ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

ΜΙΣΕΛ ΜΠΡΕΝΙΞ: «Διδάσκουμε το ποδόσφαιρο του μέλλοντος»

μισελ-μπρενιξ-διδάσκουμε-το-ποδόσφα-496027

Αποφασισμένος να πετύχει σε ακόμη μία αποστολή, αυτή τη φορά στον Βόλο για χάρη της Νίκης, είναι ο Βέλγος αρχιπροπονητής και αναμορφωτής του βελγικού ποδοσφαίρου, Μισέλ Μπρένιξ, ο οποίος αναχώρησε από τη Μαγνησία έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από το δυναμικό των νεαρών ποδοσφαιριστών της περιοχής μας, υποσχόμενος μεγάλες αλλαγές στο εγγύς μέλλον.

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

Ο Μισέλ Μπρένιξ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, προσπαθώντας να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του σημερινού ποδοσφαιριστή, μετατρέποντας τον σε ποδοσφαιριστή του μέλλοντος.

Οι συνεργασίες του μέχρι σήμερα με μερικές από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, μιλούν από μόνες τους, με τον ίδιο να θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του και στον χώρο του βολιώτικου ποδοσφαίρου, τον οποίο έζησε από κοντά για τέσσερις μέρες, στο ποδοσφαιρικό camp που διοργάνωσε η Ακαδημία των κυανόλευκων.

Την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να ανακοινώσουμε

κάτι που μπορεί να έχει τρομερή επίδραση και στον Βόλο

Με τον συμπατριώτη του Φάντζιο Μπούις στο πλευρό του, ο οποίος από τις αρχές του χρόνου έχει αναλάβει την κυανόλευκη Ακαδημία, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για όλα όσα μπορούν να επιτευχθούν, αρκεί να υπάρχει οργάνωση, σχέδιο και υπομονή, σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον κυανόλευκο σύλλογο. Αναλυτικά όσα σχολίασε:

Για την παραμονή του στον Βόλο: «Ήταν πολύ ωραία. Το να έρχομαι στον Βόλο ήταν μια εμπειρία και μία έκπληξη μαζί, γιατί ξέρω αρκετά μέρη της Ελλάδας, αλλά η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν εντυπωσιακή. Έχω βρεθεί σε νησιά, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη τα οποία είναι τουριστικά, αλλά για τον Βόλο δεν ήξερα πολλά πράγματα. Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν ήρθα εδώ, αφού ταξιδεύω πολύ. Όταν έρχεσαι στον Βόλο βλέπεις και βουνό και θάλασσα και μου θύμισε τη νότια Γαλλία. Θα ήθελα να τον εξερευνήσω ακόμη περισσότερο, γιατί είναι από τα ωραιότερα μέρη που έχω βρεθεί, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Συγγενείς μου έρχονται ήδη στον Βόλο τα τελευταία 30 χρόνια και μου είπαν πως θα εντυπωσιαστώ. Θα μπορούσα να μείνω και για πάντα, αλλά όταν αποσυρθώ από το ποδόσφαιρο. Σήμερα είναι κάτι δύσκολο μιας και πρέπει να ταξιδεύω συνέχεια. Θα επιστρέψω όμως να είστε βέβαιοι δεν υπάρχει αμφισβήτηση».

Από την ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές στο camp του Βόλου

Για τους επόμενους σταθμούς του: «Έχω πολλές αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, μέχρι την Κίνα και την Ινδονησία, την Αυστραλία και φυσικά από την Ευρώπη. Είναι κάτι που δεν μπορείς να σταματήσεις, γιατί πιστεύω πως αυτό που κάνουμε θα είναι το μέλλον, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο να βελτιώνουμε τα παιδιά στο σχολείο. Θέλουμε να βελτιώσουμε τα παιδιά στο να σκέφτονται, και όχι μόνο στο πώς μπορούν να βελτιώσουν την τεχνική τους ποδοσφαιρικά. Σχεδόν πάντα, όταν τα παιδιά βελτιώνονται στον τομέα του ποδοσφαίρου, μπορούν να βελτιωθούν και ως μαθητές. Θέλουμε παράλληλα να χρησιμοποιούμε το ποδόσφαιρο και ως ένα κοινωνικό εργαλείο, φέρνοντας κοντά παιδιά από διαφορετικές χώρες και είναι κάτι στο οποίο υπάρχουν αποτελέσματα. Σε παιδιά από τη Νότια Αφρική, μετανάστες από άλλες χώρες δεν τους βάλαμε να λύσουν ασκήσεις μαθηματικών ή άλλες, αλλά χρησιμοποιήσαμε το Cogi Training, που δεν είναι άσκηση λόγου αλλά δράσης και έμειναν έκπληκτοι».

Για το αν έμεινε ικανοποιημένος από το camp του Βόλου: «Πρώτα απ’ όλα δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά μόνος σου. Πρέπει να γίνει σε συνεργασία και με τους Έλληνες προπονητές. Δεν έχουμε την πρόθεση να εγκαταστήσουμε ένα βελγικό πρότυπο, αυτό θα ήταν χαζό. Στη χώρα σας καθορίσατε την ανάπτυξη της κοινωνίας, άρα η γνώση υπάρχει εδώ. Πρέπει ωστόσο να υπάρξουν άνθρωποι για να σας εμπνεύσουν. Αυτό μπορώ να κάνω εγώ και ο Φάντζιο (σ.σ. Μπούις) και μπορεί να γίνει με διαφορετικό τρόπο, αλλά μετά από καιρό θα πρέπει να ηγηθεί κάποιος Έλληνας, αν δείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Θέλουμε βήμα-βήμα να δείξουμε στον κόσμο του Βόλου πως μπορούμε να εξελίξουμε τα παιδιά. Είχαμε μόνο τέσσερις μέρες προπόνησης, αλλά ήδη μπορούν και αντιδρούν, όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές αλλά και οι γονείς το καταλαβαίνουν. Πρέπει να σκέφτεσαι πολύ και να έχεις επιμονή. Για εμάς δεν είναι αρχικός στόχος το πώς θα κερδίσεις, αλλά το πώς θα κάνεις τα παιδιά να συνεργαστούν για να φθάσουν σε ένα τοπ επίπεδο. Για παράδειγμα στο Βέλγιο, παίκτες που αγωνίζονται τώρα σε τοπ επίπεδο, όπως ο Κουρτουά της Τσέλσι, ο Μινιολέ της Λίβερπουλ, ο Μέρτενς της Νάπολι, δεν ήταν στις επιλογές για τους αγώνες, λέγοντας τους πως δεν έχουν τις ικανότητες, κάτι που ήταν λάθος.

Δεν θέλουμε να διδάξουμε το ποδόσφαιρο του σήμερα, αλλά το ποδόσφαιρο του μέλλοντος. Μεγάλοι προπονητές σήμερα λένε πως τα συστήματα έχουν πεθάνει. Όλοι οι ποδοσφαιριστές αλλάζουν πλέον συνεχώς θέσεις και αυτό θα προχωρήσει. Το ποδόσφαιρο θα γίνει πιο γρήγορο, με την σκέψη και την απόφαση να παίζει μεγάλο ρόλο. Αν δεν προετοιμάσεις τους ποδοσφαιριστές σήμερα για το παιχνίδι του αύριο, θα έχεις μεγάλο πρόβλημα. Η Γιουβέντους επίσης αλλάζει. Βοηθός του Αλέγκρι είναι ένας Βέλγος προπονητής και συνεργάτης μου, ο οποίος επίσης χρησιμοποιεί το δικό μας πρόγραμμα και το Cogi Training. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και εδώ στη Νίκη, έναν σύλλογο με μεγάλη ιστορία, που όμως χρειάζεται υπομονή και βήμα-βήμα να πάει στην επόμενη μέρα».

Για το αν πιστεύει ότι μπορεί αυτό το πρόγραμμα να εφαρμοστεί και στη Νίκη: «Σίγουρα. Το κάναμε στη Σενεγάλη, ξεκινώντας με μία ομάδα από τη Γ’ Εθνική. Ότι γίνεται εδώ δεν θα μπορούσα να το ξεκινήσω χωρίς τον Φάντζιο. Χρειάζεται όμως ένας αριθμός ανθρώπων.

Πρέπει να δεσμευτούμε όμως πως πρέπει να υπάρχει οργάνωση, κανονισμοί και ένα όραμα του τι θέλεις να κάνεις και να αποφασίσεις. Θα μείνουμε στο παλιό σύστημα ή θα προχωρήσουμε; Δεν υπάρχει διαφορά όμως, από τη Σενεγάλη, το Ντακάρ και τη Νίκη Βόλου. Σε όλο τον κόσμο μπορούμε να βρούμε εκείνους που το επιβεβαιώνουν αυτό, αλλά για την εύνοια όλων και όχι μόνο των ποδοσφαιριστών. Για όλη την πόλη και όλο το σύνολο. Έλληνες επιστήμονες που συνάντησα εδώ πιστεύουν πως μπορεί να γίνει.

Για να αλλάξεις ένα κομμάτι στον εγκέφαλο ενός ποδοσφαιριστή χρειάζονται έξι εβδομάδες, αλλά για να το πετύχεις χρειάζονται υποδομές και γήπεδα. Αλλά είδα πως υπάρχει όραμα εδώ. Θέλουμε εγκαταστάσεις αλλά και τους προπονητές, που ξέρουν πώς θα μας βοηθήσουν.

Χρειάζεται χρόνος, μιλήσαμε γι’ αυτό και το ετοιμάζουμε, πρέπει να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο. Είναι το ίδιο και στην Ελλάδα.

Επόμενό μας βήμα είναι να προσπαθήσουμε να εντάξουμε το πρόγραμμα μας σε κάποια σχολεία επίσης. Το ποδόσφαιρο για εμάς δεν είναι μόνο οι αγώνες των παιδιών την Κυριακή, αλλά μέσα από αυτό μπορούν να βελτιωθούν και ως μαθητές, και αυτό ξεκινήσαμε να κάνουμε στο Βέλγιο το 2000 και γίνεται σήμερα στις ΗΠΑ στον Καναδά κ.α.

Πιστεύω πως την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι που μπορεί να έχει τρομερή επίδραση και στον Βόλο.

Αν οι άνθρωποι μας βοηθήσουν εδώ, και δεν εννοώ με χρήματα, προσπαθούμε να βρούμε ένα οικονομικό υπόβαθρο, αλλά δεν χρειαζόμαστε πολλά λεφτά. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Μη σκέφτεστε ότι πρέπει να αγοράσουμε παίκτες. Είμαστε ρεαλιστές, θέλουμε ένα μπάτζετ και από την Ακαδημία έως την πρώτη ομάδα να υπάρχει μια ίδια γραμμή, όπως για παράδειγμα το κάνει η Μπαρτσελόνα, όπου από την ακαδημία της και τη “Μασία” μέχρι την πρώτη ομάδα δεν υπάρχουν διαφορές, όπου το 87% των ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας έρχονται από την Ακαδημία.

Έχω δει ήδη ταλέντα στον Βόλο, αλλά πρέπει να εγγυηθούμε πως τα παιδιά από την Ακαδημία μπορούν να παίξουν στην πρώτη ομάδα και όχι όπως παλιά, όταν παιδιά φεύγανε από την Ακαδημία, διαλύοντας δουλειά χρόνων και απομακρύνοντας και τον κόσμο από το γήπεδο.

Όταν πήγα στη Μίλαν για να αναλάβω το κομμάτι των Ακαδημιών, πολλοί Ιταλοί προπονητές, που είχαν κατακτήσει πρωταθλήματα και Champions League, δεν πίστευαν πως μπορώ να πετύχω.

Μετά από μία χρονιά, όλοι τους παραιτήθηκαν και μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε 37 ποδοσφαιριστές της Μίλαν να βρίσκονται στις εθνικές ομάδες και σήμερα να είναι στην πρώτη ομάδα. Αυτό που τους είπα ήταν να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα, όταν με κοιτούσαν με… στραβό μάτι.

Σύντομα θα βρεθώ στη νότια Ιταλία για άλλους συλλόγους και να δουλέψω και με αυτούς πάνω στο κομμάτι αυτό, γιατί βλέπουν πως αυτό είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει.

Το καλό είναι πως στον Βόλο όταν ήρθα από την πρώτη μέρα οι ποδοσφαιριστές ήταν πειθαρχημένοι και συγκεντρωμένοι, και σε αυτό το πρώτο κομμάτι φαίνεται η δουλειά του Φάντζιο και δεν είχα να ανησυχώ. Αν μπορούμε να κάνουμε τη Νίκη Βόλου να καταλάβει, τότε σε τρία χρόνια θα δείτε μεγάλες αλλαγές».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου