ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Στα χνάρια του Ιάσονα Ζηργάνου

στα-χνάρια-του-ιάσονα-ζηργάνου-788578

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Πραγματικότητα θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, ο 1ος κολυμβητικός Μαραθώνιος του Βόλου «Ιάσων Ζηργάνος», απόστασης 29 και 11 χιλιομέτρων, με τη συμμετοχή δώδεκα αθλητών.Με προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες, η ιδέα καθηγητή Φυσικής αγωγής Βασίλη Κατσικόπουλου παίρνει πλέον «σάρκα και οστά», ενώ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην κεντρική προβλήτα της Αγριάς, εκεί όπου θα γίνει ο τερματισμούς.

Οι δώδεκα συμμετέχοντες θα καλύψουν δύο αποστάσεις, μία ξεκινώντας από το Χόρτο και μία ξεκινώντας από την Κάτω Γατζέα διασχίζοντας τον Παγασητικό κόλπο καταλήγοντας στην κεντρική προβλήτα της Αγριάς. Ο Μαραθώνιος, που οι διοργανωτές φιλοδοξούν να γίνει θεσμός, διοργανώνουν ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις για να τιμήσουν το μεγάλο Βολιώτη κολυμβητή Ιάσονα Ζηργάνο αλλά και να στηρίξουν το έργο της ΕΛΕΠΑΠ.

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε χθες στο Μεταξουργείο Βόλου, με τους υπεύθυνους να απευθύνουν κάλεσμα στους Βολιώτες να παρακολουθήσουν από κοντά, τις προσπάθειες των αθλητών. Ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Βλιώρας χαιρέτησε πρώτος τον κολυμβητικό μαραθώνιο: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που επί των ημερών μας ξεκινά μια τέτοια προσπάθεια, που είναι πολύ δύσκολο και να στηθεί και να υλοποιηθεί. Με τη βοήθεια αρκετών ανθρώπων όπως του κ. Κατσικόπουλου και των εθελοντικών ομάδων, πιστεύω ότι θα βγάλουμε κι αυτή τη διοργάνωση εις πέρας.

Παρά τη δυσκολία των συνθηκών, όπως π.χ. η απόσταση, δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα. Ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά. Εμείς ως Δημοτική Αρχή και Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ έχουμε αποδείξει σε όλες τις διοργανώσεις είμαστε εδώ για την προβολή της πόλης, για την οικονομική ανάταση και βοήθεια των συμπολιτών μας, όσο περνά από το χέρι μας, και γενικά για προγράμματα που έχουν να αφήσουν κάτι στην πόλη».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καπουρνιώτης, υπεύθυνος αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ υπογράμμισε: «Θα είμαστε υποστηρικτές σε τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα όταν τιμώνται σημαντικά πρόσωπα της πόλης μας και θα στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τα ιδρύματα της πόλης μας, όπως αυτό της ΕΛΕΠΑΠ, που η προσφορά τους είναι σημαντική και η αξία τους ανεκτίμητη.

Συγχαρητήρια στον κ. Κατσικόπουλο, που είχε την αρχική ιδέα, αλλά θέλω να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φορείς, αθλητικά σωματεία, εθελοντικές οργανώσεις αλλά και εθελοντές ιδιώτες, που μετέχουν και την ανιδιοτελή προσφορά τους υπόσχονται μια άρτια διοργάνωση».

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και εμπνευστής της ιδέας του κολυμβητικού Μαραθωνίου, Βασίλης Κατσικόπουλος υπογράμμισε: «Τον χειμώνα όταν είχα αυτή την ιδέα ενός κολυμβητικού αγώνα στη θάλασσα, δεν περνούσε ποτέ από το μυαλό μου ότι ο Βόλος θα αποκτήσει έναν τέτοιο αγώνα, ο οποίος θα θεσμοθετηθεί και θα γίνεται κάθε χρόνο, όπως είπαν οι κ.κ. Βλιώρας και Καπουρνιώτης. Γιατί δώσαμε την ονομασία «Ι. Ζηργάνος»;

Ολοι εμείς που είμαστε στο χώρο του υγρού οφείλουμε τη δουλειά μας σε κάποιους ανθρώπους. Ενας από αυτούς ήταν ο Ιάσων. Δεν ήταν απλά ένας άνθρωπος που κολυμπούσε από το Χόρτο μέχρι την Αγριά. Αυτό το έκανε γιατί αγαπούσε το υγρό στοιχείο. Εκανε πάρα πολλά πράγματα που αφορούσαν την ίδια την κολύμβηση και τον υγρό στίβο. Του οφείλουμε, λοιπόν, και θεωρώ υποχρέωσή μου έστω και τώρα ένα κομμάτι να του το επιστρέψουμε, να του δείξουμε έμπρακτα ότι δεν τον ξεχνάμε.

Η ιδέα ξεκίνησε τον χειμώνα. Πήρα πρώτα την άδεια από την οικογένεια Ζηργάνου, την οποία ευχαριστώ ιδιαίτερα που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το όνομα του Ιάσονα και κατόπιν μίλησα με δύο ανθρώπους, γιατί αν δεν είχα τη δική τους υποστήριξη ίσως να μην το έκανα σήμερα. Ο πρώτος είναι ο Βασίλης Ηλιόπουλος, που μου έδωσε την αίσθηση σιγουριάς ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ευχαριστώ από την καρδιά μου τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και τον ίδιο τον κ. Ηλιόπουλο, στον οποίο οφείλεται η επιτυχία πολλών διοργανώσεων.

Ο Δήμος ό,τι ζήτησα το παρείχε και ευχαριστώ πολύ τους κ.κ. Βλιώρα, Καπουρνιώτη και Χρήστου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που το άκουσε και το «αγκάλιασε». Ο δεύτερος που μπήκε στη διαδικασία τέλεσης του αγώνα είναι ο Λευτέρης Παρασκευάς. Είναι σπουδαίος αθλητής και είναι τιμή που τον έχουμε μαζί μας όπως και τον προπονητή του κ. Χατζηστάμο. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος και το ευτύχημα είναι πως βρίσκεται ακόμη στο χώρο του αθλητισμού. Η συμμετοχή και η βοήθειά του αποτελούν καταλυτικά στοιχεία για την επιτυχία του αγώνα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Γιάννη Καφενταράκη, τη Λέσχη Βατραχανθρώπων και τον Γιάννη Μπίσδρα, τον Ροταριανό Ομιλο «Αργώ» που θα καλύψει ιατρικά τον αγώνα, τον Δημήτρη Μεντεκίδη, τον Νίκο Μαγγίτση που θα διαθέσει τα κανό συνοδείας των αθλητών, τον Τάσο Μαρινάγη, την ΕΨΑ, τον ΟΕΑ/ΝΑΒ, το ξενοδοχείο «Volos Palace» που θα κάνει πάρτι προς τιμή των αθλητών το βράδυ του Σαββάτου, τον γιατρό των αγώνων κ. Ζαρκάδα και τον Γιώργο Αϋφαντή και τη Γενική Κλινική «Ανασσα». Σχετικά με την ΕΛΕΠΑΠ θα ήθελα να πω κάτι. Στις 27 Ιουλίου παρουσιάσαμε τον αγώνα με μια εκδήλωση στη Γατζέα. Οταν τελείωσε αυτή η ζεστή εκδήλωση, η αίσθηση που έμεινε είναι ότι αξίζει μεγαλύτερη στήριξη αυτή η προσπάθεια. Ισως ο αγώνας να μην είχε μεγάλη σημασία αν δεν υπήρχε κι αυτός ο στόχος, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τη λειτουργία του ιδρύματος ΕΛΕΠΑΠ.

Ο αγώνας θα γίνει την Κυριακή. Η μία εκκίνηση θα γίνει από το Χόρτο 29 χιλιόμετρα μέχρι την Αγριά. Δυστυχώς δεν μπορούμε να περάσουμε από το τσιμεντάδικο, υπάρχει λειτουργικό πρόβλημα λόγω της διέλευσης των σκαφών από εκεί, έχουμε πρόβλημα με το Λιμεναρχείο. Η δεύτερη εκκίνηση για πιο αρχάριους αθλητές θα γίνει από τη Γατζέα. Οσον αφορά τις συμμετοχές δεν μπορούν να είναι πολλές γιατί η επικινδυνότητά τους είναι υψηλή. Οχι πως υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι.

Απλά είναι πολύ μεγάλη η απόσταση, 29 χιλιόμετρα. Αντίστοιχοι αγώνες, οι οποίοι γίνονται ανά την Ελλάδα όπως στη Λίμνη Ευβοίας όπου ήταν γιορτή. Ταυτόχρονα γίνονται αγώνες στη Σίφνο, στην Καλαμάτα, στη Βόρεια Ελλάδα. Εχει ξεκινήσει η διοργάνωση αγώνων στη θάλασσα πανελλαδικά και είναι από τις πολύ καλές περιπτώσεις προβολής της πόλης μας, ειδικά σε μια περίοδο όπου τα ξενοδοχεία δεν έχουν πολλή κίνηση.

Ο τερματισμός και η τελετή λήξης θα γίνουν στις 19.00 στο λιμενοβραχίονα της Αγριάς. Καλό θα ήταν να υπάρχει εκεί κόσμος και να υποδεχθεί τους αθλητές που θα τερματίζουν».

Η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, Πέπη Παπανδρέου σημείωσε: «Η ΕΛΕΠΑΠ, η οποία δεν είναι δημόσιος οργανισμός, αλλά ιδιωτικός φορέας, με καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα στηρίζεται για τη συνέχιση του έργου της, κυρίως στην ευαισθησία των συμπολιτών μας.

Με αφορμή τον κολυμβητικό Μαραθώνιο που διοργανώνεται, σας καλούμε και εμείς από την πλευρά μας να μας γνωρίσετε, να μας στηρίζετε πάντα έστω και με ένα ευρώ, που το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη και στην εκδήλωση θα υπάρξει ένας κουμπαράς. Παράλληλα, θα υπάρχουν και αναμνηστικά, που εμείς θα διαθέσουμε ως ΕΛΕΠΑΠ. Ευχόμαστε καλή επιτυχία για τη διοργάνωση και ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές για τη βαθιά τους ευαισθησία και την εμπιστοσύνη στο φορέα μας. Δεν υπάρχει εκδήλωση που να μην στηρίζεται και να μην υποστηρίζεται από τη δημοτική αρχή, αυτό θα ήθελα να το τονίσω».

Ο σπουδαίος Βολιώτης αθλητής Λευτέρης Παρασκευάς μίλησε για το τεχνικό κομμάτι της διοργάνωσης σημειώνοντας: «Εγώ θα σας μιλήσω για το τεχνικό κομμάτι της διοργάνωσης, για το πώς θα γίνουν αυτές οι δύο διαδρομές. Η πρώτη θα ξεκινά από το Χόρτο, στις 7 το πρωί, όταν και θα δοθεί η εκκίνηση. Οι αθλητές δε θα πρέπει να ξεπερνούν την απόσταση των 300μ. από την παραλία, παράλληλα με την ακτή. Την απόσταση αυτή θα οριοθετούν τα πλεούμενα, που θα είναι συνοδεία των αθλητών. Θα έχει υποχρεωτικά για τους αθλητές της μεγάλης απόστασης 3 σημεία, τα οποία θα περνούν ως έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι καλά ενώ θα υπάρχει και τροφοδοσία.

Παράλληλα θα τους δίνεται τροφοδοσία και από τα πλεούμενα που θα είναι μαζί τους. Το πρώτο σημείο τροφοδοσίας είναι στην Αφησσο, στο 10ο χλμ, το δεύτερο είναι στην Κάτω Γατζέα, στο 18ο χλμ και το τρίτο σημείο είναι στα Πλατανίδια, στο 22ο χλμ. Εκεί οι αθλητές θα μπορούν να τροφοδοτηθούν και να ξαποστάσουν για 2-3 λεπτά και να ξαναμπούν στο νερό, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Είναι ο μοναδικός αγώνας μεγάλης απόστασης στην Ελλάδα που οι αθλητές θα μπορούν να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Στις τροφοδοσίες, θα παρέχουμε στους αθλητές νερό, χυμούς, ξηρούς καρπούς, κάποια ίσως σνακ και φαγητά και ο τερματισμός θα γίνεται στην Αγριά.

Θα ήταν πολύ καλό να είμαστε όλοι εκεί, ώστε να γίνει και θεσμός αυτή η διοργάνωση να ζητωκραυγάσουμε γι’ αυτούς τους αθλητές, καθώς είναι τεράστια η προσπάθεια, να τερματίσει κανείς σε 29χλμ., το έχω βιώσει και δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η μικρή απόσταση, η οποία είναι θεωρητικά πιο απλή, αλλά παραμένει Μαραθώνιος, θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από την Κάτω Γατζέα.

Θα υπάρχει μία τροφοδοσία, προαιρετική, στα Πλατανίδια ώστε να πιουν ή να φάνε κάτι αν θέλουν για τους αθλητές, ενώ ο τερματισμός θα γίνεται επίσης στην Αγριά. Η ώρα που υπολογίζω να τερματίσουν οι αθλητές της πρώτης διαδρομής, με την εμπειρία μου, είναι 4-5 το απόγευμα. Οι αθλητές της δεύτερης και μικρότερης διαδρομής, θα τερματίσουν περίπου 3-4 η ώρα. Θα υπάρχουν πλεούμενα και στη μικρή διαδρομή, αλλά ο καθένας δε θα έχει δικό του συνοδό, καθώς η απόσταση δεν το απαιτεί».

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις ο Λευτέρης Παρασκευάς σχολίασε: «Γενικά σε τόσους μεγάλους αγώνες δε μπορείς να πάρεις πολύ κόσμο, καθώς μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, έως και 10χλμ. Ευελπιστούμε του χρόνου ότι θα καταφέρουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό, αλλά με 12 αθλητές θα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, ευκολότερα. Η ουσία δεν είναι να έχεις 40 αθλητές, η ουσία είναι να ολοκληρώνεται η απόσταση, από καλούς αθλητές, να ακούγεται ο τόπος μας, μέσα και έξω από τη χώρα μας. Επιπλέον, ο κάθε αθλητής πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει. Πρέπει να δηλώσει αγώνες που έχει ολοκληρώσει, πάνω από 10χλμ., ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες και στις δυσκολίες, μιας τέτοιας απόστασης και να τον δεχτούμε εμείς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου