ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το «classico» του ελληνικού ποδοσφαίρου

το-classico-του-ελληνικού-ποδοσφαίρου-527133

Το απόλυτο ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, κλέβει την παράσταση και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φιλάθλων στη σημερινή 25η αγωνιστική της Super League.

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Το «classico» του ελληνικού ποδοσφαίρου, πέρα από τους προφανείς λόγους πρεστίζ, έχει και βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς ο Παναθηναϊκός θέλει τη νίκη για ν’ ανέβει στη βαθμολογία, ενώ η ομάδα του Πειραιά ξέρει πολύ καλά, πως με τους τρεις βαθμούς θα κάνει το καθοριστικό βήμα για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου.

Από εκεί και πέρα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ντέρμπι της Τούμπας, με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται τη μεγάλη έκπληξη της φετινής σεζόν, Πανιώνιο.

Το ντέρμπι

Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται σε μια αναμέτρηση που τους βρίσκει σε διαφορετικό επίπεδο στόχων, αλλά είναι κρίσιμη και για τους δυο. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, μετά τον αποκλεισμό στο Europa League, καλείται να βγει αλώβητος από τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, διατηρώντας την απόσταση ασφαλείας από τον διώκτη του Πανιώνιο. Περιθώρια απωλειών δεν υπάρχουν ούτε στον Παναθηναϊκό, που επιδιώκει αρχικά να εδραιωθεί στις θέσεις την πρώτης πεντάδας (μαθηματικά παραμένουν ανοικτά όλα τα σενάρια) και ίσως να πλησιάσει περισσότερο τη 2η θέση (βάσει βολικών συνδυασμών).

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδωσαν σε λιγότερο από ένα μήνα δύο ματς με την Μπεσίκτας για το Europa League, δύο ματς με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο, αλλά και δύο εκτός έδρας ντέρμπι στο πρωτάθλημα, με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου τα έχασαν και τα δύο. Μοιραία, αυτό που θα επιδιώξουν σήμερα είναι να μην «τριτώσει το κακό» γι’ αυτούς.

Ο Βασίλης Βούζας , σίγουρα θα προχωρήσει σε αλλαγές, με πρώτη και καλύτερη αυτή του τερματοφύλακα που δεν θα είναι η μοναδική, αφού θα επιστρέψει στο κέντρο της άμυνας ο Μποτία και στην αριστερή πλευρά ο Σεμπά, ενώ ειδικά για το ντέρμπι ρόλο θα έχει και ο «Τσόρι» Ντομίνγκες.

Με ελληνικούς πάγκους

Από το 1930, όπου συγκρούστηκαν για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, έχουν καταγραφεί συνολικά 194 ντέρμπι «αιωνίων», αλλά μόνο σε 16 οι δύο αντίπαλοι καθοδηγήθηκαν από Έλληνες προπονητές. Ποσοστό μόλις 8,2%… Οπότε, η σημερινή κόντρα των Μαρίνου Ουζουνίδη και Βασίλη Βούζα στη Λεωφόρο δεν είναι από τις συνηθισμένες.

Η παράδοση πάντως δείχνει «κόκκινο». Οι Πειραιώτες κέρδισαν τις επτά (η μία άνευ αγώνος) από τις 16 προηγούμενες κόντρες με ελληνικούς πάγκους, το «τριφύλλι» τις τέσσερις (η μία σε στρίψιμο νομίσματος), ενώ σημειώθηκαν και 5 ισοπαλίες. Αν περιχαρακώσουμε την παράδοση εντός Λεωφόρου, παρατηρείται ισορροπία. Από μία νίκη έκαστος και τρεις ισοπαλίες.

Από κει και πέρα, ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες σε αυτήν τη λίστα των 16 ντέρμπι (ή 15+1 υπό την έννοια ότι ένας αγώνας δεν ξεκίνησε καν και κρίθηκε στα χαρτιά) είναι ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος. Μπορεί να θήτευσε και στους δύο «αιώνιους», αλλά στις κόντρες με ελληνικούς πάγκους (μετείχε σε έξι) ήταν πάντα «πράσινος».

Πέραν του Πετρόπουλου, ο μοναδικός «πράσινος» κόουτς που κέρδισε ήταν ο Βασίλης Δανιήλ το 1987 με το εμφατικό 1-4 στο ΟΑΚΑ, με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό.

Από την άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 4+1 νικητές. Ο Τάκης Λεμονής κέρδισε δύο φορές τον Στράτο Αποστολάκη τον Μάρτιο του 2001, με σημείο αναφοράς το θριαμβευτικό 1-4 για το Κύπελλο στη Λεωφόρο. Δύο νίκες μέτρησε και ο Αλκέτας Παναγούλιας και από μία οι Γιώργος Δαρίβας, Θανάσης Μπέμπης και Θωμάς Ασδέρης.

15 χρόνια, 3 μήνες και 18 μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το προηγούμενο ντέρμπι «αιωνίων» με Έλληνες προπονητές στους πάγκους. Πριν από τους Μαρίνο Ουζουνίδη και Βασίλη Βούζα είχαν κοντραριστεί οι Τάκης Λεμονής και Γιάννης Κυράστας στη 1 Δεκεμβρίου 2001 στο ΟΑΚΑ (2-2 για το πρωτάθλημα).

Ακόμη 13 φορές κατά το παρελθόν έχει τύχει να συναντηθούν οι «αιώνιοι» αντίπαλοι, ύστερα από ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Υπό αυτές τις συνθήκες (και παρά την έξτρα επιβάρυνση) οι «ερυθρόλευκοι» μέτρησαν 6 νίκες, οι «πράσινοι» 3, ενώ προέκυψαν και 4 ισοπαλίες. Επίσης 6 clasico έχουν διεξαχθεί ύστερα από ήττα του Ολυμπιακού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως οι Πειραιώτες έχουν την υπεροχή με 3 νίκες και 2 ισοπαλίες έναντι μίας επικράτησης του «τριφυλλιού».

Για τη 2η θέση

Κομβικής σημασίας για τη μάχη της δεύτερης θέσης είναι και η αναμέτρηση μεταξύ ΠΑΟΚ και Πανιωνίου στην Τούμπα. Οι γηπεδούχοι, στον απόηχο του τραυματισμού του Πρίγιοβιτς, θέλουν τη νίκη προκειμένου να ανέβουν ψυχολογικά μετά τη βαριά ήττα από την ΑΕΚ, αλλά και να αναπτερώσουν τις ελπίδες τους για τη δεύτερη θέση. Την οποία, από την άλλη, ουσιαστικά «κλειδώνουν» με νίκη οι «κυανέρυθροι», οι οποίοι όμως βολεύονται και με ισοπαλία.

Πάντως από την τελευταία φορά που κέρδισε ο Πανιώνιος στην… Τούμπα πέρασαν 50 χρόνια, μιας και η τελευταία νίκη (1-2) που έγινε τη σεζόν 1985-86 ήταν στο Καυταντζόγλειο!

Ο «δικέφαλος του βορρά» μετρά σε πρωτάθλημα και κύπελλο 47 νίκες, 11 ισοπαλίες και μόλις 4 ήττες, έχοντας πάρει τον αέρα των Νεοσμυρνιωτών. Το τελευταίο θετικό αποτέλεσμα που έχει πάρει ο Πανιώνιος ήταν την περίοδο 2000-01 όταν και αναδείχτηκε ισόπαλος με 1-1.

Η 25η αγωνιστική

Ο Γιώργος Κομίνης από τη Θεσπρωτία θα διαιτητεύσει στο ντέρμπι «αιωνίων» της 25ης αγωνιστικής της Super League τη μάχη του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό… ενώ ο Δημήτρης Στυλιαράς από την Αιτωλοακαρνανία θα «σφυρίξει» στην Τούμπα, στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο.

Αναλυτικά οι αγώνες της 25ης αγωνιστικής:

15:00 ΠΑΟΚ-Πανιώνιος

Διαιτητής: Στυλιαράς (Αιτωλοακαρνανίας)

17:15 Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΣ Γιάννινα

Διαιτητής: Ευαγγέλου (Αθηνών)

17:15 Ξάνθη-Λεβαδειακός

Διαιτητής: Βάτσιος (Δυτ. Αττικής)

19:30 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Διαιτητής: Κομίνης (Θεσπρωτίας)

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/3

19:30 Πλατανιάς-Ηρακλής

Διαιτητής: Γκράνας (Θράκης)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου