ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εντονος προβληματισμός στα νησιά

εντονος-προβληματισμός-στα-νησιά-721710

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επικεφαλής των νησιωτικών Δήμων, λόγω των ραγδαίων αλλαγών που θα επιφέρει στους ΟΤΑ το προωθούμενο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο. Οι επικεφαλής των Βορείων Σποράδων είναι έντονα προβληματισμένοι, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η αποδυνάμωση των Δήμων θα εντείνει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν. Έντονες αντιδράσεις καταγράφονται, στο μεταξύ, και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις. Στην προχθεσινή μάλιστα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, παρέστησαν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επεσήμαναν από κοινού ότι «εργαζόμενοι και πολίτες μπορούμε να αντισταθούμε στην επερχόμενη αποδυνάμωση και διάλυση του Δήμου μας και όλης της κοινωνίας. Καμία απόλυση εργαζομένου να μην γίνει δεκτή».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του Δήμου Σκοπέλου πραγματοποίησαν συνέλευση, εκδίδοντας μάλιστα κοινό ψήφισμα, το οποίο επίσης έθεσαν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο ψήφισμα δηλώνουν «αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε μέχρι τέλους το επερχόμενο πολυνομοσχέδιο», λέγοντας «όχι στο νέο πακέτο μέτρων που επιχειρεί να δώσει ολοκληρωτικό χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις». Κοινό αίτημα είναι «σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα, καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας Καθαριότητας, να μην κλείσει κανένας Παιδικός Σταθμός και να γίνει άμεση μεταφορά των εργαζομένων της ΔΗΚΕΣ στο Δήμο».

Οι θέσεις των εργαζομένων ευθυγραμμίζονται με τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των αιρετών, τα οποία απευθύνονται από κοινού στους άνωθεν κρατούντες. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Δήμαρχος Σκιάθου, Νίκος Πλωμαρίτης: «παρότι έχουμε κάνει άπειρα διαβήματα προς την πολιτεία για τον οικονομικό μαρασμό των Δήμων, εντούτοις, συνεχίζουν ακάθεκτοι. Έχουν μειώσει τα έσοδά μας, έχουν μειώσει το τέλος παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%, έχουν κάνει περικοπές στους ΚΑΠ. Κάνουν περικοπές σε χρήματα τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι, για να αποδίδονται στους Δήμους και να υπηρετούν τους ίδιους τους φορολογούμενους και αυτή την στιγμή οι Δήμοι οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και αποστελέχωση».

Επικεντρώνοντας την αναφορά του στο έργο της Δημοτικής Αστυνομίας, ο κ. Πλωμαρίτης επισημαίνει ότι: «κάνει τεράστιο αγώνα για να συγκεντρώσει έσοδα για το Δήμο και για να επουλώσει πληγές που έχουν ανοίξει οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες». Παράλληλα ο Δήμαρχος Σκιάθου τονίζει ότι: «είναι σημαντικό το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας για την λειτουργία του Δήμου. Ποιος θα κάνει τις σφραγίσεις καταστημάτων και τους ελέγχους των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων εάν καταργηθεί;», διερωτάται ο ίδιος.

Ανάλογοι προβληματισμοί διατυπώνονται, ταυτόχρονα και από τους Δημάρχους Σκοπέλου, Γιώργο Μιχελή και Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, οι οποίοι δηλώνουν επίσης την πλήρη στήριξή τους στα αιτήματα των εργαζομένων, από κοινού με τον Δήμαρχο Σκιάθου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου, εξέδωσε παράλληλα ψήφισμα κατά την πρόσφατη, έκτακτη συνεδρίασή του, το οποίο έχει προωθηθεί στους άνωθεν κρατούντες, καθιστώντας σαφείς τις θέσεις των αιρετών. Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου: «διαμαρτύρεται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Σκοπέλου, ως αποτέλεσμα των παραπάνω ρυθμίσεων, απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την ενδυνάμωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης αντί της επιδιωκόμενης κατάργησής της, στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, και ζητεί την κατανόηση των πολιτών, επαγγελματιών και επισκεπτών που υφίστανται ταλαιπωρία από τις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου