ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επιτακτικό αίτημα οι εποχικοί

επιτακτικό-αίτημα-οι-εποχικοί-777443

Κυρίαρχο αίτημα των νησιωτικών περιοχών είναι η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, ενόψει της θερινής περιόδου, προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στο πεδίο της καθαριότητας και της πολιτικής προστασίας. Παρά τα περιορισμένα κρατικά κονδύλια, που στην προκειμένη περίπτωση ανέρχονται στο ποσό των 89.000 ευρώ και για τους τρεις νησιωτικούς Δήμους, καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να καλυφθούν εκ των ενόντων, και με την συνδρομή των τοπικών εθελοντικών δυνάμεων, οι αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου.

Στον Δήμο Σκιάθου ειδικότερα, δόθηκαν 31.200 ευρώ φέτος για την πολιτική προστασία, ενώ αναμένεται παράλληλα η πρόσληψη και εποχικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι πολυεπίπεδες ανάγκες του νησιού. Άξιο υπογράμμισης είναι, ταυτόχρονα, το γεγονός ότι υλοποιούνται πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση του αριθμού των εθελοντών, που θα συνδράμουν τι πρωτοβουλίες πρόληψης, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανό πρόβλημα στο μέλλον. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Διολέττας «είναι φύση αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού με πέντε μόνο εργάτες καθαριότητας, το μόνιμο δηλαδή προσωπικό που έχουμε στην διάθεσή μας. Είναι απαραίτητοι, προσθέτει ο ίδιος, οι εποχικοί υπάλληλοι, διότι σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει πρόβλημα».

Στον Δήμο Σκοπέλου, αντίστοιχα, δόθηκαν 38.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της πολιτικής προστασίας ενόψει θέρους, ενώ στο μεταξύ συνεδρίασε χθες το τοπικό συντονιστικό όργανο με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, υπηρεσιών, αλλά και των εθελοντών του νησιού, δίνοντας βαρύτητα στο κομμάτι της πρόληψης, της προστασίας και της καθαριότητας. «Το ποσό που μας δίνεται για την πολιτική προστασία, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί και προσπαθούμε εκ των ενόντων να ανταποκριθούμε, πραγματοποιώντας καθαρισμούς και αποψιλώσεις σε διάφορα σημεία του νησιού, προκειμένου να αποτραπεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής. Ο σχεδιασμός δράσης παραμένει ο ίδιος, ενώ κομβικό σημείο είναι πάντα οι δυνάμεις των εποχικών υπαλλήλων. «Στην παρούσα περίοδο διαθέτουμε τέσσερις οχταμηνίτες, έναν οδηγό και τρεις εργάτες καθαριότητας και δέκα διμηνίτες που επίσης θα ενισχύσουν τον τομέα της καθαριότητας. Οι ανάγκες του νησιού αυξάνουν, ωστόσο, σταδιακά και απ’ ότι φαίνεται θα υποβάλουμε εκ νέου αίτημα για διμηνίτες» αναφέρει ο κ. Μιχελής.

Το ποσό της κρατικής επιχορήγησης που δόθηκε, τέλος, στον Δήμο Αλοννήσου για τον ίδιο σκοπό, είναι 20.000 περίπου ευρώ, ενώ στο μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη έξι διμηνιτών, μετά την χθεσινή έγκριση του αιτήματος που είχε υποβληθεί στην Περιφέρεια. Παράλληλα όμως, έχει υποβληθεί αίτημα και για την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων με σύμβαση οχτώ μηνών, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμη την σχετική έγκριση. «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις κρατικές επιχορηγήσεις, παρά το γεγονός ότι τα ποσά που δίνονται πλέον στους Δήμους, δεν επαρκούν» αναφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης. «Το θετικό στοιχείο, επισημαίνει ο ίδιος, είναι ότι τα λάβαμε εγκαίρως και θα προχωρήσουμε άμεσα σε δράσεις ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, όπως καθαρισμούς μονοπατιών, δρόμων, αποψιλώσεις κλπ, με την συνδρομή των διμηνιτών που θα προσληφθούν».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου