ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προστασία των δασών της Σκιάθου

προστασία-των-δασών-της-σκιάθου-726639

Βασικό ζητούμενο αποτελεί η αναγέννηση του δασικού πλούτου της Σκιάθου, με έμφαση στον βιότοπο των Κουκουναριών, όπου η συσσώρευση ξηρού υλικού, η έλλειψη φωτός και οι ανθρωπογενείς επιδράσεις, λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή, χειροτερεύουν αφ’ ενός τις υδατικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κουκουναριάς και αφ’ ετέρου καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη φυσική της αναγέννηση. Η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου βιότοπου και δεδομένης της έντονης τουριστικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο νησί, οδήγησε στη λήψη ιδιαίτερων μέτρων τα οποία επιτρέπουν μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες, προκειμένου να διαφυλαχτεί αναλλοίωτος.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, την ίδια στιγμή, για τον δασικό πλούτο της Σκιάθου, ο εμπλουτισμός με 1.000 κουκουναριές pinus pinea της περιοχής του βιοτόπου και της ευρύτερης περιοχής του Δάσους Μαντράκι. Τα ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν από την σελίδα στο facebook, του φυσικού μεταλλικού νερού Αύρα, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα». Από το 2008 έως και σήμερα, σε συνεργασία με τον Αρκτούρο, πραγματοποιείται μια σημαντική επένδυση στην προστασία των ελληνικών δασών, μέσω του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα».

Οι τρεις βασικοί άξονες του προγράμματος είναι η αναδάσωση – δενδροφύτευση, ο καθαρισμός περιαστικών δασών, αλλά και η εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων γύρω από το περιβάλλον, πάντα με την επιστημονική καθοδήγηση ενός πολύτιμου συνεργάτη, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αρκτούρος.

Θεωρώντας πολύ σημαντική την παραπάνω πρωτοβουλία και θέτοντας ως στόχο την ένταξη της Σκιάθου στο πρόγραμμα, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κατέθεσαν τον Ιούνιο του 2012 αίτηση για συμμετοχή.

Μετά την απαραίτητη αλληλογραφία και τη συνεχή επικοινωνία που αναπτύχθηκε, επισκέφτηκαν τη Σκιάθο στις 16 Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος. Με την καθοδήγηση του Δασολόγου του Δήμου κ. Βασίλη Ταμπάκη και των μελών του Συλλόγου, ξεναγήθηκαν στην περιοχή υλοποίησης της δράσης. Από τον Σύλλογο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δασολόγου του Δήμου, είχε προταθεί η περιοχή του βιότοπου των Κουκουναριών και η δασική περιοχή Μαντράκι.

Οι συντονιστές του προγράμματος, σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου, το Δασαρχείο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», θα συμβάλουν στην ανανέωση και εμπλουτισμό του βιοτόπου των Κουκουναριών στην περιοχή «Κουκουναριές» και «Μαντράκι» Σκιάθου με την φύτευση 1.000 δέντρων κουκουναριάς (Pinus Pinea). Επιπλέον, θα αναλάβει την φροντίδα τους για τα τρία πρώτα χρόνια, εξασφαλίζοντας στα δενδρύλλια το απαραίτητο για αυτά πότισμα κατά την ξηροθερμική περίοδο του καλοκαιριού.

Η παραπάνω πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του προγράμματος υιοθεσίας της δασικής περιοχής Μαντράκι από τον Σύλλογο. Σε συνεργασία με τη Δασική υπηρεσία του Δήμου, το Δασαρχείο και την πυροσβεστική υπηρεσία έχει λάβει, στο μεταξύ, μέτρα προστασίας κατά της παράνομης υλοτομίας και των πυρκαγιών, υλοποιώντας παράλληλα πρωτοβουλίες δενδροφυτεύσεων.

Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το δάσος των Κουκουναριών, έχουν κηρυχτεί ως Αισθητικά Δάση, και προστατεύονται από ειδικές περιβαλλοντικές διατάξεις. Επιπλέον, η περιοχή Κουκουναριές, η οποία βρίσκεται δυτικά του νησιού, αποτελεί σύμφωνα με το δίκτυο Φύση 2000, Τόπο Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR 1430003 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή». Η περιοχή καλύπτεται κυρίως από πευκοδάσος Χαλεπίου και Κουκουναριάς με πλούσιο θαμνώδη υπόροφο από αείφυλλα πλατύφυλλα.

«Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανάγκη τη βοήθειας μας, και το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας και προστατεύοντας το σημαντικό αυτό βιότοπο της Κουκουναριάς» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Θόδωρος Τζούμας. Ο ίδιος δεν παραλείπει, τέλος, να απευθύνει ευχαριστίες σε «όλους τους φίλους που ψήφισαν τη δράση, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να ενταχθεί η περιοχή του βιότοπου στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου