ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ασθενοφόρα σε ακινησία…

ασθενοφόρα-σε-ακινησία-722738

Στα Κέντρα Υγείας των Σποράδων βάρδιες μένουν ακάλυπτες, εξαιτίας ελλείψεων σε οδηγούς

Βιβλίο με ιστορίες καθημερινής τρέλας θα μπορούσαν να γράψουν οι οδηγοί των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Οι κενές θέσεις, οι οποίες αφήνουν ακάλυπτες βάρδιες σε ημερήσια βάση, σε συνδυασμό με τα κοντέρ των ασθενοφόρων που έχουν χτυπήσει κόκκινο από τα χιλιόμετρα που γράφουν, δημιουργούν σκηνικό παράκρουσης, ιδιαίτερα στη Σκιάθο, ένα νησί που «βουλιάζει» τους θερινούς μήνες από τουρίστες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Μαζί με το ιατρικό και λοιπό προσωπικό των Κέντρων Υγείας, οι οδηγοί των ασθενοφόρων αντιμετωπίζουν τον δικό τους «πονοκέφαλο», από τις ελλείψεις σε προσωπικό. Οι καταστάσεις χάους έχουν γίνει ένα με την καθημερινότητά τους και πλέον έχουν συνηθίσει ότι άθελά τους και δίχως να είναι δική τους ευθύνη, θα κινδυνεύουν να βρεθούν στο… μάτι του κυκλώνα. Θα τους ζητήσουν και τα ρέστα σε μια… στραβοτιμονιά, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν εισακούει επί πολλά χρόνια τις φωνές τους. Αν δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις, είναι αδύνατο τα ασθενοφόρα να είναι σε ετοιμότητα κίνησης όλο το 24ωρο.

Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου κάθε μήνα, όταν καλούνται να εκδώσουν το πρόγραμμα με τις βάρδιες, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια δύσκολη «εξίσωση». Πώς τρεις οδηγοί ασθενοφόρων θα καλύψουν όλες τις βάρδιες του 24ωρου και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Το αποτέλεσμα; Κάθε πρωί το ασθενοφόρο του Κ.Υ. στο νησί να μένει ακινητοποιημένο. Και αν στη διάρκεια του πρωινού προκύψει ένα σοβαρό περιστατικό, που απαιτεί διακομιδή τραυματία ή ασθενούς, θα αρχίσουν τα τηλέφωνα των οδηγών να «σπάνε» ή τα κουδούνια των σπιτιών τους να χτυπούν ακατάπαυστα, καλώντας τους να προσέλθουν στην υπηρεσία και ας είναι οι ώρες ξεκούρασης…

Ρεπό και άδειες πάνε περίπατο για τους ίδιους, ενώ τις έξτρα ώρες που θα εργαστούν, από δικό τους φιλότιμο και με ευαισθησία απέναντι στον ανθρώπινο πόνο ή στο ενδεχόμενο μια ανθρώπινη ζωή να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, γνωρίζουν ότι δεν θα τις πληρωθούν.

Οσο για αναρρωτικές άδειες ούτε να το σκεφτούν. Οι ελλείψεις τους έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα να ασθενήσουν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση οδηγού στο Κ.Υ. Σκιάθου, ο οποίος χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργείο, όμως, κάθε φορά που αιτείται άδειας… οπισθοχωρεί μπροστά στις επιπλέον βάρδιες που θα μείνουν κενές στη διάρκεια της απουσίας του.

Από τα Κέντρα Υγείας των Σποράδων έχουν κουραστεί να στέλνουν υπομνήματα και αναλυτικές καταστάσεις με τις ελλείψεις σε προσωπικό. Ούτε το καλοκαίρι, που ο πληθυσμός των νησιών αυξάνεται, δεν αλλάζει η κατάσταση. Το αίτημα για κάλυψη των θέσεων οδηγών ασθενοφόρων τίθεται τουλάχιστον από το 2010, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στις περιπτώσεις δε που επιχειρηθεί να αντιμετωπίσουν εκ των έσω τις δυσλειτουργίες, τότε θα βρεθούν μπλεγμένοι και υπόλογοι. Στη Σκιάθο δεν έχουν ξεχάσει ακόμη την περιπέτεια του τραυματιοφορέα του Κέντρου Υγείας.

Οταν βάρδιες έμεναν ακάλυπτες από οδηγό, το ασθενοφόρο έθετε σε κίνηση ο ίδιος, ο οποίος δεν είχε δίπλωμα οδήγησης! Μετά από κλήση για βοήθεια, πήρε στα χέρια του το τιμόνι και έσπευσε σε περιστατικό. Η αργοπορία, ωστόσο, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες συγγενών του ασθενούς, οι οποίοι όταν πληροφορήθηκαν ότι οδηγούσε χωρίς δίπλωμα προχώρησαν σε καταγγελία. Ακολούθησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ο τραυματιοφορέας, ο οποίος πήγε για καλό, βρήκε τον μπελά του…

Η ΕΔΕ θα εξέταζε γιατί το ασθενοφόρο κινήθηκε από άτομο αναρμόδιο και μάλιστα χωρίς την απαιτούμενη άδεια, λες και οι διοικούντες δεν γνώριζαν ότι τα σημαντικά κενά καλύπτονται όπως – όπως και χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας.

Εκτοτε εστάλη εγκύκλιος σε όλα τα Κ.Υ. να απαγορεύεται η οδήγηση ασθενοφόρων από τραυματιοφορείς.

Αφημένα στην τύχη τους

Τα Κέντρα Υγείας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και τα προβλήματα, αντί να απομακρύνονται σταδιακά, σωρεύονται διαρκώς.

Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, από το 2009 οπότε έληξε η σύμβαση για τον έναν από τους τέσσερις οδηγούς, η θέση έμεινε κενή.

Στον τόπο δε του περιστατικού καταφθάνει μόνο ο οδηγός. Για να σηκωθεί το φορείο και να μπει στο ασθενοφόρο θα χρειαστεί πάντα η βοήθεια συγγενών ή αν δεν υπάρχουν περαστικών… Τουρίστες έχουν βιώσει πλήθος παρόμοιων σκηνικών, όταν περνώντας από το σημείο τους έχουν καλέσει να βοηθήσουν για να τοποθετηθεί το φορείο στο ασθενοφόρο.

Στη Σκόπελο, δύο οδηγοί καλύπτουν τις βάρδιες λειτουργίας του ενός ασθενοφόρου. Και καθώς δεν μπορούν να εργαστούν περισσότερες από έξι βάρδιες το μήνα ως έξτρα, υπάρχουν χρονικά διαστήματα της ημέρας που δεν υπάρχει οδηγός σε υπηρεσία. Το βράδυ δουλεύουν με τηλέφωνο, δηλαδή σπεύδουν όπου τους καλέσουν σε περίπτωση ανάγκης.

Οδηγός 24ωρου Με έναν οδηγό, ο οποίος εργάζεται σε 24ωρη βάση, εξυπηρετούνται στην Αλόννησο οι ανάγκες διακομιδών στο Περιφερειακό Ιατρείο. Ο μοναδικός οδηγός του ασθενοφόρου βρίσκεται σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Ο οδηγός δουλεύει «on call», δηλαδή πάντα με το τηλέφωνο δίπλα, ώστε να προστρέξει οποιαδήποτε ώρα κληθεί σε περιστατικό και δεν μπορεί να κουνήσει ρούπι… από το νησί. Να αρρωστήσει, βέβαια, απαγορεύεται!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου