ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζητά επιμήκυνση δανείων

ζητά-επιμήκυνση-δανείων-72957
Αίτημα επιμήκυνσης των δανειακών συμβάσεων του Δήμου Σκιάθου, οι οποίες υπερβαίνουν στο σύνολό τους τις 850.000 ευρώ, θα υποβάλλει άμεσα η Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε προ ημερησίας στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τεσσάρων δανείων, εκ των οποίων το πρώτο ανέρχεται σε 753.000 ευρώ και το δεύτερο στο ποσό των 105.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη μικρότερων δανειακών συμβάσεων, ύψους 1.120 και 14.000 ευρώ. Τα δάνεια, τα οποία ελήφθησαν πριν από επτά περίπου χρόνια για την κάλυψη οφειλών του Δήμου Σκιάθου, εκτιμάται ότι πρέπει να επιμηκυνθούν, προκειμένου να καταστεί εφικτή η σταδιακή αποπληρωμή τους, σε δύσκολες οικονομικά εποχές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Το αίτημα θα υποβληθεί για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, διότι «η επιμήκυνση θα διαρκέσει οκτώ χρόνια και τα τρία πρώτα χρόνια θα καταβάλουμε μόνο τους τόκους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στο Δήμο» υπογραμμίζει η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου, Λίτσα Τσολοβίκου. Όπως υπογραμμίζει η ίδια «είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, θα μας δοθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το κεφάλαιο, αντί να το καταβάλουμε για την αποπληρωμή των δανείων».

Η εισήγηση τέθηκε προ ημερησίας στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής «διότι ενημερωθήκαμε μόλις χθες από το Τμήμα Παρακαταθηκών και Δανείων για το συγκεκριμένο θέμα και θεωρούμε ότι εφόσον μας δίνεται η δυνατότητα, καλό θα είναι να επωφεληθούμε ως Δήμος» τονίζει η κ. Τσολοβίκου.

Η εισροή χρημάτων στα ταμεία του Δήμου Σκιάθου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε σχέση με την κάλυψη των πάγιων αναγκών, με δεδομένη την διαρκή μείωση των κρατικών πόρων. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, εντείνονται οι πρωτοβουλίες των επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου, προς την κατεύθυνση των είσπραξης των οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών, από επαγγελματίες του νησιού. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετές οφειλές προς τον Δήμο Σκιάθου από επιχειρήσεις που δεν έχουν καταβάλει τα τέλη που τους αναλογούν, κυρίως δε το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν έχει καταβληθεί το αντίστοιχο τέλος που αφορά στην χρήση παραλιών. «Θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σε κάθε περίπτωση, διότι πρέπει να εισπράξουμε τις οφειλές, οι οποίες είναι αναγκαίες για την λειτουργία του Δήμου» επισημαίνει η αρμόδια Αντιδήμαρχος.

Ο Δήμος Σκοπέλου έχει ήδη υποβάλει αίτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών του συμβάσεων, προς τον αρμόδιο φορέα. Μεταξύ των θεμάτων της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου συγκαταλέγονταν, συγκεκριμένα, η επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων του Δήμου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με το Ν.4093/2012. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, «εγκρίναμε κατά πλειοψηφία τις επιμηκύνσεις των δανείων του Δήμου και της ΔΕΥΑ Σκοπέλου, που έληγαν το 2016. Παρατείναμε για οκτώ χρόνια τα δάνεια και παίρνουμε, κατά συνέπεια, τριετή περίοδο χάριτος στην οποία θα καταβάλλουμε μόνο τόκους, ενώ μειώνεται επίσης το επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, για να διευκολυνθεί ο Δήμος και να μειωθούν οι δόσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου