ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ

ο-εορτασμοσ-τησ-25η-μαρτιου-στην-σκιαθο-715716

Η Σκιάθος γιόρτασε και φέτος όπως κάθε χρόνο, με μεγάλη λαμπρότητα την Εθνική Επέτειο της «25ης Μαρτίου του 1821». Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου ήταν ως εξής: 05:00 π.μ. Εωθινός. 7:30 π.μ. Σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών. .

Έγινε η Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών. 10:30 π.μ. έγινε η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων, κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Σκιάθου. ( Τον Σύλλογο Αλκή Α.μ.Ε.Α με τον Επίτιμο Ιατρό του συλλόγου μας Κον Ντόντο Γεώργιο), τον Δ/κτή Α. Τ. Σκιάθου , τον Λιμενάρχη Σκιάθου, τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκιάθου,τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου,Τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκιάθου, τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου, το Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, την Τοπική ομάδα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και την Ένωση Γονέων Δήμου Σκιάθου. Τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος.

Έγινε η σχολική παρέλαση στον παραλιακό χώρο προ των επισήμων,.11:30π.μ. Ακολούθησαν Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, στο παλιό λιμάνι. 18:30 Εορταστική εκδήλωση, στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου, επί της εθνικής Επετείου. 20:00 Λαμπαδηφορία. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια παράλληλα με τον εορτασμό της Εθνικής αυτής Επετείου αναβιώνονται τα έθιμα, όπως το «Εωθινό» και η «Λαμπαδηφορία».

«ΕΩΘΙΝΟ» – ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ .

Το εορταστικό αυτό ξύπνημα το «εωθινό», γινόταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου το πρωί στις 5 η ώρα. Ψάλλονταν τα ίδια εμβατήρια με της λαμπαδηφορίας καθώς και ύμνοι της Εκκλησίας. Σε αυτή την εορταστική εκδήλωση γιορτάζεται η Απελευθέρωση του Γένους.

Το έθιμο της λαμπαδηφορίας πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που είχαν συνδυάσει την Ανάσταση του Χριστού με την Ανάσταση του Γένους, την απελευθέρωση του Γένους από τους Τούρκους. Και όπως στην Ανάσταση έχουμε το Άγιο φως της Αναστάσεως, έτσι το ίδιο φως είναι το φως της Ελευθερίας.

Πηγή :Σύλλογος ΑΛΚΗ ΑμΕΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου