ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χωρίς ομπρέλες οι ακτές

χωρίς-ομπρέλες-οι-ακτές-780903

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Σκιάθου η καθυστέρηση της διαδικασίας εκμίσθωσης των παραλιών του νησιού, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη αφιχθεί δεκάδες ξένοι τουρίστες. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε, εξάλλου, στο επίκεντρο της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου.

Τα παριστάμενα μέλη συνηγόρησαν υπέρ της παραχώρησης των παραλιών σε τρίτους με σύναψη μισθωτικής σχέσης έναντι ανταλλάγματος, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος και η κοινή υπουργική απόφαση, διατυπώνοντας ωστόσο, τον προβληματισμό τους σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για το νησί η καθυστέρηση της παραπάνω διαδικασίας, δεδομένου ότι ήδη καταφθάνουν τουρίστες, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν στην διάθεσή τους τις ανάλογες υποδομές σε επίπεδο παραλιών.

Η διαδικασία δημοπράτησης των παραλιών της Σκιάθου αναμένεται να υλοποιηθεί έως το τέλος του μήνα, ενώ στον πίνακα που καταρτίστηκε, εγγράφονται πέντε όμοροι που ενδιαφέρονται για την χρήση καντίνας, ένας για θαλάσσια σπορ και 34, αντίστοιχα, για ομπρέλες. Παράλληλα θα δημοπρατηθούν 17 παραλίες για καντίνες, 11 για σπορ και 25 επίσης ακτές για την τοποθέτηση ομπρελών. Οι όροι δημοπράτησης θα καθοριστούν από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ έγινε παράλληλα λόγος για «σημεία της ΚΥΑ που χρίζουν διευκρινιστικών απαντήσεων», στην διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι «υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση έως ότου γνωστοποιηθεί στο Δήμο η κανονιστική διάταξη για την παραχώρηση των χώρων που θα δοθούν στους όμορους και για την διαδικασία της δημοπρασίας σε ότι αφορά στην χρήση των αιγιαλών, με αποτέλεσμα η Σκιάθος να έχει ήδη κατακλυστεί από αλλοδαπούς, αλλά δεν έχουμε τις ανάλογες παροχές που θα έπρεπε, για τις παραλίες. Το θέμα είναι, τόνισε ο ίδιος, να συνδράμει και η Περιφέρεια από την πλευρά της, ώστε να λάβουμε το συντομότερο δυνατό τις απαιτούμενες εγκρίσεις, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της ομάδας μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Κοφινάς, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του νησιού, υπέρ του τουρισμού, αλλά είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν αυτή την στιγμή ομπρέλες στις αμμουδιές για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Πρέπει, προσθέτει ο ίδιος, να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, έχοντας παράλληλα πάντα κατά νου τι μέλλει γενέσθαι, σκεπτόμενοι το μέλλον του νησιού μας».

Η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, Αναστασία Φιλαρέτου, επίσης συνηγόρησε υπέρ της δημοπράτησης των παραλιών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι αναλάβουν να διαχειριστούν τις παραλίες, τον νόμο και την ΚΥΑ, εφαρμόζοντάς τον πιστά, αλλά και ο Δήμος, κατά κάποιον τρόπο, θα πρέπει να διαφυλάσσει την ομαλή λειτουργία τους».

Η ίδια ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο «από την στιγμή που προχωρήσουμε στην λήψη μιας απόφασης χωρίς να έχουμε οριστικές απαντήσεις σε ορισμένα ζητήματα, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη, να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη και να εντάξουμε στους όρους δημοπράτησης υποχρεωτικά και την τοποθέτηση χημικών τουαλετών, γιατί είναι ένα μεγάλο πρόβλημα να μην υπάρχουν σωστές εγκαταστάσεις, παρά μόνο υποτυπώδεις τουαλέτες, σε αμμουδιές που φιλοξενούν χιλιάδες άτομα το καλοκαίρι».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου