ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας

αυξημένα-μέτρα-πυροπροστασίας-722468

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αρμοδίων φορέων βρίσκονται, λόγω θέρους, οι πρωτοβουλίες διαφύλαξης του δασικού πλούτου και εν γένει του περιβάλλοντος των νησιωτικών περιοχών, με την συνδρομή των τοπικών εθελοντικών δυνάμεων.

Το δίκτυο συνεργασίας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των νησιωτικών Δήμων, των κατά τόπους κλιμακίων της Πυροσβεστικής, των εποχικών πυροφυλάκων και των εθελοντών, αποτελεί θεμελιώδη έννοια στο πεδίο της πυροπροστασίας και ως εκ τούτου αυξάνεται η συχνότητα των περιπολιών, σε όλα τα πυκνόφυτα σημεία των νησιωτικών περιοχών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Σκιάθου, Γιώργος Λιακόπουλος, τονίζει ότι: «έχουμε αυξήσει τα μέτρα περιπολίας, με έξι περιπολικά οχήματα, ενώ παράλληλα ο μηχανολογικός εξοπλισμός που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι ικανοποιητικός». Ο Δήμος Σκιάθου έχει προσλάβει, στο μεταξύ, εννέα διμηνίτες πυροφύλακες, οι οποίοι κινούνται σε διάφορα σημεία του νησιού, ενώ ενισχύονται από το ανάλογο έμψυχο δυναμικό οι δύσκολες ώρες, από τις 12 τα μεσάνυχτα, έως τις 8 το πρωί, με επιπλέον περιπολίες, ανάλογα με την ένδειξη του δείκτη επικινδυνότητας και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Στο μεταξύ «υπάρχει αγαστή συνεργασία με τους εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις ΠΡΟΤΕΚΤΑ και «Πυροπροστασία Σκιάθου 2013», προκειμένου να επιτευχθεί το προσδοκώμενο, σε κάθε περίπτωση, αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Λιακόπουλος.

Υπέρμαχος του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των δασών, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκιάθου, ήταν από τους πρώτους που διεκδίκησαν την συγκεκριμένη εφαρμογή, υπογραμμίζοντας ότι θα καταστήσει ακόμη πιο αποτελεσματικό το έργο της πρόληψης και της καταστολής πυρκαγιών, εάν τελικά τελεσφορήσει.

Το αίτημα, ωστόσο, παραμένει, ενώ όπως επισημαίνει ο ίδιος: «αναμφίβολα θα βοηθούσε το έργο μας η εγκατάστασή του, διότι θα μας έδινε την δυνατότητα να παρακολουθούμε, ανά πάσα στιγμή, τη διαφορά θερμοκρασίας σε διάφορα σημεία του νησιού, χωρίς να καταγράφονται προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με την πρότασή μας».

Ανάλογα μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί και στη γειτονική Σκόπελο, όπου πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση περιπολίες στις δασικές περιοχές, οι πίνακες των εθελοντών είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των αρμοδίων, οι πυροφύλακες, εθελοντές και εποχικοί είναι σε επιφυλακή και οι δεξαμενές γεμάτες με νερό, για κάθε ενδεχόμενο. Παρά δε το γεγονός ότι το ποσό που δόθηκε φέτος στη Σκόπελο για την πολιτική προστασία είναι λιγότερο από 30.000, εντούτοις, τα μέτρα φύλαξης έχουν αυξηθεί.

Ομοίως και στο Δήμο Αλοννήσου, ο τομέας της πολιτικής προστασίας έχει ενισχυθεί με την παρουσία δύο εργατών πολιτικής προστασίας που προσλήφθηκαν από το Δήμο, με δίμηνη σύμβαση. Παράλληλα βρίσκονται σε ετοιμότητα το έμψυχο δυναμικό και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί στους δρόμους από τον Δήμο, προκειμένου να απομακρυνθούν ξερά κλαδιά και να καθαριστούν διάφορα σημεία με πυκνή βλάστηση, ενώ όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Αλοννήσου, κ. Βαφίνης: «υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής και Δήμου, για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, ανά πάσα στιγμή».

Οργανώνονται οι εθελοντές

Στο μεταξύ οργανώνονται οι εθελοντές πυροπροστασίας στη Σκιάθο. Στα πλαίσια, μάλιστα, της καλύτερης οργάνωσης της Εθελοντικής Ομάδας Πυροπροστασία 2013 σχεδιάστηκε λογότυπο και τυπώθηκαν σήματα για τα αυτοκίνητα των εθελοντών.

Επίσης εντός των ημερών θα γίνει η παραλαβή των γιλέκων χρώματος πορτοκαλί με αντανακλαστικές ταινίες, ώστε να είναι ευδιάκριτη η παρουσία των εθελοντών στα σημεία ελέγχου και στις περιπολίες. Τα γιλέκα είναι ευγενική προσφορά των Ευάγγελου Καρβέλη, Ουρανίας Χαλκιά, Νίκου Σιγάλα και Αναστασίας Φιλαρέτου, ενώ ουσιαστική είναι η συνδρομή της Αναστασίας Ταχτσή για την εκτύπωση του λογοτύπου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου