ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διάσωση μνημείων της Σκιάθου

διάσωση-μνημείων-της-σκιάθου-775327

Το «πράσινο φως» για την διαφύλαξη των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του Κοιμητηρίου της Σκιάθου, έδωσε η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε η κήρυξη του νοτίου τμήματος του Κοιμητηρίου της Σκιάθου ως «Ιστορικός Τόπος».

Η συγκεκριμένη απόφαση δικαίωσε την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», όταν, από τον Ιούνιο του 2012, σε συνεργασία με την Σκιαθίτισσα Ιστορικό-Αρχαιολόγο, Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, είχε υποβάλει αίτημα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Το αίτημα αφορούσε στην κήρυξη, ως νεότερων μνημείων, των αξιόλογων μνημείων του νεκροταφείου Σκιάθου, προκειμένου να προστατευθούν. Πρόκειται για Νεοκλασικά μνημεία της εποχής που καλύπτει το χρονικό διάστημα από τα μέσα του 19 έως τις αρχές του 20 αι, εποχής της ανάπτυξης, στην Ελλάδα, της αστικής τάξης και της επικράτησης στην Τέχνη, του ρεύματος του Νεοκλασικισμού, που ονομάστηκε έτσι, γιατί οι εικαστικές Τέχνες ακολουθούν πρότυπα της κλασικής εποχής των 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κ. Κορωνιού-Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο. Σε συνέχεια μάλιστα της απαραίτητης συνεργασίας που αναπτύχθηκε με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της αρχαιολόγου της Υπηρεσίας, κ. Ολυμπίας Πεπεράκη, στα μέσα Νοεμβρίου του 2012, όπου, με την καθοδήγηση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου και της κ. Κορωνιού, συνέλεξε στοιχεία από την αυτοψία στο χώρο του Κοιμητηρίου. Στη συνέχεια, η Υπηρεσία απέστειλε το σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, ότι με πρωτοβουλία του ίδιου Συλλόγου πραγματοποιήθηκε ομιλία της κ. Κορωνιού με θέμα «Η Σκιάθος που χάνεται», όπου παρουσιάστηκε η μελέτη που εκπόνησε για τα μνημεία ιδιαίτερης Τέχνης του κοιμητηρίου και ανέλυσε τους συμβολισμούς των μνημείων αυτών και την προέλευσή τους, προεκτείνοντας τη σημειολογία τους στις κοινωνικές διαστάσεις της εποχής. Η διακεκριμένη Σκιαθίτισσα Ιστορικός-Αρχαιολόγος, έχει συντάξει, μεταξύ άλλων, αρχαιολογικές μελέτες για την εκκλησία της Παναγίας Λιμνιάς, για το εξωκλήσι Παναγία Ντουμάν και για άλλα μνημεία, ενώ μελέτες της έχουν δημοσιευτεί, παράλληλα, σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Σε συνέχεια των ενεργειών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος» για την προστασία των μνημείων του Κοιμητηρίου, μεταφέρθηκαν, μετά από σχετική έγκριση του Δήμου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τα μαρμάρινα σπαράγματα, από μνημεία που έχουν διαμελισθεί και κείτονταν διάσπαρτα, στο χώρο του Κοιμητηρίου, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Παναγίας Λιμνιάς. Κατά συνέπεια δημιουργήθηκε ένας πρώτος πυρήνας εκθεμάτων της σύγχρονης ιστορίας της Σκιάθου. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Θοδωρής Τζούμας «τα μνημεία αυτά είναι η συμπυκνωμένη Ιστορία του τόπου μας, μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, που πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στη μνήμη των επερχομένων γενεών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου