ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Το πρώτο χιόνι στα νησιά

το-πρώτο-χιόνι-στα-νησιά-53573
Η πρώτη χιονόπτωση της φετινής χρονιάς σημειώθηκε χθες στα νησιά των Βορείων Σποράδων, χωρίς ευτυχώς, να σημειωθούν προβλήματα ή ζημιές. Η πρόσκαιρη χιονόπτωση που ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς, ευτυχώς, να προκληθούν προβλήματα ή ζημιές, με την βοήθεια της λιακάδας που ακολούθησε τις μεσημβρινές ώρες. Το λευκό τοπίο περιορίστηκε, κατά συνέπεια, στον ορεινό όγκο των νησιών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά εκτάκτως χθες τα σχολεία στο Έλιος και τη Γλώσσα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Στη Σκιάθο, ειδικότερα, το έμψυχο δυναμικό του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες τέθηκαν επί ποδός κυριολεκτικά πριν από το πρώτο φως της μέρας, προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο του νησιού. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος Σκιάθου, Δημήτρης Διολέττας «καλύφθηκε με χιόνι ο ορεινός όγκος του νησιού από τον Άγιο Αντώνιο, μέχρι και το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, αλλά η βατότητα στους δρόμους διατηρήθηκε χωρίς προβλήματα, διότι τα μηχανήματα εργάζονταν ακατάπαυστα από τις 5 χθες το πρωί».

Οι στέγες των σπιτιών καλύφτηκαν από λεπτό στρώμα χιονιού, το οποίο έλιωσε, ωστόσο, στην πορεία της μέρας, καθώς σημειώθηκε λιακάδα, χωρίς, ωστόσο, να υποχωρήσει το τσουχτερό κρύο. Ελάχιστοι κάτοικοι κυκλοφορούσαν, εξάλλου, χθες στους δρόμους του νησιού, ενώ η κίνηση στα μάρκετ και τα τοπικά καταστήματα περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα είδη. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού παρέμεινε οίκαδε, κοντά στην ζεστασιά της ξυλόσομπας ή του τζακιού, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τσουχτερό κρύο.

Παρόμοιο ήταν το σκηνικό του καιρού και στην διπλανή Σκόπελο, όπου η χιονόπτωση ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας, ωστόσο, προβλήματα στην διέλευση των οχημάτων μέσω του επαρχιακού δρόμου Σκοπέλου – Γλώσσας, που καλύφθηκε από χιόνι. Το ύψος του χιονιού κυμάνθηκε μεταξύ 5 και 10 εκατοστών, δυσχεραίνοντας την διέλευση των οχημάτων, ενώ το πρόβλημα αποκατέστησαν μηχανήματα, κατόπιν εντολής των ιθυνόντων της Περιφέρειας. Στα λευκά «ντύθηκε» παράλληλα ο ορεινός όγκος του νησιού, σε ύψος άνω των 150 μέτρων, ενώ παράλληλα αποκαταστάθηκε σταδιακά η βατότητα αγροτικών δρόμων, προκειμένου να διευκολυνθούν κτηνοτρόφοι του νησιού. «Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν προβλήματα, διότι υπήρξε συντονισμός και κινητοποίηση από τις 6 το πρωί προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτη ανάγκη, ενώ δεν λειτούργησαν χθες τα σχολεία της Γλώσσας και του Έλιος, λόγω καιρικών συνθηκών» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου, Κώστας Σκούρας.

Ελαφρά χιονόπτωση χωρίς προβλήματα σημειώθηκε, τέλος, και στην Αλόννησο, όπου καλύφθηκαν με λεπτό στρώμα χιονιού κυρίως τα ορεινά σημεία, οι στέγες των κτιρίων και τα δέντρα του νησιού. Το έμψυχο δυναμικό τέθηκε ευθύς εξαρχής σε επιφυλακή «για κάθε ενδεχόμενο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Νίκος Αγάλλου, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν προβλήματα ή ζημιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου