ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ταχυδρόμος Παρασκήνιο

ταχυδρόμος-παρασκήνιο-851206

Στην Αγγλία πάνε γήπεδο
Οι Αγγλοι είναι άρρωστοι με το ποδόσφαιρο και αυτό αποδεικνύεται από τα νέα ρεκόρ προσέλευσης όχι στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά στις τρεις μικρότερες επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας!
Η μεγαλύτερη προσέλευση από το 1959/60 και έπειτα παρατηρήθηκε φέτος στα γήπεδα της Τσάμπιονσιπ, της Λιγκ 1 και της Λιγκ 2, αφού 17,1 εκατομμύρια οπαδοί παρακολούθησαν τους 1.656 αγώνες που διεξήχθησαν. Η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με πέρσι αγγίζει το 4,5% και ο μέσος όρος θεατών ανά παιχνίδι ξεπερνά τους 10.000!
 
Αξίζει δε να σημειώσουμε το εξής εκπληκτικό. Η Τσάμπιονσιπ είναι το τέταρτο πρωτάθλημα στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη προσέλευση οπαδών στα γήπεδα (18,000 ανά αγώνα και 9,9 εκ. θεατές συνολικά φέτος), πίσω από τη Μπουντεσλίγκα (13,1 εκ.). την Πρέμιερ Λιγκ (12,9) και την Πριμέρα Ντιβισιόν (11). Πιο μπροστά όμως από την Serie A στην Ιταλία (9,1) και το Σαμπιονά (7,6).
 
 
 
  
 
Ενώ στο Βόλο τα ονόματα ακούγονται το ένα μετά το άλλο, ενώ οι μεγάλοι έχουν “πάρει”  στα λόγια τόσους παικταράδες, αλλά δεν έχει αποκτηθεί κανείς   και τη στιγμή που οι μισοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης εμφανίζουν οικονομικές απώλειες και 20% από αυτούς καταγράφουν δυσβάστακτα χρέη, η UEFA να ζητά τον περιορισμό των δαπανών τους.
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA εγκρίνει τους νέους δημοσιονομικούς κανονισμούς (financial fair play) που προώθησε ο πρόεδρος Μισέλ Πλατινί και εκατοντάδες σύλλογοι σε όλη τη γηραιά ήπειρο ετοιμάζονται να βρεθούν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, αυτήν που προστάζει «ξόδευε όσα εισπράττεις». Διαφορετικά ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι η αναπόφευκτη συνέπεια.
 
Τη στιγμή που οι μισοί από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης κολυμπούν στα χρέη από αυτήν τη σεζόν και μέχρι το 2012-13 θα αρχίσει να μειώνεται δραματικά το όριο χρηματοδότησης ενός συλλόγου από τον ιδιοκτήτη του και το σχέδιο Πλατινί προβλέπει να μην υπερβαίνει αυτό το όριο τα 10 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν έπειτα από δύο χρόνια. Μιλάμε βέβαια για αμοιβές ποδοσφαιριστών και όχι για δαπάνες σε ακαδημίες ή υποδομές. Εκεί η UEFA δεν θέτει κανέναν περιορισμό, αντίθετα τις ενθαρρύνει.
Οποιος σύλλογος δεν θα συμμορφωθεί στα νέα μέτρα, δεν θα μπορεί να παίξει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Και μπορεί τα μέτρα αυτά να μην αφορούν τα εγχώρια πρωταθλήματα, είναι όμως βέβαιο ότι θα τα επηρεάσουν. Στόχος της UEFA είναι να αλλάξει εντελώς η οικονομική λογική του ποδοσφαίρου και να πάψει να αποτελεί την εύκολη λύση η χρηματοδότηση από κάποιον Κροίσο ιδιοκτήτη, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει και να αφήσει πίσω του το απόλυτο χάος.
Με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Ζαν Λικ Ντεάν, η αρμόδια επιτροπή δουλεύει πυρετωδώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων (ECA) υποστήριξε και συμφώνησε με τις προτάσεις της UEFA, καθώς ήταν από καιρό προφανές ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Ηδη στο πιο ακριβό πρωτάθλημα της Ευρώπης, το αγγλικό, υπάρχει σύλλογος που τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Μιλάμε βέβαια για την Πόρτσμουθ, που έχει χρέη που ξεπερνούν τα 135 εκατομμύρια ευρώ.
Η Πόρτσμουθ, όμως, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με τη «Guardian», μόνο έξι από τις είκοσι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ παρουσίασαν κέρδη την περίοδο 2008-09 (τα στοιχεία της σεζόν 2009-10 δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα). Οι δύο από αυτές ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επειδή πούλησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπλάκμπερν που πήρε… δανεικά από τους ιδιοκτήτες της.
Οι υπόλοιπες 14 ομάδες παρουσίασαν συνολικό έλλειμμα της τάξης των 424 εκατομμυρίων ευρώ, με τη Μάντσεστερ Σίτι να… προπορεύεται με 107 εκατομμύρια ευρώ.
Τα νούμερα τρομάζουν πλέον και η αίσθηση ευμάρειας που υπήρχε στο αγγλικό ποδόσφαιρο δίνει τη θέση της στον προβληματισμό… ενώ η ανησυχία μεταφέρεται και στα δικά μας χωράφια!!!
 
 
 
 
 
 
Ευνοϊκή παράδοση
 
Ευνοϊκή είναι η παράδοση για τις θεσσαλικές ομάδες, όποτε αυτές συμμετέχουν σε αγώνες μπαράζ. Μετά τις επιτυχίες του Ολυμπιακού Βόλου και της Αναγέννησης Καρδίτσας τις δύο προηγούμενες φορές, όταν και κέρδισαν την άνοδό τους στη Β’ κατηγορία, σειρά τώρα παίρνει ο ΑΟ Τρικάλων που αγωνίζεται αύριο κόντρα στον Βύζαντα, με φόντο την άνοδο στη Β’ Εθνική. Θα μετρήσει άραγε η παράδοση…;
 
Γείτονες  
 
Στο Αθλητικό Κέντρο στη Βόρειο Ιταλία ο Ολυμπιακός θα έχει “γείτονες” τη Νάπολι και τη Χέρτα.
 
 
Παρέλαση ταλέντων…
 
Ούτε λίγο ούτε πολύ, 120 πιτσιρικάδες δοκιμάστηκαν αυτές τις μέρες στον Ολυμπιακό Βόλου στο πλαίσιο της εύρεσης παικτών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ομάδες Νέων. Ο Αντώνης Μάνδαλος έχει κάνει τα πλάνα του και βρίσκεται σε σχολή προπονητών και έτσι ο Σάκης Τσιώλης είχε την ευκαιρία να «τσεκάρει» πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να δοκιμαστούν, ωστόσο περίπου 15 είναι αυτοί που ξεχώρισαν…
 
Τώρα παρακαλάνε…
 
Το είχε πει από το Γενάρη ο Σάκης Τσιώλης: «Οι παίκτες που τώρα το σκέφτονται να έρθουν στην ομάδα μας, στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο που θα έχουμε ανέβει στη Σούπερ Λιγκ θα παρακαλάνε». Φαίνεται πως τα πρώτα παρακάλια ήδη άρχισαν, με ονόματα όπως του Χρήστου Καλαντζή του Ατρομήτου, να φημολογείται ότι έχουν αρχίσει να ρίχνει γέφυρες προς το λιμάνι του Βόλου…
 
Την «έκανε»

Ο Φουρτάδο επικαλέστηκε οικογενειακό πρόβλημα στον Ιωνικό. Φαίνεται όμως πως το πρόβλημα εξελίχθηκε σε… συμφωνία με τον ΑΠΟΠ Κινύρας! Ο 25χρονος επιθετικός συμφώνησε σε όλα και υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων με την κυπριακή ομάδα, αφήνοντας στα «κρύα» του λουτρού την ομάδα της Νίκαιας στην πολύ δύσκολη περίοδο των πλέι άουτ.

 
Η Ερώτηση Της Ημέρας…
 
Γιατί όσες λαρισαϊκές ομάδες κερδίζουν άνοδο σε κάποια κατηγορία, στις φιέστες που κάνουν βραβεύουν τον Ολυμπιακό Βόλου;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου