ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναζητούν εργασία στα νησιά

αναζητούν-εργασία-στα-νησιά-778067

Στην κατεύθυνση των νησιών των Βορείων Σποράδων μετατοπίζεται το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος δεκάδων ανέργων, της περιοχής μας και όχι μόνο, οι οποίοι αναζητούν εποχική απασχόληση, ενόψει της έναρξης της θερινής σεζόν.

Οι επιχειρήσεις των νησιών, ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα εστίασης, καταλύματα, γίνονται αποδέκτες πολυάριθμων αιτημάτων για εργασία, τα οποία, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, έχουν πολλαπλασιαστεί φέτος.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εντούτοις, οι επαγγελματίες των νησιών κάνουν λόγο για σαφή αύξηση των ανέργων που ζητούν απασχόληση για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά επιχειρηματίας της Σκιάθου, «εάν κατά το παρελθόν είχαμε δέκα περίπου ενδιαφερόμενους για μια αγγελία, σήμερα, μπορεί να προσέλθουν και χίλια άτομα για μια αγγελία».

Η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές η ίδια και για τα τρία νησιά, καθώς δεκάδες συμπολίτες άνεργοι, αλλά και οικογενειάρχες, αναζητούν ή έχουν ήδη εξασφαλίσει μια θέση εργασίας, έστω εποχική, η οποία θα διαρκέσει λίγους μήνες. Πριν την έναρξη μάλιστα της σεζόν, ξεκίνησε η διαδικασία εξεύρεσης εποχικής εργασίας στα νησιά, με την ελπίδα της εξασφάλισης του μεροκάματου, έστω και προσωρινά.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του κ. Σιδέρη, υπεύθυνου προσωπικού στο ξενοδοχείο Σκιάθος Παλλάς, ότι «κάθε χρόνο διατυπώνονται πολλά αιτήματα για εργασία, αλλά φέτος το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο. Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις του προσωπικού της εταιρίας έχουν ήδη καθοριστεί από τον Φεβρουάριο, τονίζει ο ίδιος, εντούτοις, πολύς κόσμος αναζητεί εργασία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κατά συνέπεια γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες πολλών αιτημάτων».

Στο μεταξύ, ωστόσο, και οι αιρετοί γίνονται αποδέκτες παρόμοιων αιτημάτων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι φορείς καλούνται να συνδράμουν, ως διαμεσολαβητές, προκειμένου να δοθεί λύση στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί κάτοικοι των νησιών, λόγω της κρίσης. «Είναι γεγονός ότι πολύς κόσμος απευθύνεται στον Δήμο, ζητώντας εργασία» αναφέρει η αντιδήμαρχος Σκιάθου, Λίτσα Τσολοβίκου, αρμόδια επί οικονομικών θεμάτων.

Όπως επισημαίνει παράλληλα η ίδια «πολλοί έρχονται με την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσουμε στην εξεύρεση εργασίας σε κάποια επιχείρηση του νησιού, εστιατόριο ή ξενοδοχείο. Πέρα από τους ντόπιους, προσθέτει η κ. Τσολοβίκου, έρχονται και άνεργοι από άλλες περιοχές, οι οποίοι επίσης αναζητούν εργασία στο νησί».

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, και ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, ο οποίος γίνεται σε καθημερινή βάση αποδέκτης αντίστοιχων αιτημάτων. «Γίνομαι αποδέκτης της αγωνίας του κόσμου να βρει εργασία, ενώ όπως τους εξηγώ, δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για προσλήψεις στο Δήμο, παρά μόνο για εποχική απασχόληση, δίμηνης ή οχτάμηνης διάρκειας, σύμφωνα πάντα με τις θέσεις που μας εγκρίνουν. Πάντα όμως υπάρχει κάθε καλή πρόθεση από την πλευρά μου, προσθέτει ο ίδιος, να δώσω τις απαραίτητες συστάσεις σε επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό».

Αποδέκτης δεκάδων αιτημάτων γίνεται, τέλος, και ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με προβληματίζει και με ανησυχεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ποιος μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος, καταλήγει ο κ. Βαφίνης, όταν σου λένε συνάνθρωποί σου «δεν θέλω ελεημοσύνη, θέλω δουλειά».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου