ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με στόχο να μείνει ψηλά

με-στόχο-να-μείνει-ψηλά-519466

Με αρχικό στόχο να διατηρήσει τα ήδη κεκτημένα (2η θέση) αλλά και προσδοκίες ακόμα και για κορυφή σε περίπτωση νίκης, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει απόψε το βράδυ κρίσιμο αγώνα στις Βρυξέλλες με αντίπαλο το Βέλγιο (21.45 Cosmote Sports 1 / ΣΚΑΪ) για την 5η αγωνιστική του 8ου προκριματικού ομίλου για το Μουντιάλ 2018.

Μετά από τέσσερις αγώνες, το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι αήττητο (3 νίκες, 1 ισοπαλία) και στη δεύτερη θέση με 10 βαθμούς, έναντι 12 του πρωτοπόρου Βελγίου, που έχει το απόλυτο στις νίκες (4 στα 4).

Κόντρα σε μια από τις καλύτερες ομάδες παγκοσμίως, όπως χαρακτήρισε τη σημερινή αντίπαλο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μίκαελ Σκίμπε, στην Εθνική υπάρχει αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα, παρά το δύσκολο της αποστολής . Άλλωστε, όπως επισήμανε ο Μ. Σκίμπε, αν θέλεις να πετύχεις το στόχο της πρόκρισης καλείσαι να τα καταφέρεις και στα δύσκολα.

Μιλώντας για τα αγωνιστικά πλάνα, ο Γερμανός προπονητής εστίασε στο βασικό όπλο της Εθνικής μέχρι τώρα, που ήταν η καλή αμυντική λειτουργία, κάτι που όπως είπε θα παίξει σημαντικό ρόλο και στο σημερινό παιχνίδι, απέναντι σε μια άκρως επιθετική ομάδα, όπως χαρακτήρισε τους Βέλγους.

Η Εθνική έχει νέα πρόσωπα στην αποστολή, από τα οποία ξεχωρίζει η παρθενική εμφάνιση του άσου του Παναθηναϊκού Κάρλος Ζέκα, ο οποίος πήρε την ελληνική υπηκοότητα και τέθηκε στη διάθεση του Σκίμπε. Ντεμπούτο θα κάνουν και οι «ερυθρόλευκοι» Γιώργος Μανθάτης και Θανάσης Ανδρούτσος. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν υπολογίζει τους τραυματίες Καρνέζη και Καρέλη και τον τιμωρημένο Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Στην αποστολή είναι οι: Παναγιώτης Γλύκος, Στέφανος Καπίνο, Δημήτρης Κυριακίδης, Βασίλης Τοροσίδης, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Κώστας Μανωλάς, Μάριος Οικονόμου, Γιώργος Τζαβέλας, Κώστας Σταφυλίδης, Παναγιώτης Ταχτσίδης, Ανδρέας Σάμαρης, Γιάννης Μανιάτης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Κάρλος Ζέκα, Μανώλης Σιώπης, Θανάσης Ανδρούτσος, Κώστας Φορτούνης, Πέτρος Μάνταλος, Δημήτρης Διαμαντάκος, Κώστας Μήτρογλου, Απόστολος Βέλλιος, Γιάννης Γιαννιώτας, Γιώργος Μανθάτης, Τάσος Μπακασέτας.

Άλλος «άσος»

Η προηγούμενη φορά όπου η εθνική ομάδα αγωνίστηκε σε επίσημο παιχνίδι χωρίς τον Ορέστη Καρνέζη καταγράφηκε σε Μουντιάλ! Ήταν 24 Ιουνίου 2014, όταν ο βασικός τερματοφύλακας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος αποχώρησε τραυματίας στο 24’ του αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο βολιώτης τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Παναγιώτης Γλύκος επιστρατεύτηκε άρον άρον και η ομάδα στο τέλος εκστασιάστηκε με τη νίκη- πρόκριση (2-1) στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Ο Γλύκος που ξεκίνησε από την Αγία Παρασκευή και συνέχισε στον Ολυμπιακό Βόλου πριν πάει στο «δικέφαλο» έγινε ο 8ος βολιώτης διεθνής που αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδος (οι προηγούμενοι ήταν οι Θέμης Μουστακαλής, Δημήτρης Κοκκινάκης, Βασίλης Μποτίνος, Χρήστος Ζαντέρογλου, Τάκης Συνετόπουλος, Νίκος Τζίνης και ο Θανάσης Κωστούλας). Αλλά έκτοτε ο Καρνέζης δεν έχει χάσει λεπτό από τα επίσημα παιχνίδια της Εθνικής, ώσπου έμελλε να πάθει κάταγμα σε αγώνα της Ουντινέζε και να τεθεί νοκ άουτ απ’ το σημερινό ματς με το Βέλγιο στο «Κινγκ Μποντουέν» για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, δηλαδή, η «γαλανόλευκη» θα έχει άλλο «άσο» σε επίσημο ματς.

Ο Παναγιώτης Γλύκος βρίσκεται πάλι στην αποστολή, αλλά φαίνεται πως ο Στέφανος Καπίνο έχει το προβάδισμα για να αντικαταστήσει τον Καρνέζη. Από τη στιγμή που ξεπέρασε τον τραυματισμό και πιστοποίησε την ετοιμότητά του στο ελληνικό «clasico», αναμένεται να επιλεγεί και στο αρχικό σχήμα αύριο το βράδυ.

Ο Καπίνο εξάλλου έχει αγωνιστεί και σε περισσότερα παιχνίδια επί των ημερών του Μίχαελ Σκίμπε (5 έναντι 1 του Γλύκου) και δεν είναι τυχαίο ότι στο φιλικό «κρας τεστ» με την Ολλανδία τον περασμένη Σεπτέμβρη, πριν από την έναρξη των προκριματικών, είχε μοιραστεί τον χρόνο συμμετοχής με τον Καρνέζη.

Σε επίσημο παιχνίδι ωστόσο αναμένεται να επιστρατευτεί για πρώτη φορά, αφού και οι προηγούμενες οκτώ συμμετοχές του με την εθνική ανδρών (5 βασικός, 3 ως αλλαγή) καταγράφηκαν σε φιλικές αναμετρήσεις. Από την άλλη ο Παναγιώτης Γλύκος έχει 5 αγώνες με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, εκ των οποίων οι 4 σε φιλικά. Τελευταία φορά υπερασπίστηκε την εστία στο τεστ με τη Λευκορωσία στο Καραϊσκάκη τον περασμένο Νοέμβριο, όμως τότε ο Καπίνο ήταν τραυματίας.

Το Βέλγιο

Για να φτάσει το Βέλγιο στο Top-5 της παγκόσμιας κατάταξης διαθέτει εκτός των άλλων και μία απόρθητη έδρα σε επίσημους αγώνες επί 6,5 χρόνια (αν και συνυπολογίζονται και οι φιλικοί στο ranking της FIFA). Η τελευταία ομάδα που νίκησε σε προκριματική φάση τους «κόκκινους διαβόλους» στο «Κινγκ Μποντουέν» των Βρυξελλών ήταν η Γερμανία με το γκολ του Μίροσλαβ Κλόζε (0-1) στις 3 Σεπτεμβρίου 2010 στον δρόμο προς το Euro 2012.

Έκτοτε το Βέλγιο έχει 11 νίκες και 5 ισοπαλίες σε 16 επίσημους αγώνες εντός έδρας με απολογισμό τερμάτων 49-13. Ο βαθμός δυσκολίας επομένως για την εθνική ομάδα με τον πρωτοπόρο του 8ου ομίλου είναι αυταπόδεικτος.

Ο 8ος ομιλος

Τα άλλα ματς του ομίλου είναι: Βοσνία – Γιβραλτάρ (19.00 Cosmote Sports 3), Κύπρος – Εσθονία (19.00 Cosmote Sports 2).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Χώρα Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β

Βέλγιο 4 4-0-0 21-1 12

ΕΛΛΑΔΑ 4 3-1-0 9-2 10

Βοσνία 4 2-1-1 8-5 7

Εσθονία 4 1-0-3 5-15 3

Κύπρος 4 1-0-3 3-8 3

Γιβραλτάρ 4 0-0-4 2-17 0

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου