ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Eλεγχος στο θαλάσσιο πάρκο

eλεγχος-στο-θαλάσσιο-πάρκο-783034

Διαχειριστικός έλεγχος διενεργείται σε όλους τους φορείς που υπάγονται στο ΥΠΕΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου.

Μέχρι στιγμής δεν έχoυν δοθεί διευκρινιστικά στοιχεία στους αρμόδιους σχετικά με τους λόγους που υπαγόρευσαν τον συγκεκριμένο έλεγχο, ενώ το σημείο που γεννά έντονο προβληματισμό είναι η προσωρινή παύση χρηματοδότησης του Φορέα, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία που απαιτείται.

Μιλώντας στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων Στέφανος Παρασκευόπουλος, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έλεγχοι διενεργούνται σε τακτά διαστήματα και μάλιστα κάθε χρόνο, διενεργείται έλεγχος από ορκωτούς λογιστές με δική μας πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία, ανά πάσα στιγμή». Προ διετίας μάλιστα, κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ μετέβη επιτόπου, διενεργώντας ενδελεχή έλεγχο στον ίδιο Φορέα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει παράλληλα ότι «σαφώς είναι δικαίωμα του Υπουργείου να διενεργεί τακτικούς ελέγχους, αλλά το γεγονός που μας προκαλεί έντονη ανησυχία είναι ότι έχει σταματήσει το τελευταίο δεκαήμερο η χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πόρους για να πληρώσουμε το ενοίκιο αλλά και τον εφοδιασμό, με καύσιμα, του πλωτού σκάφους που χρησιμοποιείται για την φύλαξη του θαλάσσιου πάρκου». Όπως υπογραμμίζει παράλληλα ο ίδιος «πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο έλεγχος, διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν χρήματα, προκειμένου να λειτουργήσει ο Φορέας».

Στο μεταξύ, έντονο προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν οι πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, περί ενδεχόμενης κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, ενώ όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΔΣ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία για το συγκεκριμένο θέμα.

Σχολιάζοντας από την πλευρά του τις εξελίξεις, ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης και αντιπρόεδρος στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου, επισημαίνει ότι «αυτό που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την πολιτεία είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό φορέα. Πρέπει λοιπόν, προσθέτει ο ίδιος, να μεριμνήσουν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι».

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου εκτιμά ότι πριν την όποια απόφαση ενδεχόμενης κατάργησης, πρέπει να γίνει προσεκτική μελέτη για την διάδοχη κατάσταση. «Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός σχετικά με το ποιος θα διαχειρίζεται πλέον το θαλάσσιο πάρκο κι αν θα μεταφερθεί στην ευθύνη κάποιου άλλου φορέα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις για το ίδιο το νησί εάν τελικά καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, με πλέον βασική την φύλαξη του προστατευόμενου, με προεδρικό διάταγμα, θαλάσσιου χώρου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα αναφέρει, τέλος, ότι η χρηματοδότηση γίνεται με πόρους του ΕΣΠΑ και όχι με κρατικά κονδύλια, γεγονός που συνεπάγεται τις αντίστοιχες θεσμικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου