ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στη σέντρα … το Γαλλικό πρωτάθλημα

στη-σέντρα-το-γαλλικό-πρωτάθλημα-487100

Το πιο αμφίρροπο από τα «μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το γαλλικό, είναι και αυτό που ξεκινάει πρώτο, σήμερα Σάββατο 7 Αυγούστου.
Από τη χρονιά που καθιερώθηκε, το μακρινό 1932, μόλις τρεις ομάδες κατάφεραν να το κατακτήσουν πάνω από δύο συνεχόμενες φορές:
Η Σεντ Ετιέν (1967-70 και 1974-76), η Μαρσέιγ (1989-93 -αν και ο τελευταίος τίτλος της αφαιρέθηκε) και η Λιόν (2002-08).
Πέρυσι η Μαρσέιγ επέστρεψε στην κορυφή μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, ωθώντας τους οπαδούς της σε ένα ξέφρενο πανηγύρι. Φέτος, αν και είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς προβλέψεις για το γαλλικό πρωτάθλημα, όλα δείχνουν ότι η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν θα παλέψει για να υπερασπιστεί τον τίτλο της κόντρα στην περυσινή δευτεραθλήτρια Λιόν του Κλοντ Πιέλ και την πρωταθλήτρια 2009, Μπορντό, του Ζαν Τιγκανά.
Δύο χρόνια μακριά από τους τίτλους φαίνονται πολλά για την ομάδα που «σάρωνε» την επταετία 2002-08, τη Λιόν. Πέρυσι ο Κλοντ Πιέλ οδήγησε την ομάδα για πρώτη φορά στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά το πρωτάθλημα κατέληξε στη Μασσαλία. Φέτος, στους σπουδαίους Λορίς, Μπάστος και Λισάντρο Λόπεζ προστέθηκε και ο «βομβαρδιστής» της Ρεν Τζίμι Μπριάν -με μοναδικές απώλειες να είναι αυτές των Γκοβού και Μπουμσόνγκ, που ήρθαν στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό.
Την περυσινή σεζόν η Μπορντό δεν κατάφερε να συνδυάσει την καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ (προημιτελικά) με τη διατήρηση των εγχώριων σκήπτρων, τερμάτισε στην έκτη θέση και έμεινε εκτός Ευρώπης. Ο αναμορφωτής, Λοράν Μπλαν, προπονεί πλέον την εθνική Γαλλίας και ο μεγάλος σκόρερ Μαρουάν Σαμάκ φοράει τη φανέλα της Άρσεναλ, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει μια ομάδα με τον Ζαν Τιγκανά στον πάγκο και τους Γκουρκίφ, Ντιαρά, Τρεμουλινάς στο ρόστερ.
Πέρυσι η Οσέρ «έδειξε τα δόντια της», τερμάτισε στην τρίτη θέση και τη φετινή σεζόν η ομάδα του Ζαν Φερναντέζ στοχεύει σε μια αντίστοιχα καλή πορεία,ενω η περυσινή «αυτοκτονία» (έμεινε την τελευταία αγωνιστική εκτός Τσάμπιονς Λιγκ) κόστισε ακριβά στη Λιλ, η οποία έχασε βασικά στελέχη όπως τον Ρικάρντο Κόστα, τον Βίτεκ και τον Αουμπαμεγιάνγκ, λόγω οικονομικής στενότητας.
Ακόμη η ευχάριστη έκπληξη της προηγούμενης σεζόν, η νεοφώτιστη Μονπελιέ που τερμάτισε στην πέμπτη θέση, αποδυναμώθηκε αισθητά, ενώ για την Παρί Σεν Ζερμέν στόχος είναι η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Τέλος με πολλές φιλοδοξίες η πρωταθλήτρια των μεταγραφών είναι αναμφίβολα η Μονακό του Γκι Λακόμπ, η οποία ενισχύθηκε με παίκτες όπως ο Γκούντγιονσεν, ο Νικουλάε, ο Χάνσον και ο Πουιγκρενιέ και «χτυπάει» έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και έκανε πρόβα τζενεράλε το περασμένο Σάββατο στο Λουί Ντε με τον Ολυμπιακό Βόλου.
Η πρώτη αγωνιστική (Σάββατο 20.00): Οσέρ-Λοριάν, Λανς-Νανσί, Λιόν-Μονακό, Μαρσέιγ-Καέν, Νις-Βαλενσιέν, Παρί Σεν Ζερμέν-Σεντ Ετιέν, Ρεν-Λιλ, Σοσό-Αρλ Αβινιόν, Τουλούζ-Μπρεστ και (Κυριακή 20.00) Μονπελιέ-Μπορντό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου