ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υποχώρησε το λιμάνι στον Αγνώντα

υποχώρησε-το-λιμάνι-στον-αγνώντα-716499

Επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα που παρατηρείται την τελευταία διετία σε τμήμα του λιμανιού του Αγνώντα, το οποίο υποχώρησε τις προηγούμενες μέρες και παραμένει κλειστό, έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά που έχει υποστεί.

Το πρόβλημα, που επιδεινώθηκε στην διάρκεια των τελευταίων ημερών, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, εντείνει την ανησυχία και τον προβληματισμό των υπευθύνων, διότι υπάρχει διάβρωση των υποθαλάσσιων βάσεων, των κιβόλιθων που στηρίζουν δηλαδή την προβλήτα, σε έκταση 30 περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα» το πάνω τμήμα.

Το σημείο κατάρρευσης του λιμανιού του Αγνώντα εντοπίζεται στο δεξί τμήμα της προβλήτας εισερχομένου του πλοίου, στο σημείο όπου παρατηρήθηκε προ διετίας μετατόπιση της καθέτου και μικρή εσωτερική καθίζηση 20 εκατοστών εσωτερικά του δαπέδου, μαζί με την επικλινή ράμπα.

Το σημείο πρόσδεσης του πλοίου και του φλάϊν κατ έχει μετατοπιστεί, κατά συνέπεια, στο υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού, δεδομένου ότι το προβληματικό σημείο παραμένει κλειστό, όπως προαναφέρθηκε, έως ότου επισκευαστεί.

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του νησιού, Γιώργος Μιχελής, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαία η άμεση αποκατάσταση του προβλήματος».

Ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι «έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία από δύτη και αναμένουμε την επιστημονική του αναφορά, για να δούμε αν έχουν διαφοροποιηθεί οι θέσεις αποκατάστασης», ενώ προσθέτει ότι «υπάρχει έτοιμη μελέτη για την αποκατάσταση του προβλήματος, για το οποίο απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ». Το θέμα προωθείται με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος και μάλιστα αύριο, ο Δήμαρχος Σκοπέλου θα έχει συνάντηση με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η επιδείνωση του προβλήματος ανατρέπει την καθημερινότητα του νησιού, διότι «το πλοίο προσδένει μεν στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, στο τμήμα, δηλαδή, που δεν είναι κλειστό, αλλά η διάβρωση των υποθαλάσσιων κιβόλιθων που στηρίζουν το λιμάνι, μπορεί ενδεχόμενα να προκαλέσει ζημιές σε μεγαλύτερο εύρος, διότι το πάνω τμήμα βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα»» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, Χαράλαμπος Στιβαχτής.

Ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι το τμήμα που υποχώρησε παραμένει κλειστό «για την ασφάλεια του κόσμου» αλλά «αναζητούμε, επισημαίνει, τα απαιτούμενα κονδύλια, προκειμένου να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η μελέτη επισκευής, διότι υπάρχει κίνδυνος και το υπόλοιπο τμήμα».

Σύμφωνα με την εκτίμηση, τέλος, του ιδίου, η δρομολόγηση πλοίου εκτοπίσματος αντίστοιχου με του «Εξπρες Σκιάθος» θα επέτρεπε την προσέγγιση του λιμανιού του Λουτρακίου, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του νησιού κάθε φορά που επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία καθιστούν δυσπρόσιτο το λιμάνι της Σκοπέλου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου