ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανακύκλωσαν 90 τόνους πλαστικό

ανακύκλωσαν-90-τόνους-πλαστικό-769009

Μεγάλος όγκος άχρηστων αντικειμένων από πλαστικό και αλουμίνιο, που μεταφράζονται αριθμητικά σε 90 περίπου τόνους, απομακρύνθηκαν από τη Σκιάθο τα τελευταία δυόμιση χρόνια, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Πράσινη Αλεπού». Της προσπάθειας που απαρτίζεται από δυναμικές γυναίκες, μέλη της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών Σκιάθου, οι οποίες επί δυόμιση χρόνια υλοποιούν με επιτυχία πρωτοβουλίες άρρηκτα συνδεδεμένες με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Σύλλογος που προετοιμάζει το επόμενο βήμα του, την δημιουργία, δηλαδή, Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όσοι Σκιαθίτες επιθυμούν, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Στις 2 Μαΐου μάλιστα, συγκεντρώθηκαν έξη ακόμη τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, το 15ο φορτίο, από την στιγμή που ξεκίνησε η δράση του Συλλόγου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Γκάμπυ Μουτζούρη, εκ των ιδρυτικών μελών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, υπογραμμίζει ότι «στόχος μας είναι να διευρύνουμε την ανακύκλωση και σε άλλα άχρηστα αντικείμενα. Το πρώτο βήμα ήταν τα πλαστικά μπουκάλια του νερού. Το δεύτερο όλες οι πλαστικές συσκευασίες πετ, το τρίτο βήμα τα κουτάκια αλουμινίου, το τέταρτο βήμα η αλλαγή καταστατικού για πιο οργανωμένες δράσεις και το πέμπτο βήμα θα είναι να συνεχίσουμε την ανακύκλωση, με ακόμη περισσότερα άχρηστα αντικείμενα, από διάφορα υλικά».

Στο μεταξύ, πολύ μεγάλη απήχηση είχε η εκστρατεία για την απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου, που κατέστη δυνατή, χάρη στην ένθερμη ανταπόκριση του κόσμου. Το καινούργιο αυτοκίνητο, θα δρομολογηθεί μόλις λάβει σάρκα και οστά ο συνεταιρισμός και ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η κ. Μουτζούρη «η δράση θα παραμείνει εθελοντική, αλλά με το καινούργιο καταστατικό θα μπορούμε να αναζητούμε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο την ανακύκλωση».

Με πρωτοβουλία των γυναικών που απαρτίζουν τον Σύλλογο, έχουν τοποθετηθεί, στο μεταξύ, ειδικά καλάθια σε διάφορα σημεία του νησιού, στην αγορά, στις παραλίες και σε όλες τις στάσεις των λεωφορείων, όπου εναποτίθενται άχρηστα αντικείμενα, πλαστικά μπουκάλια πετ και κουτάκια αλουμινίου, τα οποία συγκεντρώνονται, πρεσάρονται για να μειωθεί ο όγκος και όταν συγκεντρωθούν έξι περίπου τόνοι, μεταφέρονται με φορτηγό και έξοδα του Συλλόγου, εκτός του νησιού, για ανακύκλωση. Στην παρούσα φάση το κάθε μέλος συγκεντρώνει με το δικό του όχημα τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα που τοποθετούνται στα ειδικά καλάθια, έως ότου παραληφθεί το όχημα, που θα χρησιμοποιηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι γηγενείς και επισκέπτες του νησιού τοποθετούν πλέον στα ειδικά καλάθια τα άχρηστα αντικείμενα και ως εκ τούτου θα στόχος των εμπνευστών της παραπάνω προσπάθειας είναι η τοποθέτηση και άλλων καλαθιών σε διάφορα σημεία του νησιού. Οι δραστήριες γυναίκες που έχουν θέσει ως στόχο ζωής την προστασία του περιβάλλοντος, υιοθετούν μια καινοτόμα πρωτοβουλία, που βασίζεται στον εθελοντισμό και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο την σημαντική δραστηριότητα που αναπτύσσουν και δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της Σκιάθου να συμμετάσχουν ενεργά στον υπό ίδρυση κοινωνικό συνεταιρισμό, εφόσον το επιθυμούν.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου