ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Λίφτινγκ σε βιοτόπους της Σκιάθου

λίφτινγκ-σε-βιοτόπους-της-σκιάθου-799080

Ενέργειες που θα συμβάλουν στην ανανέωση και εμπλουτισμό του βιοτόπου των Κουκουναριών πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα στο νησί, με επίκεντρο την φύτευση 1.000 δέντρων κουκουναριάς στις περιοχές «Κουκουναριές» και «Μαντράκι» Σκιάθου. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Σκιάθο στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια δάση έχουν τη δική τους αύρα», το οποίο υλοποιεί το φυσικό μεταλλικό νερό «Αύρα» και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αρκτούρος, σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου, το Δασαρχείο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος». Παράλληλα με τη φύτευση 1.000 δέντρων κουκουναριάς (Pinus Pinea), θα καλυφθεί η φροντίδα τους για τα τρία πρώτα χρόνια, εξασφαλίζοντας στα δενδρύλλια το απαραίτητο για αυτά πότισμα κατά την ξηροθερμική περίοδο του καλοκαιριού.

Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το δάσος των Κουκουναριών, έχουν κηρυχτεί, σημειωτέον, ως Αισθητικά Δάση, και προστατεύονται από ειδικές περιβαλλοντικές διατάξεις. Επιπλέον, η περιοχή Κουκουναριές, η οποία βρίσκεται δυτικά του νησιού, αποτελεί σύμφωνα με το δίκτυο Φύση 2000, Τόπο Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR 1430003 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή».

Από τον Ιούνιο του 2012, είχε προτείνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» να συμπεριληφθεί η Σκιάθος στις περιοχές δράσεις του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού προγράμματος, το οποίο έχει ως βασικούς άξονες, την αναδάσωση – δενδροφύτευση, τον καθαρισμό περιαστικών δασών, αλλά και την εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων γύρω από το περιβάλλον, πάντα με την επιστημονική καθοδήγηση ενός πολύτιμου συνεργάτη, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αρκτούρος. Οι δράσεις για το 2013 περιλαμβάνουν δέκα περιοχές, με ξεχωριστά φυσικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες που χρειάζονται φροντίδα.

Θεωρώντας πολύ σημαντική την πρωτοβουλία και θέτοντας ως στόχο την ένταξη της Σκιάθου στο πρόγραμμα, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κατέθεσαν τον περασμένο Ιούνιο τη συμμετοχή. Μετά την απαραίτητη αλληλογραφία και τη συνεχή επικοινωνία επισκέφτηκαν τη Σκιάθο στις 16 Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος, οι οποίοι με την καθοδήγηση του Δασολόγου του Δήμου κ. Βασίλη Ταμπάκη και των μελών του Συλλόγου, ξεναγήθηκαν στην περιοχή υλοποίησης της δράσης. Από τον Σύλλογο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δασολόγου του Δήμου, είχε προταθεί η περιοχή του βιότοπου των Κουκουναριών και η δασική περιοχή Μαντράκι.

Η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του προγράμματος υιοθεσίας της δασικής περιοχής Μαντράκι από τον Σύλλογο. Σε συνεργασία με τη Δασική υπηρεσία του Δήμου, το Δασαρχείο και την πυροσβεστική υπηρεσία έχει λάβει μέτρα προστασίας από την παράνομη υλοτομία, την πυρκαγιά και έχει αναλάβει δενδροφυτεύσεις.

«Είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε το περιβάλλον και να διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους της χώρας μας, ώστε να περάσουν και στις επόμενες γενιές. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανάγκη τη βοήθειας μας, και το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας και προστατεύοντας το σημαντικό αυτό βιότοπο της Κουκουναριάς», επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στην παραπάνω πρωτοβουλία, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στην τοπική κοινωνία να συνδράμει την προσπάθεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου