ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αστρονόμος από τη Σκιάθο

αστρονόμος-από-τη-σκιάθο-721381

Εικόνες από το σύμπαν και τις αστρονομικές του αναζητήσεις μοιράζεται με τους συντοπίτες του ο Νίκος Ι. Πασχάλης, ο οποίος είναι λάτρης της Αστρονομίας και έχει κατασκευάσει αστεροσκοπείο στην περιοχή Ξάνεμο Σκιάθου και ερασιτεχνικό μετεωρολογικό σταθμό. Το έργο του Σκιαθίτη αστρονόμου εγκαινιάζει σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 8 μ.μ. τον καλοκαιρινό κύκλο δράσης της Μικρής Αίθουσας Τέχνης και Πολιτισμού που δημιουργήθηκε στην οδό Παπαδιαμάντη, με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου.

Ο Νίκος Πασχάλης παρά τις επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις, είναι παντρεμένος με την Άννα Τζούμα και έχουν μια μικρή κόρη, βρίσκει πάντα χρόνο για την μεγάλη του αγάπη την αστρονομία. Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Πριν από μερικά χρόνια το όνειρό μου έγινε επιτέλους πραγματικότητα όταν αγόρασα ένα τηλεσκόπιο NEXTSTAR 11 GPS. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ξεκίνησα να συγκεντρώνω σταδιακά όλο τον εξοπλισμό που θα χρειαζόμουν και μέχρι το Μάιο του 2004, είχε φτάσει η στιγμή να ξεκινήσω την κατασκευή του αστεροσκοπείου. Τον Απρίλιο του 2007 η βάση του τηλεσκοπίου είχε αναβαθμιστεί και τώρα είμαι περήφανος κάτοχος μιας PARAMOUNT ME. Το 2010, το αστεροσκοπείο «Nunki» αναβαθμίστηκε, ώστε να λειτουργεί απομακρυσμένα (από οποιοδήποτε σημείο της Γης) με τη βοήθεια του αυτοματοποιημένου συστήματος M10ASYS. Τα πρώτα μου ενδιαφέροντα για την αστρονομία περιστοιχίζουν τις εικόνες του βαθέως ουρανού και η έρευνα γύρω από τους Υπερκαινοφανείς αστέρες (Supernova). Στα μέσα του 2010, έγινα μέλος της ερευνητικής ομάδας υπερκαινοφανών του Tim Pucket».

Η έκθεση περιλαμβάνει αστρονομικές φωτογραφίες αλλά και τοπία που τον μάγεψαν στα ταξίδια του, θα διαρκέσει έως το Σάββατο 27 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο από τις 7.30 μ.μ. έως της 10.00 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Κυριακής.

Οργανωτής και χορηγός της έκθεσης είναι η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου