ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρωτοβουλίες για ανέργους

πρωτοβουλίες-για-ανέργους-726829

Εμφαση δίνεται στο πεδίο της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στα νησιά, με παράλληλο στόχο την απασχόληση δεκάδων ανέργων.

Στην Σκόπελο ειδικότερα, ήδη έχουν απορροφηθεί και εργάζονται σε τέσσερα ξενοδοχεία του νησιού είκοσι πέντε άνεργοι από διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, οι οποίοι καταρτίστηκαν από ειδικούς, μέσω του προγράμματος «σερβιτόρος» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το ΚΕΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η διαδικασία κατάρτισης πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος, δίνοντας στους άμεσα ενδιαφερόμενους την δυνατότητα να απασχοληθούν επαγγελματικά στο συγκεκριμένο πεδίο.

Στο μεταξύ, έχει εγκριθεί και αναμένεται να υλοποιηθεί ενόψει του 2014 ανάλογο πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα τον τουρισμό και την ευθύνη της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Βορείων Σποράδων. Λίντερ στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος για τις Βόρειες Σποράδες είναι η Ένωση Ξενοδόχων της Σκοπέλου και συμμετέχουν φορείς και των τριών νησιών.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται, σημειωτέον, η κατάρτιση 90 συνολικά ανέργων, 33 εκ των οποίων θα προέρχονται από την Σκιάθο, αντίστοιχος αριθμός από την Σκόπελο και 25 από την Αλόννησο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Βορείων Σποράδων Γιάννης Γιολδάσης, πρόεδρος ταυτόχρονα της Ένωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου, επισημαίνει ότι «επιβάλλεται να βελτιωθούν οι υπηρεσίες στο πεδίο του τουρισμού, όπου πρέπει να δώσουμε όλοι βαρύτητα, διότι αφορά ένα μεγάλο κομμάτι διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, πέραν των ξενοδοχείων. Επιβάλλεται, προσθέτει ο ίδιος, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες στον τουρισμό και μάλιστα βασικό ζητούμενο είναι να πραγματοποιείται κατάρτιση σε διαρκή μορφή».

Παράλληλα εκτιμάται ότι η εφαρμογή των παραπάνω προγράμματος, που τοποθετείται χρονικά πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών όσο και στην απασχόληση ανθρώπων που θα ασχοληθούν με τον τουρισμό, είτε ως εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, είτε σε καταστήματα εστίασης, διότι θα καταστούν πιο έμπειροι πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Το βασικότερο σημείο του προγράμματος και κάθε παρόμοιου προγράμματος που υλοποιείται είναι η απασχόληση των ανέργων, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Γιολδάσης «το ζητούμενο είναι η επαγγελματική απορρόφηση του συνολικού αριθμού των καταρτιζομένων».

Σε εποχές κρίσης, με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, είναι πολύ σημαντική η προσφορά εργασίας, η οποία σε ότι αφορά στην θερινή σεζόν, είναι κατά κανόνα σύμφυτη με το τουριστικό πεδίο. Ωστόσο «πολύ χαμηλή ζήτηση υπήρχε φέτος από ανέργους άλλων περιοχών, δεδομένου ότι κατά κύριο λόγο αρκετές προσφερόμενες θέσεις εργασίας στο νησί καλύφθηκαν από γηγενείς και σε μικρότερο ποσοστό από ανέργους προερχόμενους από την περιοχή της Θεσσαλίας γενικότερα», όπως αναφέρει ο κ. Γιολδάσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι κάτοικοι των αστικών κέντρων προφανώς δεν μετακινούνται προς τις νησιωτικές περιοχές».

Σκιαγραφώντας παράλληλα την εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική κίνηση στην Σκόπελο, στην παρούσα τουλάχιστον χρονική στιγμή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού αναφέρει ότι είναι μάλλον υποτονική, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού θα συμβάλουν στην τόνωση του ενδιαφέροντος των ημεδαπών τουριστών, στην διάρκεια κυρίως του φθινοπώρου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου