ΕΛΛΑΔΑ

Στον τελικό η εθνική Εφήβων που νίκησε και τη Λιθουανία

στον-τελικό-η-εθνική-εφήβων-που-νίκησε-393970

Η Εθνική Εφήβων… προσπέρασε Λιθουανία και κούραση από την υπερπροσπάθεια απέναντι στη Γαλλία και προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Βόλο, εκεί όπου απέναντι στην Τουρκία θα παλέψει να «αναρριχηθεί» στο πρώτο σκαλί του βάθρου, μετά από επτά χρόνια (τελευταίο χρυσό το 2008).

Μαγευτική βραδιά στο Κλειστό της Νέας Ιωνίας. Οι Εφηβοι… μάγκες του Ηλία Παπαθεοδώρου με ψυχή και πάθος έγραψαν ακόμη μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και με τη στήριξη των φιλάθλων του Βόλου στο σημερινό τελικό απέναντι στην Τουρκία, η οποία απέκλεισε με τη σειρά της τη Βοσνία / Ερζεγοβίνη (82-77) στον έτερο ημιτελικό, θέλουν να πανηγυρίσουν το χρυσό. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος τελείωσε με 22 πόντους, 14 ριμπάουντ και εφτά ασίστ, ο Γιώργος Παπαγιάννης με double double (15 πόντοι και δέκα ριμπάουντ) και οι Νίκος Δίπλαρος και Μιχάλης Λούντζης με εννέα πόντους ο πρώτος και οκτώ πόντους κι εφτά ριμπάουντ ο δεύτερος.

Η Εθνική ξεκίνησε δυναμικά με ένα 4-0 στα πρώτα 2’30’’ λεπτά. Ενα τρίποντο του Μπελιάουσκας, που προήλθε από κακή αμυντική λειτουργία της Εθνική μας, μείωσε το σκορ, με τον Λούντζη όμως να απαντάει με το ίδιο… νόμισμα και να κάνει το 7-3. Η άμυνα της Εθνικής έφερνε αποτέλεσμα με τους Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη να σταματούν τις επιθέσεις των Λιθουανών.

Με βολές από Παπαγιάννη και Χαραλαμπόπουλο και καλάθι του δεύτερου, η Εθνική έφτασε στο 11-3 στα 4 λεπτά πριν το τέλος της α’ περιόδου και την έφεραν στο +8. Ωστόσο, στη συνέχεια το αντιπροσωπευτικό μας μπλόκαρε επιθετικά, επιτρέποντας στους Λιθουανούς με δύο καλάθια του Σεντεκέρσκις, ένα του Μπιρούτις και τρίποντο του Πιλάουσκας να ανατρέψουν το σκορ, παίρνοντας προβάδισμα για πρώτη φορά (11-12) εννέα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της περιόδου. Ο Σκουλίδας σε νεκρό χρόνο έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην ελληνική ομάδα για το 14-12 της α’ περιόδου.

Το σκορ παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και στη β’ περίοδο με την Εθνική να μην μπορεί να ξεφύγει ξανά στο σκορ. Οι Παπαγιάννης και Μουράτος έκαναν το 18-14 στα 8’40’’ πριν τη λήξη του ημιχρόνου, με τους Λιθουανούς να αντιδρούν με τους Εχόντας και Πιλάουσκας, δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα τους ξανά (19-20).

Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου καλούνταν να τρέξουν, ήταν στατικοί στο μισό γήπεδο, με αποτέλεσμα οι Λιθουανοί να διαβάζουν τις επιθέσεις των διεθνών μας, που δεν έβρισκαν λύσεις. Η εικόνα αυτή παρέμεινε. Ο Χαραλαμπόπουλος απάντησε με τρεις (3’22’’) για το 27-22, όμως οι αντίπαλοι έβρισκαν λύσεις με καλάθια και βολές των Εχόντας, Βάρνας και Σεντεκέρσκις. Ο Παπαγιάννης κάρφωσε εντυπωσιακά (1’) για το 29-27, ξεσηκώνοντας το κλειστό, ενώ το πάθος στην επίθεση και τα ριμπάουντ έδιναν νέες ευκαιρίες στην Εθνική, χωρίς όμως επιτυχία στην τελική προσπάθεια, με το συγκεκριμένο σκορ να παραμένει μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Μοιρασμένη η στατιστική ανάμεσα στις δύο ομάδες στο α’ μέρος. Στους 10 πόντους ο Παπαγιάννης, στους επτά ο Χαραλαμπόπουλος.

Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε στην τρίτη περίοδο. Στο 26’ η Λιθουανία πήρε ισχνό προβάδισμα ενός τριπόντου, με τον Τάντας Σαντεκέρσκις (36-39), αλλά ένα λεπτό μετά οι Γιώργος Παπαγιάννης και Χαραλαμπόπουλος έδωσαν και πάλι «κεφάλι» στην Ελλάδα (40-39), ενώ ο Μιχάλης Λούντζης με τέσσερις διαδοχικούς πόντους διαμόρφωσε το 44-39. Η διαφορά έφθασε και στο 45-39, με μία ελεύθερη βολή του Ιάκωβου Μιλεντίγεβιτς από τεχνική ποινή, οι Λιθουανοί όμως και πάλι «μάζεψαν» άμεσα την εις βάρους τους κατάσταση (45-43 στο 30’).

Στον ίδιο ρυθμό συνέχισαν οι δύο αντίπαλοι στο τέταρτο δεκάλεπτο, με τη χώρα μας να ανοίγει τη διαφορά στο 49-43, με το 16ο πόντο του Χαραλαμπόπουλου, και τους Λιθουανούς να «απαντούν» με τον ασταμάτητο Λαουρίνας Μπελιάουσκας για το 49-48, στο 32’. Διαδοχικά τρίποντα του Βασίλη Μουράτου και του Νίκου Δίπλαρου έδωσαν και πάλι «ασφάλεια» στην Εθνική (55-51), ενώ το δυναμικό κάρφωμα του Παπαγιάννη ξεσήκωσε το κλειστό της Νέας Ιωνίας (57-51 στο 35’). Με την ψυχολογία πλέον υπέρ των Ελλήνων, που πίεσαν στην άμυνα και βγήκαν μπροστά στην επίθεση, η διαφορά όχι απλώς διατηρήθηκε αυτή τη φορά, αλλά και αυξήθηκε στο +9 (60-51, από τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου). Μασιούλις και Μπαϊρούτις δεν άφησαν την Ελλάδα να χαρεί για πολύ (60-55), ο Νίκος Δίπλαρος όμως βρήκε και πάλι στόχο από τα 6,75μ. (63-55), με δύο λεπτά να απομένουν. Ο Σεντεκέρσκις επιχείρησε να διατηρήσει «ζωντανή» τη Λιθουανία (63-58), ο Χαραλαμπόπουλος όμως «πάγωσε» τις ελπίδες τους (66-58, 61’’ πριν από το φινάλε).

Τα δεκάλεπτα: 14-12, 29-27, 45-43, 68-58

ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης 8(1τρ, 7ρ), Ντουζίδης, Μιλιντίγεβιτς 1, Φλιώνης, Μιχαλούτσος, Μουράτος 5(1), Σκουλίδας 8(2), Χρηστίδης, Δίπλαρος 9(3), Σκόρδας, Παπαγιάννης 15(10ρ), Χαραλαμπόπουλος 22(3/7τρ, 14ρ, 7ασ)

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Κουλμπόκα, Μπελιάουσκας 19(5/11τρ, 5ρ), Ντιενίνις, Πιλάουσκας 7(2), Σεντεκέρσκις 13(1/6τρ, 15ρ, 3ασ), Μασιούλις 2, Βάρνας 2, Εκόντας 5(6ρ), Μπιρούτις 10μ Μπερούτσκα, Σβαμπάρις

Ρεπορτάζ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΗΣ
Φωτο: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου