεπτεμβρίου, η Εθνική έχει τον θεωρητικά πιο εύκολο αγώνα του 3ου ομίλου, απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, και στις 2 Σεπτεμβρίου θα δώσει την καταληκτική αναμέτρηση στην πρώτη φάση με αντίπαλο, την πρωταθλήτρια Ευρώπης 2007 Ρωσία, που λόγων απουσιών στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας δεν εξασφάλισε άμεσα την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ, αλλά πήρε μία από τις 4 κάρτες ελευθέρας "wild cards" από την FIBA.

Η Τουρκία ως διοργανώτρια επέλεξε την Αγκυρα, όπου θα αγωνιστεί και η Εθνική μας, αφού κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με την οικοδέσποινα, δηλαδή τον 3ο. Οι ΗΠΑ (2ος όμιλος) ζήτησαν να δώσουν τους αγώνες τους στην Κωνσταντινούπολη, αίτημα που έκανε αποδεκτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Καθώς απέμεναν δύο πόλεις, το Καϊσίρ (Καισάρια) και η Σμύρνη, έγινε κλήρωση, με αποτέλεσμα να βγάλει η κληρωτίδα το Καϊσίρ για τον 1ο όμιλο και τη Σμύρνη για τον 4ο όμιλο.

Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής, από κάθε έναν εκ των τεσσάρων ομίλων των έξι της πρώτης φάσης προκρίνονται στην φάση των «16» οι τέσσερις πρώτες ομάδες.
Τα οχτώ ζευγάρια που προκύπτουν χιαστί (ο 1ος με τον 2ο όμιλο και ο 3ος με τον 4ο όμιλο) δίνουν έναν νοκ άουτ αγώνα στην φάση των «16». Οι οχτώ νικητές συνεχίζουν με μονό νοκ άουτ αγώνα και οι τέσσερις νικητές προκρίνονται στα ημιτελικά, όπου από τους δύο αγώνες θα προκύψουν οι δύο φιναλίστ για τον τελικό της 12ης Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η φάση των ομίλων διαρκεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Η φάση των «16» στο διάστημα 4-7 Σεπτεμβρίου, ενώ οι νοκ άουτ χιαστί προημιτελικοί διεξάγονται στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Στις 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δύο ημιτελικοί και στις 12 Σεπτεμβρίου «πέφτει η αυλαία» με την ανάδειξη του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου