ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναβίωσαν οι ιππικοί αγώνες

αναβίωσαν-οι-ιππικοί-αγώνες-781566

Τοπικό έθιμο που αναζητά τις ρίζες του στο βάθος του χρόνου είναι οι λαϊκοί ιππικοί αγώνες της Σκιάθου, που πραγματοποιήθηκαν για μια ακόμη χρονιά προχθές, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στη Σκιάθο, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Αγίου, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη. Το πρωί, αμέσως μετά τη λειτουργία, αναβιώνουν οι πατροπαράδοτοι ιππικοί αγώνες γύρω από τη λίμνη του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται κοντά στο εξωκλήσι.

Οι ιππικοί αγώνες γινόταν από παλιά, την συγκεκριμένη μέρα, όπως μας πληροφορεί και ο παπά- Γιώργης Ρήγας στο Δ΄ τεύχος «Σκιάθου Λαϊκός Πολιτισμός».

Το συγκεκριμένο έθιμο αναβίωσε προχθές, με πρωτοβουλία του Δήμου Σκιάθου, αμέσως μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν έξι ιππείς στα άλογα κούρσας, έξι ιππείς στα άλογα στάβλου με σαμάρι, και πέντε αναβάτες στα γαϊδούρια, οι οποίοι πήραν τα αντίστοιχα κύπελλα, διπλώματα και μετάλλια.

Στα άλογα κούρσας, ειδικότερα, ο Γεώργιος Πολυχρόνης έλαβε κύπελλο, δίπλωμα και μετάλλιο από το Δήμο Σκιάθου, συμμετέχοντας με τον ίππο του Δημήτριου Πολυχρόνη.

Ο Σπυρίδων Παρίσσης με τον ίππο του Δημήτριου Αντωνίτσα, έλαβε δίπλωμα και μετάλλιο από το Δήμο Σκιάθου. Ο Νικόλαος Χαλκιάς με ίππο του Γεώργιου Χαλκιά, έλαβε δίπλωμα και μετάλλιο από το Δήμο Σκιάθου.

Επίσης δίπλωμα από το Δήμο Σκιάθου απονεμήθηκε στους :

Χαράλαμπο Παρίσση ο οποίος συμμετείχε με τον δικό του ίππο, Παναγιώτη Λυρίγγο, ο οποίος έλαβε μέρος με τον ίππο της Ευαγγελίτσας Γεωργίου και Γεώργιο Αντωνίτσα, ο οποίος έλαβε μέρος με τον ίππο του Κυριάκου Πλωμαρίτη.

Τα βραβεία απένειμαν: η Βουλευτής Νομού Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή, ο κ. Αντρέας Ποταμιάνος, ο κ. Δημήτριος Λαμπαδάριος, ο κ. Δημήτριος Γιαννακόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ. Σκιάθου κ. Αναδιώτης Ελευθέριος και ο Λιμενάρχης Σκιάθου κ. Νικόλαος Κατσάμπας.

Στην κατηγορία άλογα στάβλου με σαμάρι, ο Ευάγγελος Φεργάδης με τον δικό του ίππο, απέσπασε κύπελλο, δίπλωμα και μετάλλιο από το Δήμο Σκιάθου.

Ο Απόστολος Στάμος με τον δικό του ίππο, απέσπασε δίπλωμα και μετάλλιο από το Δήμο Σκιάθου.

Ο Χαράλαμπος Παρίσσης με τον ίππο του Νικόλαου Παρίσση έλαβε δίπλωμα και μετάλλιο από το Δήμο Σκιάθου.

Ανάλογες διακρίσεις έλαβαν οι : Ιωάννης Γεωργίου με τον ίππο της Γεωργίας Κανταράκια, Γεώργιος Γεωργίου με τον δικό του ίππο, και Πλούταρχος Λυρίγγος με τον ίππο του Γεωργίου Ευστ. Αντωνίτσα.

Τα βραβεία απένειμαν: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου κ. Ζαχαρίας Μαθηνός, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γεώργιος Λιακόπουλος, ο κ. Μιλτιάδης Τσάγγος, ο κ. Ιωάννης Αγιομαμίτης και ο κ. Κωνσταντίνος Σαρρής.

Τέλος στην κούρσα με τα γαϊδούρια έλαβαν μέρος οι : Δημήτριος Αγιομαμίτης, με ιδιοκτήτη τον Παναγιώτη Καλογιάννη, Εμμανουήλ Πεζάτικος, με ιδιοκτήτη τον Παναγιώτη Καλογιάννη, Παναγιώτης Καλογιάννης, με ιδιοκτήτη τον ίδιο, Χρήστος Γεωργίου με ιδιοκτήτη τον Ιωάννη-Αγγελο Γ. Τσολοβίκο και Αντώνιος Κισσούρας με ιδιοκτήτη τον Παναγιώτη Καλογιάννη.

Τα βραβεία απένειμε ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου