ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνές ενδιαφέρον για τη Σκόπελο

διεθνές-ενδιαφέρον-για-τη-σκόπελο-71542
Εντονη δραστηριότητα αναπτύσσεται στο πεδίο της κρουαζιέρας στην Σκόπελο, μέσω των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν καταγραφεί πέντε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, ενώ όπως εκτιμάται, ο συγκεκριμένος αριθμός θα αυξηθεί στην διάρκεια του χρόνου. Είναι σημαντικό παράλληλα το γεγονός ότι οι λάτρεις του τουρισμού κρουαζιέρας είναι κατά κανόνα ταξιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και υπερκαταναλωτική διάθεση, γεγονός που συνεπάγεται τόνωση της τοπικής οικονομίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο τουριστικός πράκτορας της Σκοπέλου Βαγγέλης Δρόσος, υπογραμμίζει ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Σκόπελο και έχουν ήδη εγγραφεί πέντε αφίξεις από διάφορες περιοχές. Οι επιβάτες, υπογραμμίζει ο κ. Δρόσος, προέρχονται από διάφορες χώρες και η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας είναι βασικό ζητούμενο για το νησί, διότι οι επισκέπτες έρχονται με την διάθεση να ψωνίσουν από τα τοπικά καταστήματα και να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού, με αποτέλεσμα να τονώνεται η τοπική οικονομία και ο τζίρος των καταστημάτων». Στο μεταξύ οι επαφές με τους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού συνεχίζονται και όπως εκτιμάται θα υπάρξουν περαιτέρω οφέλη για το νησί μέσω των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται.

Βασικό ζητούμενο είναι, εξάλλου, για την Σκόπελο η βελτίωση των λιμενικών υποδομών, προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν το νησί. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξελικτική πορεία η διαδικασία εκπόνησης του μάστερ πλαν του λιμανιού, το οποίο έχει ανατεθεί μετά από δημοπρασία σε μελετητικό γραφείο. Μεταξύ των έργων που προβλέπονται είναι η επέκταση του λιμανιού και η υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών, που θα το καταστήσουν πιο ασφαλές. Μόλις ολοκληρωθεί το μάστερ πλαν του λιμανιού «θα εξετάσουμε τα έργα που θα προκύψουν, διερευνώντας παράλληλα τον τρόπο χρηματοδότησής τους» αναφέρει ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής. Όπως σημειώνει παράλληλα ο ίδιος «σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, μόνο μέσω του ΕΣΠΑ μπορούν να εξασφαλιστούν οι πόροι που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση λιμενικών έργων».

Κατά γενική ομολογία, πάντως, είναι σημαντική πηγή εσόδων για το νησί ο τουρισμός κρουαζιέρας, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελής «η διοργάνωση μεγάλων ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων όπως η ΔΙΕΒΑ συμβάλει στην οικονομική τόνωση των επιχειρήσεων του νησιού, διότι υπάρχουν πολλές συμμετοχές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα κρουαζιερόπλοια, προσθέτει ο ίδιος, διότι μεταφέρουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι παρότι μένουν λίγες ώρες στο νησί, επισκέπτονται τα τοπικά καταστήματα και πραγματοποιούν αγορές».

Με ανάλογες προσδοκίες εισέρχεται, εξάλλου, και φέτος στην τροχιά της Ρεγκάτα η Σκόπελος, η οποία θα είναι το νησί όπου θα καταλήξει η κορυφαία διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση του 2013.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε προχθές συνάντηση με τους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου για το έργο και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής. Παράλληλα υπογραμμίστηκε η ανάγκη ισότιμης οικονομικής συμμετοχής των επαγγελματιών στο πεδίο της τουριστικής προβολής και στις εκθέσεις του εξωτερικού, διότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά εξίσου όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, όπως υπογραμμίστηκε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου