ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Να βάλει βάσεις για την πρόκριση

να-βάλει-βάσεις-για-την-πρόκριση-537947

Μετά την Οσμανλισπόρ, άλλη μια τουρκική ομάδα βρίσκεται σήμερα στον δρόμο του Ολυμπιακού, καθώς η Μπεσίκτας είναι η αντίπαλος του στη φάση των «16» του Europa League.

Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί σήμερα στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» (22:05) και η ομάδα του Πειραιά, με τον Β. Βούζα στον πάγκο της, θέλει τη νίκη για να ανοίξει το δρόμο της πρόκρισης, ενόψει και της ρεβάνς στην Τουρκία

Από εκεί και πέρα το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει σπουδαία παιχνίδια, με τον ΑΠΟΕΛ να υποδέχεται στη Λευκωσία την Άντερλεχτ, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα παίξει στη Ρωσία και στην έδρα της Ροστόφ. Μεγάλο παιχνίδι θα γίνει και στη Γαλλία, όπου η Λυών θα υποδεχθεί στο «Ζερλάν» τη Ρόμα του Κώστα Μανωλά. Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα των αγώνων:

20:00 ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Αντερλεχτ (Βέλγιο)

20:00 Ροστόφ (Ρωσία)-Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία)

20:00 Κοπεγχάγη (Δανία)-Αγιαξ (Ολλανδία)

22:05 Θέλτα (Ισπανία)-Κράσνονταρ (Ρωσία)

22:05 Σάλκε (Γερμανία)-Γκλάντμπαχ (Γερμανία)

22:05 Λιόν (Γαλλία)-Ρόμα (Ιταλία)

22:05 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Μπεσίκτας (Τουρκία)

22:05 Γάνδη (Βέλγιο)-Γκενκ (Βέλγιο)

Ολυμπιακός – Μπεσίκτας

Ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, Βασίλης Βούζας, ξεκινά στους «ερυθρόλευκους» με ένα σημαντικό παιχνίδι της Πέμπτης απέναντι στην Μπεσίκτας. Οι πρωταθλητές Ελλάδας στο πλαίσιο των «16» του Γιουρόπα Λιγκ θέλουν νίκη, ειδικά μάλιστα με «καθαρό» σκορ. Ο νέος τεχνικός της ομάδας του Πειραιά έχει αποφασίσει για τις περισσότερες θέσεις της εντεκάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό σχήμα για την ομάδα του Πειραιά είναι το ακόλουθο: τερματοφύλακας θα αγωνιστεί ο Νικόλα Λεάλι, καθώς ούτως ή άλλως ο Καπίνο είναι νοκ άουτ λόγω τραυματισμού.

Στο δεξί άκρο της αμυντικής γραμμής των πρωταθλητών Ελλάδας θα είναι ο Φιγκέιρας και στο κέντρο άμυνας ο Μποτία με τον Ντα Κόστα. Σε ό,τι αφορά το αριστερό άκρο της άμυνας, Σισοκό και Ντε Λα Μπέγια διεκδικούν τη θέση με τις ίδιες πιθανότητες.

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής ο Αλεξί Ρομαό διατηρεί τη θέση του στην εντεκάδα και ο διεθνής Τογκολέζος μέσος θα είναι ο αμυντικός χαφ των πρωταθλητών Ελλάδας. Δίπλα του θα είναι πιθανότατα ο Αντρέ Μάρτινς, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πορτογάλος μέσος δεν είναι 100% έτοιμος.

Είναι πάντως θετικό ότι πήρε χρόνο συμμετοχής στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Κώστας Φορτούνης θα είναι ο επιτελικός μέσος της ομάδας του λιμανιού, ενώ ξεκάθαρα φαίνεται να είναι τα πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με τα δυο άκρα της επίθεσης.

Ο Γιώργος Μανθάτης θα αγωνιστεί στη μία πλευρά και ο Ελιονούσι στην άλλη, καθώς ο Σεμπά είναι τραυματίας και δεν μπορεί να αγωνιστεί. Στην κορυφή της επίθεσης του Ολυμπιακού θα παίξει ο Ανσαριφάρντ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο νέος τεχνικός των Πειραιωτών ξεκίνησε με την παρακολούθηση dvd με παιχνίδια της Μπεσίκτας, σε μια προσπάθεια να σχηματίσει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την σημερινή αντίπαλο των «ερυθρόλευκων».

Ο Βασίλης Βούζας στη συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα με την Μπεσίκτας για τους «16» του Europa League χαρακτήρισε πρόκληση για τον εαυτό του την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού και ζήτησε ενότητα και ομοψυχία για να βγει η ομάδα από την αγωνιστική κρίση.

Ο υπηρεσιακός τεχνικός έδειξε να υπολογίζει όλους τους παίκτες του και αναφέρθηκε στη σημασία του αγώνα με την Μπεσίκτας ζητώντας τη στήριξη του κόσμου.

Ο 4ος υπηρεσιακός ευρώ – κόουτς

Αρκετοί είναι οι υπηρεσιακοί τεχνικοί στην ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά η λίστα συρρικνώνεται αν καταγραφούν μόνο όσοι κοουτσάρισαν την ομάδα σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Πριν από τον Βασίλη Βούζα, που θα πέσει σήμερα στα βαθιά κόντρα στην Μπεσίκτας στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, είχαν προηγηθεί άλλοι τρεις: οι Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Γιάννης Κόλλιας και Νίκος Γιούτσος.

Στην περίπτωση του Μαυροβούνιου μπαίνει και ένας αστερίσκος. Γιατί ο Μπάντοβιτς είχε διπλο-θητεία στον πάγκο του Ολυμπιακού μέσα στην ίδια σεζόν (2009-10), αρχικά ως υπηρεσιακός και εν συνεχεία ως πιο μόνιμη λύση με ορίζοντα τουλάχιστον πεντάμηνου. Καθαρά πάντως ως μεταβατικός κόουτς (ανάμεσα σε Κετσπάγια και Ζίκο) πιστώθηκε δύο νίκες που έκαναν κρότο.

Το 1-0 επί της Άλκμααρ στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ (με το γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο 79’ στο Καραϊσκάκη στις 16/9/2010) και ακολούθως το διπλό στην Τούμπα για το πρωτάθλημα (1-2 τον ΠΑΟΚ στις 20/9). Στις 19 Ιανουαρίου επανήλθε στην τεχνική ηγεσία διαδεχόμενος τον Ζίκο και κλήθηκε πάλι να διαχειριστεί ευρωπαϊκά παιχνίδια και μάλιστα στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Υπέστη ωστόσο δύο ήττες από την Μπορντό (0-1 και 2-1).

Πριν από τον Μπάντοβιτς ο υπηρεσιακός κόουτς του Ολυμπιακού με ευρω-ματς στο βιογραφικό του ήταν ο Γιάννης Κόλλιας. Ο σκάουτερ που φόρεσε ξανά τη φόρμα του προπονητή στα 69 του χρόνια τη σεζόν 2002-03 (διαδεχόμενος τον Τάκη Λεμονή και πριν διαπιστώσει την ψύχωση της ομάδας για τον τίτλο ο Σρέτσκο Κάτανετς) ηττήθηκε 2-3 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ριζούπολη (23/10/2002) και 2-0 εκτός από τη Λεβερκούζεν (29/10) σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο άλλοτε τεχνικός της Εθνικής Ελπίδων είχε να καθίσει στον πάγκο συλλόγου πρώτης κατηγορίας από τη σεζόν 1980-81 που θήτευσε για ένα φεγγάρι στην ομάδα ΠΑΣ Κόρινθος, ενώ είχε περάσει και από το Βόλο. Από κει και πέρα ως προσωρινή λύση ο παλαίμαχος παίκτης του Ολυμπιακού Νίκος Γιούτσος είχε κληθεί να κοουτσάρει την ομάδα και στο «Βελοντρόμ» κόντρα στη Μαρσέιγ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, γνωρίζοντας την ήττα 3-0 στις 27/9/1994. Συμπερασματικά, λοιπόν, μόνο ο Μπάντοβιτς έχει κερδίσει ευρω-ματς ως υπηρεσιακός κόουτς των Πειραιωτών.

Οι ρεβάνς

Οι ρεβάνς των σημερινών αγώνων θα διεξαχθούν την άλλη Πέμπτη 16/3.

20:00 Κράσνονταρ (Ρωσία)-Θέλτα (Ισπανία)

20:00 Μπεσίκτας (Τουρκία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

20:00 Γκενκ (Βέλγιο)-Γάνδη (Βέλγιο)

22:05 Αντερλεχτ (Βέλγιο)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)

22:05 Γκλάντμπαχ (Γερμανία)-Σάλκε (Γερμανία)

22:05 Ρόμα (Ιταλία)-Λιόν (Γαλλία)

22:05 Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία)-Ροστόφ (Ρωσία)

22:05 Αγιαξ (Ολλανδία)-Κοπεγχάγη (Δανία)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου