ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εφοπλιστής πίσω από τα 8,5 εκ. ευρώ!!!

εφοπλιστής-πίσω-από-τα-85-εκ-ευρώ-768232

Που βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Σκιαθίτη βιοπαλαιστή!!!

Εξαιρετικά αποκαλυπτικό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα ελέγχου των ελεγκτών της ΔΟΥ Βόλου , που πήραν εντολή να διερευνήσουν την υπόθεση του Σκιαθίτη στο όνομα του οποίου βρέθηκαν να είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα του εξωτερικού 8.500.000 ευρώ και ο οποίος είχε κληθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσής τους ή να πληρώσει το φόρο 45% και το υπόλοιπο να μπορεί να το κάνει ανάληψη.

Ρεπορτάζ ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Το πόρισμα του ελέγχου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες και παρά την άκρα μυστικότητα με την οποία περιβάλλουν την όλη υπόθεση οι τοπικές ελεγκτικές αρχές, εγκέφαλος της υπόθεσης φέρεται, σύμφωνα με το πόρισμα, να είναι Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος κινήθηκε εν αγνοία του Σκιαθίτη βιοπαλαιστή ο οποίος από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε στην Εφορία του Βόλου για να δώσει εξηγήσεις, δήλωσε πλήρη άγνοια για το πώς αναμίχθηκε το όνομά του στην υπόθεση ενός τόσου υπέρογκου ποσού.

Στην αρχή οι τοπικές ελεγκτικές αρχές επιχείρησαν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο αν ο Σκιαθίτης ήταν… αχυράνθρωπος και αποδέχθηκε έναντι αμοιβής από άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, να είναι συνδικαιούχος σε ένα τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου οι πραγματικοί δικαιούχοι να αποφύγουν τη χρήση των ονομάτων τους για τη μεταφορά των χρημάτων τους σε τράπεζα του εξωτερικού.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αρχικές έρευνες των εφοριακών που επιφορτίστηκαν με την ευθύνη διερεύνησης της περίεργης αυτής υπόθεσης η οποία όταν είδε το φως της δημοσιότητας, είχε προκαλέσει αίσθηση στην τοπική κοινωνία, εστιάστηκαν σε άτομα του νησιού που διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτές έφτασαν μέχρι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στο θέμα των εμβασμάτων στο όνομα του Σκιαθίτη βιοπαλαιστή ο εφοπλιστής για τη μεταφορά του εμβάσματος των 8,5 εκατ. ευρώ είχε την αμέριστη υποστήριξη στελεχών και μεγάλης εμπορικής τράπεζας.

Τα στελέχη της τράπεζας από τα εκατομμύρια των πελατών της έπεσαν στο όνομα του μικροκαταθέτη από τη Σκιάθο! Χρησιμοποίησαν το όνομά του σαν συνδικαιούχο στον τραπεζικό λογαριασμό και στη συνέχεια με άλλο έμβασμα έγινε μεταφορά του ποσού σε τράπεζα του εξωτερικού, προκειμένου να αποφύγει τη φορολόγηση του υπέρογκου ποσού, το οποίο φορολογείται με ποσοστό 45%!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εφοπλιστής ο οποίος κατονομάζεται από τον έλεγχο της ΔΟΥ Βόλου ότι είναι ο κάτοχος του λογαριασμού έχει και επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το πόρισμα με την επισήμανση εμπιστευτικό έχει αποσταλεί ήδη στα κεντρικά του ΣΔΟΕ, με το Σκιαθίτη βιοπαλαιστή να αναζητεί να του παραδοθεί το πόρισμα προκειμένου να ασκήσει διώξεις σε όλους όσοι τον ενέπλεξαν σε αυτή την υπόθεση, από την οποία τρώθηκε ανεπανόρθωτα η προσωπική του τιμή και υπόληψη στους συντοπίτες του στο νησί και όχι μόνον.

Στη ΔΟΥ Βόλου κρατούν τα στόματα ερμητικά, με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Βόλου Χρ. Τσαμπρινό να δηλώνει πλήρη άγνοια, όπως άγνοια δηλώνουν και είναι και αρνητικοί σε οποιαδήποτε πληροφορία και οι άντρες του ΣΔΟΕ στο Βόλο και στη Λάρισα οι οποίοι παρέλαβαν το πόρισμα του ελεγκτή της ΔΟΥ και οι οποίοι το διαβίβασαν στα κεντρικά του Σώματος Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να επιληφθούν τα περαιτέρω.

Τα στοιχεία στο Κέντρο Ελέγχου

Ολο το κουβάρι της υπόθεσης του Σκιαθίτη βιοπαλαιστή αλλά και άλλων πολλών απλών πολιτών που έπεσαν θύματα της κερδοσκοπικής βουλιμίας μεγιστάνων με τις πλάτες ορισμένων τραπεζών οι οποίες παραβίασαν κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, περιγράφεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας « Ελευθεροτυπία» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα το οποίο είχε τίτλο : « Από φοροδιαφυγή 7 δις θα εισπράξουν ψίχουλα» και στο οποίο εκτός των άλλων ο συντάκτης του ρεπορτάζ, ο συνάδελφος Θάνος Πασχάλης σημείωνε εκτός τα εξής: « …Ύστερα από όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των 12.200 υπόπτων για φοροδιαφυγή που αγνόησαν τα καλέσματα τη Εφορίας, το λόγο τώρα έχει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου και η ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για εξονυχιστικό έλεγχο με κριτήρια ανάλυση κινδύνου και έμμεσες τεχνικές ελέγχου, για να διαπιστώσουν ποιοι κορόιδεψαν και να επιβάλουν αναδρομικά φόρους και προσαυξήσεις ( για τα οικονομικά έτη 2005- 2009 ) στους φοροδιαφεύγοντες συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εστάλησαν οι πρώτες κλήσεις για έλεγχο και οι μη προφανείς δικαιολογίες των εμβασματούχων εξωτερικού θα πεταχθούν, όπως δηλώνουν στο Υπουργείο Οικονομικών, στον κάλαθο των αχρήστων. Από την προσέλευση στις Εφορίες και στο ΣΔΟΕ , σημειώνεται στο ρεπορτάζ, διαπιστώθηκαν επίσης ουκ ολίγες παραδοξότητες .

Νοικοκυρές ή οικιακές βοηθοί εμφανίζονται ως αποστολείς υψηλών ποσών σε ευρωπαϊκές τράπεζες, παρότι δεν είχαν υποβάλει ποτέ φορολογικές δηλώσεις ή δήλωναν σχεδόν μηδενικά ποσά. Αποστολείς εμβασμάτων που δήλωσαν δημόσιοι υπάλληλοι είναι υψηλόβαθμα στελέχη σε Εφορίες και Πολεοδομίες, ενώ ορισμένες offshore εταιρείες χρησιμοποίησαν, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, τρίτα πρόσωπα, για να στείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε άλλη offshore .

Όταν οι συγκεκριμένοι εκλήθησαν στο ΣΔΟΕ, κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικό, όπως έλεγαν στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Αποτέλεσμα; Να αρχίσουν να υποβάλουν μηνύσεις στους εκπροσώπους των οffshore που επιχείρησαν να τους εμπλέξουν σε αφορολόγητες εξαγωγές μεγάλων χρηματικών ποσών.

Όσοι είχαν ασύμβατες καταθέσεις με τα δηλωμένα εισοδήματα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της « Ελευθεροτυπίας», εκλήθησαν από τις αρμόδιες Εφορίες να δικαιολογήσουν τις τεράστιες διαφορές, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις. Από αυτούς προσήλθαν οι μισοί, δηλαδή 12.500, ενώ οι υπόλοιποι απλώς αδιαφόρησαν παρά το ειδοποιητήριο που έλαβαν.

Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν οι ελληνικές πονηριές . Αρκετοί ζητούν παρατάσεις στην υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων προφασιζόμενοι ότι έχουν ζητήσει από τα εδώ υποκαταστήματα των τραπεζών τις κινήσεις των λογαριασμών τους τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την περίοδο από το 2000 ως το 2010.

Στόχος τους να πείσουν την Εφορία ότι έκαναν καταθέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και έτσι συγκεντρώθηκαν τα ποσά ή μέρος των οποίων στη συνέχεια εμβάστηκε στο εξωτερικό. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι ενώ κατέθεταν μεγάλα ποσά σε ελληνικές τράπεζες, αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους απέφευγαν να τα δηλώσουν στην Εφορία, είτε επρόκειτο για ετήσια εισοδήματα, είτε για δωρεές κέρδη μετοχών, πωλήσεις ακινήτων κ.λ.π.

Ορισμένοι για να δικαιολογήσουν τα υψηλά εμβάσματα, δήλωσαν ότι έλαβαν άτυπες δωρεές από φίλους ή συγγενικά τους πρόσωπα , επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, τους παρέχει τη δυνατότητα έστω και εκπρόθεσμα να καλύψουν τις διαφορές μεταξύ δηλούμενων και εξαχθέντων ποσών, πληρώνοντας λιγότερο φόρο. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος που επιβάλλεται είναι 10%, εκτός των προσαυξήσεων επί των προστίμων, γλιτώνοντας έτσι τα χειρότερα.

Δηλαδή η φορολόγησή τους με βάση τις κλίμακες εισοδήματος που φτάνουν ως το 45%. Από την άλλη όμως μπορούν να βρεθούν εκτεθειμένοι οι φίλοι και οι συγγενείς τους που συνομολόγησαν ότι τους δώρισαν μεγάλα ποσά, καθώς θα κληθούν οι ίδιοι να δηλώσουν οι ίδιοι που τα βρήκαν».

Σχετικά άρθρα :

– «Δεν είμαι ο εκατομμυριούχος»!

Ζητούν από πάμφτωχο 8,5 εκ. ευρώ!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου