ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δυστοκία επαγγελματιών

δυστοκία-επαγγελματιών-721180

Πρακτικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν αρκετοί επαγγελματίες των νησιών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους έναντι των Δήμων. Το παραπάνω φαινόμενο δείχνει να εντείνεται φέτος, καθώς οι μέχρι στιγμής εισπράξεις είναι εμφανώς πιο περιορισμένες σε σχέση με αντίστοιχα παλαιότερα χρόνια, λόγω της περιορισμένης αγοραστικής δυνατότητας της πλειοψηφίας των τουριστών. Η σαφής μείωση του εισοδήματος πολλών επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξόφληση των πάγιων υποχρεώσεων απέναντι στο Δήμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος οικονομικών της Σκιάθου, Λίτσα Τσολοβίκου: «μέχρι στιγμής ελάχιστοι επαγγελματίες έχουν πληρώσει το τέλος κατάληψης πεζοδρομίου, διότι όπως μας αναφέρουν, δεν έχουν τις αναμενόμενες εισπράξεις». Η ίδια επισημαίνει παράλληλα ότι «η δυστοκία είναι ακόμη πιο εμφανής φέτος, διότι δεν είναι καλή η χρονιά, παρόλο που υπάρχουν τουρίστες στο νησί». Τα εμφανώς περιορισμένα χρήματα που διαθέτουν οι περισσότεροι τουρίστες για τη διατροφή τους στη διάρκεια των διακοπών, έχουν σαφή αντίκτυπο στις εισπράξεις των επαγγελματιών, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Σκιάθου δεν είναι ανθηρή, κατ’ αντιστοιχία με τους υπόλοιπους Δήμους, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο προβληματισμός των αρμοδίων. Για την κάλυψη των πάγιων αναγκών του Δήμου καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός, ενώ όπως επισημαίνει η κ. Τσολοβίκου «μόλις ανοίξει ο Δήμος, πρώτη μας μέριμνα θα είναι η είσπραξη παλαιών οφειλών, γιατί πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου τα προβλεπόμενα ποσά ή τουλάχιστον μέρος αυτών».

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον γειτονικό Δήμο Σκοπέλου, όπου επίσης υπάρχει δυστοκία σε σχέση με την εξόφληση των οφειλών αρκετών επαγγελματιών προς το Δήμο. Ο Δήμαρχος Σκοπέλου αναφέρει ότι μικρό ποσοστό έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής τα οφειλόμενα στο Δήμο, ενώ όπως προσθέτει ο κ. Μιχελής: «πέραν των φετινών οφειλών, υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις και οφειλόμενα παρελθόντων ετών». Ο Δήμος αντιμετωπίζει με κατανόηση την πρακτική δυσκολία των επαγγελματιών στην παρούσα χρονική στιγμή, αλλά από την άλλη πλευρά αναζητά τρόπους για την αύξηση των εσόδων του, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής καλύπτονται, κατά κύριο λόγο, οι ανάγκες της μισθοδοσίας και μέρος των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Στο Δήμο Αλοννήσου, τέλος, η εικόνα είναι ανάλογη και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος του νησιού «ελάχιστοι έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής τις οφειλές τους προς το Δήμο και γενικώς υπάρχει δυστοκία και καθυστέρηση στην πληρωμή». Όπως διευκρινίζει παράλληλα ο κ. Βαφίνης «οι οφειλές προς το Δήμο δημιουργούνται λόγω συνθηκών, διότι όταν τα καταστήματα είναι άδεια, δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εισπράξεις για τους επαγγελματίες, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, γιατί είναι πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά», προσθέτει ο ίδιος. Στην περίπτωση του Δήμου Αλοννήσου δεν υπάρχουν, ευτυχώς, παλιές οφειλές, ενώ έχει εφαρμοστεί παράλληλα το μέτρο της ρύθμισης σε ειδικές περιπτώσεις.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου