ΠΟΛΟ

Θοδωρής Βλάχος: Στην ελίτ της Ευρώπης ο Βολιώτης προπονητής του Ολυμπιακού

θοδωρής-βλάχος-στην-ελίτ-της-ευρώπης-ο-845214

Η 9η Ιουλίου του 1969 έμελλε να είναι μία από τις πλέον σημαντικές για το βολιώτικο, αλλά και το ελληνικό πόλο. Εκείνη την ημέρα θα γεννιόταν στο Βόλο ο Θοδωρής Βλάχος, ο πιο χαρισματικός Ελληνας προπονητής υδατοσφαίρισης, που σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, με Ολυμπιακό και Εθνική ομάδα, με την οποία κατέκτησε το περσινό καλοκαίρι το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν και προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα του Ρίο.

Από το 1998 που σταμάτησε την καριέρα του ως παίκτης στον Ολυμπιακό και αργότερα ως βοηθός προπονητής και από το 2011 που επέστρεψε μετά από απουσία 6 χρόνων για να αντικαταστήσει τον Βαγγέλη Πάτερο, ως πρώτος τεχνικός της ομάδας του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι δε σταματούν να κατακτούν τίτλους.

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, με τον 47χρονο τεχνικό στο τιμόνι ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 28ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και 4ο συνεχόμενο, νικώντας το ΝΟ Βουλιαγμένης με 3-0 στη σειρά των τελικών. Συνολικά από το 2000 μέχρι και σήμερα έχει πανηγυρίσει 15 πρωταθλήματα, από τα οποία τα 5 ως πρώτος προπονητής, ενώ μετρά και ακόμη 5 ως παίκτης και 5 ως βοηθός.

Οι προκλήσεις δε σταματούν εδώ για τον σπουδαίο Έλληνα τεχνικό, ο οποίος με το σύλλογό του θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Final 6 του Champions League, που θα διοργανωθεί στη Βουδαπέστη το τριήμερο 2-4 Ιουνίου και έχει βάσιμες ελπίδες ακόμα και για το χρυσό μετάλλιο και την κατάκτηση του τίτλου.

«Ανετα ήρθε ο πρώτος τίτλος»

Μιλώντας για το φετινό πρωτάθλημα που ο Ολυμπιακός κατέκτησε, ο Θοδωρής Βλάχος, ως πρωτεργάτης της επιτυχίας σημείωσε: «Κανένας δεν πίστευε ότι ο Ολυμπιακός φέτος μπορούσε να χάσει το πρωτάθλημα. Άξια φτάσαμε μέχρι εδώ και πήραμε τον πρώτο ελληνικό τίτλο με αυτή την άνεση. Θέλουμε και τον δεύτερο ελληνικό τίτλο και από εκεί και πέρα το μυαλό μας είναι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Φτάσαμε στο Final6 και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, ως πρώτοι και αήττητοι. Είμαστε πλέον στην ελίτ της Ευρώπης. Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το νικητή στα δύο παιχνίδια που έχουμε. Χρειαζόμαστε την τύχη με το μέρος μας. Θα έχουμε και τον κόσμο στο πλευρό μας. Έχουμε πολύ πάθος και όρεξη για ακόμη μία διάκριση. Πιστεύω να πάνε όλα καλά και να διεκδικήσουμε τα πάντα».

Για τα νοκ άουτ στο Final 6 και το κύπελλο Ελλάδας που έπεται σχολίασε: «Τα νοκ άουτ παιχνίδια χρειάζονται ιδιαίτερη διαχείριση και ειδική προετοιμασία. Είναι παιχνίδια που μπορεί να σε στείλουν στα ουράνια ή να σε αφήσουν πίσω. Αυτό όμως ισχύει για όλες τις ομάδες. Από το Καζάν και μετά έχουν υπάρξει τέτοια παιχνίδια. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας, παίρνουμε και τα καλά και θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εμπειρίες. Όλοι έχουμε θέληση για διάκριση. Ο Ολυμπιακός έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω σε ότι αφορά τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου, ενώ είχε να συμμετάσχει σε Final4 από το 2007. Ο Ολυμπιακός είναι και πάλι σε ένα Final 4 και ελπίζουμε αυτό να συμβαίνει πιο συχνά. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος και από εκεί και πέρα το να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε».

«Κλειδί η ομοιογένεια των παικτών»

Για το αν είναι η άμυνα το στοιχείο στο οποίο θα βασιστεί, αν θα είναι το κλειδί, ο εμβληματικός προπονητής σημείωσε: «Ναι, αυτό είναι, η ομάδα στηρίζεται στην ομοιογένεια. Δεν υπάρχει η μεγάλη φίρμα, για να πούμε ότι αν δεν παίξει αυτός ο παίκτης, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να νικήσει. Ο Ολυμπιακός στηρίζεται στην ομαδική άμυνα και στο ομαδικό παιχνίδι μπροστά και καταφέρνει να κρατάει τον αντίπαλο σε χαμηλό σκορ. Έχουμε χαρισματικούς σκόρερ, οι παίκτες γνωρίζουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου και έτσι παίρνουμε αυτό που θέλουμε».

«Προτιμώ το Ευρωπαϊκό»

Για το ποιον τίτλο θα διάλεγε, αν είχε να επιλέξει έναν από τους τρεις, ο Θοδωρής Βλάχος τόνισε: «Χαίρομαι για κάθε τίτλο που κερδίζω. Σίγουρα η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου μπορεί να σε φτάσει στα ουράνια, γι‘ αυτό και θα προτιμούσα αυτόν».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η καθιερωμένη πανηγυρική βουτιά στο Παπαστράτειο Κολυμβητήριο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου