ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ελλείψεις στο Μουσείο Παπαδιαμάντη

ελλείψεις-στο-μουσείο-παπαδιαμάντη-777093

Πόλο έλξης για περισσότερους από 30.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας, ημεδαπούς αλλά και αλλοδαπούς, αποτελεί το Μουσείο Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο, το οποίο στην παρούσα τουλάχιστον φάση, λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπευθύνων. Αναγκαία είναι κατά συνέπεια η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του Μουσείου Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκατοντάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Το πρόβλημα εντείνεται λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων, βάση της νέας νομοθεσίας, αλλά και της απουσίας εποχικών υπαλλήλων, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δεδομένων του Δήμου Σκιάθου, με αποτέλεσμα, το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται στην συνδρομή των εθελοντών.

«Ελλείψει προσωπικού προσανατολιζόμαστε στην τροποποίηση του ωραρίου και την θέσπιση της αργίας της Δευτέρας, όπως ισχύει για όλα τα Μουσεία πανελλαδικά» αναφέρει η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη, Αθηνά Παπαγεωργίου, ερωτηθείσα σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Η οποία προσθέτει ότι «σε παλαιότερες εποχές απασχολούνταν τέσσερις υπάλληλοι, δουλεύοντας σε δύο βάρδιες, προκειμένου να υπάρχει κυλιόμενο ωράριο, ενώ πέρυσι, η λειτουργία του Μουσείου ενισχύθηκε και από την δράση εθελοντών, πέραν του εποχικού προσωπικού». Στην παρούσα χρονική στιγμή έχει καλυφθεί μόνο η μια θέση, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολυάριθμοι επισκέπτες, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι επισκέψεις πραγματοποιούνται και στους δύο ορόφους του Μουσείου, είναι εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει.

Η έλλειψη εποχικού προσωπικού λόγω περιορισμένων οικονομικών, εντείνει το πρόβλημα, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η αντιδήμαρχος Σκιάθου Λίτσα Τσολοβίκου, αρμόδια επί οικονομικών θεμάτων «είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουμε προσλάβει εποχικούς αλλά αναμένουμε από την 1η Ιουνίου δύο φοιτήτριες, οι οποίες θα απασχοληθούν για ορισμένο διάστημα στο Μουσείο, στο πλαίσιο εκπόνησης της πρακτικής τους άσκησης». Εάν αποφασιστεί τελικά η πρόσληψη διμηνιτών «θα δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά στην πυροφύλαξη» διευκρινίζει η ίδια. Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται εξάλλου και στον Δήμο Σκιάθου, λόγω της συνταξιοδότησης υπαλλήλων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακόμη υπάλληλοι οδεύουν προς συνταξιοδότηση, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν οι κενές θέσεις, λόγω των σημαντικών περιορισμών που επιβάλλει η νέα νομοθεσία.

Στο μεταξύ, επισκέπτες του Μουσείου Παπαδιαμάντη προέρχονται από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας, και ως εκ τούτου είναι εύκολα αντιληπτή η ανάγκη στελέχωσης του χώρου, με το αντίστοιχο προσωπικό. Στον ίδιο χώρο εκπονούνται παράλληλα και εκπαιδευτικά προγράμματα, με την συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι προσεγγίζουν με έκδηλο ενδιαφέρον την ζωή και το έργο του «Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων». Οι εκπαιδευτικές εκδρομές ξεκινούν μάλιστα από τον Μάρτιο, από την στιγμή που ανοίγει δηλαδή το Μουσείο-Σπίτι Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, προκειμένου οι μαθητές να δουν από κοντά και να ψηλαφήσουν την ιστορία, την προσωπικότητα και το έργο που έγινε γνωστό διεθνώς, ανάγοντας την Σκιάθο σε εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό, όχι μόνο για τους φίλους των κοσμοπολίτικων διακοπών, αλλά και για τους υπέρμαχους του πνεύματος, του λόγου και της τέχνης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου